Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Huawei P8

Oslagbart prisvärd

Huawei visar igen att de kan göra en premiummobil som även gör plånboken glad.
Ljud & Bild tycker
Kamera som startar blixtsnabbt och i vissa lägen imponerar stort. Smarta finesser och rent gränssnitt. Bra pris för en mobil med oväntad lyxkänsla.
Stöder inte snabbare trådlösa nätverksstandarden. Lite väl lite inbyggt minne. Prestanda når inte riktigt upp till konkurrenterna.
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 5.0 Lollipop
  • Skärm: 5,2 tum IPS 1920 x 1080 (424 ppi)
  • Processor: 1,5/2,0 GHz octacore Kirin 930
  • Minne: 3 GB / 16 GB + < 128 GB micro SD
  • Kameror: 16 Mp OIS + 8 Mp
  • Trådlöst: 4G LTE, wifi n, BT 4.1, NFC
  • Fysiskt: 149 x 72 x 6,4 mm, 144 gram
  • Batteri: 2680 mAh

Föregångaren Ascend P7 knockade oss med oväntad byggkvalitet och bra prestanda till ett ofattbart lågt pris. Den blev därför vårt val till årets budgetmobil. Nu är Huawei P8 här, utan Ascend-namnet, och den inte bara lever upp till utan överträffar förväntningarna. Prestanda och specifikationer har närmat sig konkurrenternas flaggskeppsmobiler, och även byggkvaliteten är i toppklass. Men priset har också krupit uppåt.

Huawei P8 Champaign gold_back

 

Utseende och konstruktion
Föregångaren hade, likt Xperia Z3, en fram- och baksida i glas vilket kändes riktigt bra. Nu har man djärvt nog siktat in sig på HTC One och iPhone med en kropp helt i metall. Baksidans ränder som låter antennen få mottagning gör att den inte så lite påminner om dem, men sämre förebilder kan man ha. Mobilen känns vridstyv och pålitlig men baksidan har inte samma solida känsla som de tidigare nämnda. Men så är det också den tunnaste mobilen vi testat.

huawei p8 leaning webb

Annons

Skärm
Skärmen är relativt stor men eftersom ramen runt den är minimal så gör det ändå inte att mobilen känns otymplig i handen. Huawei har valt att inte hoppa på tåget med QHD-upplösning utan nöjer sig med vanligt full HD. Men en punkttäthet på 424 ppi är nog för att den ska kännas skarp och detaljrik. IPS-panelen har inte lika imponerande färger som Samsungs OLED-panel eller betraktningsvinkel som HTC One, men ger ändå fina färger.

Huawei P8 camera

Kamera
Det finns många unika finesser som möjligheten att ”måla med ljus” med långa exponeringar, att kunna klippa ihop olika bildvinklar från flera mobiler och att kunna få snyggare selfies. Speciellt det senare känns väldigt asiatiskt och den automatiska retuscheringen ser inte speciellt verklighetstrogen ut. Det finns också olika bildeffekter och motivlägen som vi hellre hade sett ersatta av lättare åtkomliga inställningar för normal fotografering.

dav Huawei P8 foton sdr motljus iphone 6
<
>
Mattallrik i bra belysning

Huawei har kaxigt lovat bättre bilder än från konkurrenterna. Och på pappret ser allting rätt ut med en ny typ av sensor, riktig optisk bildstabilisering och en dedikerad bildprocessor. Och resultatet är faktiskt över förväntan. I motljus utklassar den iPhone 6 och i svagt ljus är vitbalansen bättre och bilderna skarpare, även om färgerna blir lite fel. Med ett dubbeltryck på volymknappen tar den en bild på en sekund från avstängt läge och bildkvaliteten är riktigt bra.

Huawei P8 speaker

Annons

Ljud
P8 har högtalarna riktade nedåt så att inte ljudet försvinner ned i bordet. Och volymresurserna är inte att leka med, även om det inte låter speciellt bra på hög volym. På lagom nivå så är det dock relativt njutbart. Men det märks att ljudet inte alls har fått samma uppmärksamhet som kameran. Det låter ganska medelmåttigt även om man pluggar in bra hörlurar. Inte sämre, men det sticker inte ut på något sätt.

Huawei P8 Champaign gold front

Användning
Det egna gränssnittet Emotion UI känns inte lika påträngande som förr och smälter på det hela taget in ganska bra i Lollipops uppstädade gränssnitt. Man kan även välja olika teman om man vill det lite mer färgglatt. Bland finesserna vi uppskattar kan vi nämna att dubbelknacka med knogen för att ta en skärmbild, samt att kunna rita med fingret för att välja vad som ska kopieras. Det är nästan som att ha fått ett ”högerklick” för pekskärmen.

huawei p8 antutu

Prestanda
Vårt standardtest Geekbench visade 860 med en kärna och 3516 med alla, vilket är lägre än konkurrenterna. Det är snarare i nivå med förra generationens allra bästa mobiler, vilket i och för sig inte är dåligt. Det gäller även spelprestanda där de senaste modellerna sprungit ifrån. Däremot gav Browsermark som mäter prestanda i webbläsaren ett väl lågt värde på 784. Geekbench körde slut på batteriet på 6,5 timme vilket är bra och vi uppskattar batteritiden till mellan 1 och 2 dagar.

Annons

Slutsats
Med P8 har Huawei tagit steget upp från mellanklassens ”billig och bra” till att faktiskt vara med i toppklassen. Man jämför sig mycket med iPhone och även om man inte når ända fram så känns den ändå oväntat lyxig. Skärm och ljud är över medel och prestanda är mer än nog bra. Det som sticker ut är kameran som i vissa knepiga situationer faktiskt tar bättre bilder än konkurrenterna. Och så kan man inte bortse från att priset är väldigt tilltalande.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

11 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.