Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: iPad mini

En liten guldklimp

Med iPad mini måste man inte längre ha en väska för att ha med sin iPad – den går ner i rockfickan.

Skrivet av / 2012-12-12 - 00:00
iPad mini
Jonas Ekelund

När Apple lanserade sin första iPad drog man ifrån konkurrenternas surfplattor med besked. De har allt sedan dess kämpat för att matcha byggkänsla, prestanda och skärmkvalitet. Men på ett område har konkurrenterna lyckats bättre. De har erbjudit plattor i alla möjliga storlekar som gjort att man kunnat hitta allt från stora alternativ till bärbara datorer till småplattor som varit lätta att ta med sig. De senaste åren har ryktena om en mindre iPad växt sig allt starkare och nu är alltså iPad mini här.

Stor för att vara liten
iPad mini är enkelt uttryckt en iPad 2 fast bantad 4 centimeter på höjden och 5 centimeter på bredden. Det är 40 procent mindre vilket gör att den plötsligt är så nätt att man kan få ner den i kavajfickan eller i innerfickan på jackan. Eller för att använda Apples storleksjämförelse med kuvert – nu är den i A5-format istället för A4. Det gör att man faktiskt kan hålla den med en hand och navigera med den andra.

Tack vare att man har lyckats krympa ramen runt skärmen har man ändå lyckats få in en 7,9 tum stor skärm vilket bara är 19 procent mindre än på den fullvuxna iPaden. Och jämfört med konkurrenternas småplattor som har en 7-tums skärm så får man med iPad mini en apparat som dessutom i de flesta fall är både tunnare och lättare. Jämfört med stora iPad är den hela 23 procent tunnare och väger bara hälften. Trots detta är byggkvaliteten utmärkt och den känns både stabil och lyxig i handen.

Förvånansvärt snabb
På insidan sitter samma A5-processor som i gamla iPad 2 och man kunde misstänka att den skulle kännas lite långsam jämfört med iPad 3 och framför allt nya iPad 4. Men enligt våra tester så är så faktiskt inte fallet. Geekbench menar att beräkningskraften snarare är att jämföra med iPad 3. Vad gäller 3D-grafik tycker Antutu att den är snabb som en iPad 4 och Gensystek som mäter övergripande prestanda håller med. Det kan dock förklaras av att man på mini inte behöver flytta runt lika många bildpunkter på skärmen.

I mer vardaglig användning så måste vi dock hålla med om att den inte känns speciellt långsam. Och att surfa med den går enligt Browsermark lika snabbt som med iPad 3. Visst kan man märka att stora appar öppnar lite långsammare men om man inte sitter och jämför sida vid sida så är det ingenting man stör sig på. 

Bildskärmen
Apple var först ut med skärmar som är så högupplösta att ögat inte kan urskilja de enskilda bildpunkterna. Retina Display som Apple kallar det kom först på iPhone 4 och sedan på iPad 3, för att sedan bli standard på de handhållna apparaterna och nu senast på den bärbara datorn MacBook Pro. Det är därför förvånande att man på iPad mini har nöjt sig med en upplösning som inte är högre än på budgetplattan Google Nexus 7.

Å andra sidan kan man säga att det är samma upplösning som på en iPad 2 fast i minde storlek, vilket ger tätare bildpunkter. Jämfört med den så känns iPad minis skärm alltså skarpare. Den är dessutom ljusstarkare och har en bättre färgåtergivning som är fullt i klass med Retina-skärmarna. Kan man leva med att ibland notera bildpunkterna på skärmen så är det alltså på det hela taget en bra skärm.

Liten men modern
Om vi hittills har jämfört mini med en iPad 2 så måste vi i rättvisans namn påpeka att allt på insidan givetvis är uppgraderat till senaste standard. Den har en 5-megapixels kamera som filmar i 1080p HD-upplösning och en framåtriktad HD-kamera för Facetime-videosamtal. Bildkvaliteten är så långt vi har hunnit testa hittills inte lika bra som de allra bästa, men fullt i klass med iPhone 4.

Uppkopplingen är också av senaste snitt med dubbla frekvensband för trådlöst nätverk så att man kan klämma ut uppåt 150 Mbit/s. Och köper man en modell med inbyggd 3G så får man DC-HSDPA vilket ger upp till 41 Mbit/s. Inte lika snabbt som 4G men snabbt nog.

På undersidan sitter den nya lilla Lightning-kontakten som gör att man faktiskt får plats med stereohögtalare. Har man gamla Apple-tillbehör kan man alltså inte docka den utan en adapter. Men som ägare av iPad 4 eller iPhone 5 redan insett får man helt enkelt bita i det sura äpplet och inse att det här är den nya standarden.

Givetvis kan man till sin mini köpa skärmskyddet Smart Cover som finns i sex färger. Själva mini kan fås med svart framsida och skiffergrå baksida eller vit framsida med silverbaksida.

Slutsats
iPad mini ger en fullvärdig iPad-upplevelse men i ett betydligt fickvänligare format. Trots att den är så pass liten och tunn har man lyckats få plats med en förvånansvärt stor skärm, vars enda nackdel är att den inte är fullt så skarp som storebrödernas. Och nöjer man sig med den enklaste modellen är den inte ens speciellt dyr. Det här är inte en iPad för den som ligger hemma på soffan, det är en iPad man alltid kan – och vill – ha med sig.

Home tycker

Lätt och tunn Stor skäm för yttermåtten Utmärkt byggkvalitet Ingen Retina-skärm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

För dig med Samsung-mobil

Adjö Lightning-kontakt!

Närmar sig vikbar perfektion

Nya Flip floppar inte, men vi flippar inte ut

Nothing Phone är här för att stanna

Kungen är död, länge leve kungen!

Rulla till toppen