Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Huawei TalkBand B2

Två flugor i en smäll?

TalkBand B2 är bättre än föregångaren, men håller ändå inte vad den lovar.

Skrivet av / 2015-05-27 - 06:00
Huawei TalkBand B2
Peter Gotschalk

Huawei TalkBand B2 är precis som föregångaren TalkBand B1 en lite märklig hybrid som lever ett dubbelliv som smart aktivitetsarmband och Bluetooth-headset!

Det är gjort av aluminium med armband av antingen läder eller ett väldigt mjukt gummimaterial och finns i svart, silver och guld. Armbandet har en länk med ett gångjärn längst upp, där själva den smarta enheten sitter. Och den kan man helt enkelt klicka loss från gångjärnet och stoppa in i örat som ett headset. TalkBand B2 märker själv när den stoppas i örat så att den inte börjar ta över för mobilen som den gör när den sitter på armen.

Mäter aktivitet och sömn
Som aktivitetsarmband fungerar B2 utmärkt, så när som på ett par missar som sänker slutbetyget en smula. Det fungerar både med Android och iOS och man måste ladda ner Huawei Wear-appen för att utnyttja det till max, även om aktuell information även visas i armbandets lilla 0,73-tums PMOLED-teckenfönster. TalkBand B2 kan mäta hur många steg man tar, hur många kalorier man förbränner samt hur länge och hur djupt man sover. All information överförs automatiskt till appen, som både visar dagsaktuell status och en rudimentär statistik över historisk aktivitetsnivå och sömn. Från appen kan armbandet ställas in så att det vibrerar, antingen när man har suttit stilla för länge eller om man ska väckas från en liten tupplur på soffan. Sist men inte minst är en välkommen förbättring mot föregångaren att man på armbandets skärm kan tala om när man påbörjar ett träningspass, varpå det själv listar ut om man går, joggar, cyklar eller vandrar i kuperad terräng.

Huawei_talkbandB2

Oläslig i solljus
Dessvärre är sömnmätningen inte den mest exakta. Man kan inte berätta för armbandet att man ska ta sig en liten lur. Det försöker det gissa sig till på egen hand, vilket under vårt test innebar att en liten stillsam paus i soffan med lite Netflix tolkades som sömn. Det är också tråkigt att armbandets lilla skärm är nästan helt oläslig i solljus. Visst, det finns smarta armband som inte har någon skärm över huvud taget, men när Huawei nu gör ett så stort nummer av alla funktioner i B2:s skärm (man kan till exempel också läsa SMS och se telefonsamtal från mobilen) så hade det varit käckt om den hade gått att läsa utomhus.

Oanvändbar som headset
TalkBand B2 klarar sig trots allt respektabelt bra som aktivitetsarmband, men det floppar totalt som headset till mobilen. Det sitter väldigt löst i örat, så man är hela tiden rädd att man ska tappa det – observera att det gällde oavsett vilka av de tre medföljande öronsnäckorna vi använde – och själva ljudkvaliteten är snudd på usel. Ljudet är tunt och personen i den andra änden av samtalet kan till och med ha svårt att höra vad som sägs. Mikrofonen är uppenbarligen dålig.

Huawei_Wear_app
Appen Huawei Wear går att ladda ner till både iPhone och Android-mobiler.

Slutsats
Och det räcker inte särskilt långt att batteritiden är bra och att armbandet kan ett par andra trick också – man kan till exempel få sin mobil att spela en liten trudelutt om man inte hittar den, vilket fungerar även om den är inställd på att vara ljudlös – eftersom priset är för högt. Man kan få andra, lysande aktivitetsarmband för mindre än hälften av vad Huawei TalkBand B2 kostar. För att vara värt pengarna är det kinesiska aktivitetsarmbandet tvunget att hålla alla sina löften. Och det innebär att det ska fungera lika bra som ett headset och ett slags mini-smartklocka och ett aktivitetsarmband. Men det gör inte TalkBand B2. Ljudet är för dåligt och skärmen är för svag så fort man går ut genom dörren.

 

Home tycker

Många funktioner, inklusive alarm och aktivitetspåminnelser, plus bra batteritid. Fungerar med både iOS och Android. Helt hopplöst som headset, vilket betyder att det höga priset inte kan motiveras. Skärmen är en bra idé men går nästan inte att läsa i solljus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Det bästa iPhone-valet

Ljud & Bild
Rulla till toppen