Huawei MediaPad

Surfplatta för tunna plånböcker

Kinesiska Huawei MediaPad är en 7-tums surfplatta för alla som vill ha ett bärbart format till ett angenämt pris.
Ljud & Bild tycker
Bra specifikationer. Behändigt format. Bra skärm. Lågt pris.
Laddas inte med USB. Trögare än iPad.
Specifikationer
  • Skärm: 7-tums IPS,
  • 1280 x 800 pixlar T
  • rådlöst: 802.11bgn
  • Bluetooth
  • Anslutningar: USB, microSD, micro HDMI, hörlur
  • Processor: 1,2 GHz dual core Qualcomm
  • OS: Android 3.2
  • Mått: 19 x 12,4 x 1,05 cm
  • Vikt: 390 gram
  • Pris: ca 3 500 kr
forfatter

Bortsett från den omåttligt populära iPad var Samsungs första generation Galaxy Tab den enda surfplattan som blev en någorlunda framgång 2010. Det som skilde den från mängden var det behändiga formatet med 7-tums skärm – att jämföra med iPadens nästan 10 tum. Den mindre skärmen innebar att plattan vilade bekvämt i ena handen, medan användaren manövrerade med den andra. Galaxy Tab fick till och med plats i en stor innerficka, vilket knappast gäller någon version av iPad. Nackdelen med den mindre skärmen är naturligtvis ett mindre synfält samt att den var långsammare än iPad. Dess operativsystem Android 2.2 var dessutom en vanlig smartmobilvariant. Och priset var nästan lika högt som iPads.

Urvalet av surfplattor ökade markant under 2011. Alla mobiltillverkare har numera minst en. Kvaliteten blir allt bättre och all de som kör Android har numera en OS-version som är anpassad för surfplattornas större skärmar. Ändå har iPad inte tappat särskilt mycket marknadsandelar. I stället delar alla konkurrenterna på smulorna som blir över. Mycket av detta kan bero på att rivalerna inte är särskilt mycket billigare och att många kunder föredrar Apples operativsystem.


Halv iPad
Huawei hoppas kunna göra något åt saken med sin nya surfplatta. Till skillnad från alla andra rivaler kostar MediaPad bara hälften så mycket som vad en fullutrustad iPad gör. Huawei-plattan kostar ungefär 3 500 kronor, och då får du både 3G och Wi-Fi.

Bra specifikationer
Precis som Samsungs första Galaxy Tab har MediaPad en 7-tums skärm. Operativsystemet är Android 3.2 Honeycomb, samma som version 3.1 fast anpassat för skärmens 1280 x 800-upplösning. MediaPad har den hittills högsta upplösningen av alla 7-tummare, med lika många pixlar som större 10-tumsplattor.

På insidan sitter en 1,2 GHz Qualcomm-processor med dubbla kärnor som ska fungera utmärkt med spel. Surfplattan klarar video i 1080p-upplösning, fast filmer skalas ned till skärmens upplösning. HDMI-utgången ska däremot ge full 1080p, fast det har jag inte kunnat kontrollera eftersom testmodellen inte hade mikro-HDMI-kabel.
Batteriet är på 4100 mAh och sägs räcka till uppemot 200 timmars standbytid och 6 timmars aktivt användande.

Minne
Det inbyggda minnet är bara på 8 GB men det går att koppla in microSD på ytterligare 32 GB, vilket betyder massor av plats för program-, musik- och filmfilmer. Med tanke på musiktjänster som Spotify (och snart Google Music) behöver man faktiskt inte lagra musik lokalt alls, så länge man har ett mobilabonnemang med obegränsad datatrafik (men se upp om du åker utomlands!).

Användning
Precis som med Samsung Galaxy Tab gillar jag det behändiga formatet som ligger bekvämt i handen. MediaPad väger ungefär lika mycket (390 gram) men har en tunnare och mer avrundad form, och bakplatta av aluminium. Processorn är kraftigare vilket gör att spel flyter på mycket jämnare än i den första Galaxy-modellen. Angry Birds är bra att testa med eftersom det lätt kan börja hacka. Men det gör det sällan med MediaPad, och aldrig så att det blir irriterande. Det går ungefär lika smidigt som på en iPhone, vilket är helt godkänt för en surfplatta med större skärm och högre upplösning. Det laggar inte heller särskilt mycket när man vänder på skärmen och ändrar från stående till liggande format.

Jag har också testat flygspelet Air Attack HD Part 2 som både är underhållande och tämligen krävande på grund av bra grafik och högt tempo. Spel där hela landskapet rör sig framåt är arbetsamt eftersom varje pixel måste uppdateras hela tiden. Men här går det mjukt och fint. Har du däremot många program öppna samtidigt och vill stänga några av dem så tar det lite väl lång tid att göra det.

Pekskärmens beröringsfunktion är bra. Den går inte fullt lika mjukt och jämnt som på iPad, men jag har inga problem alls med Huawei-skärmen. Dessutom har den bra ljusstyrka, svärta och upplösning, vilket gör att bilden har bra ”smäll”.

Trassligt
Vad jag däremot inte gillar är att installationsmenyn inte är särskilt intuitiv att hitta. Till slut är jag tvungen att läsa bruksanvisningen för att få reda på att man måste trycka på klockan längst ned på skärmen för att komma in i menyerna. På en surfplatta går man in och ur inställningarna ofta, för att sätta på och stänga av internetdelning och andra funktioner som man inte vill ha aktiverade jämt, och då är det bra om det går smidigt.

Laddar inte med USB
Största felet med MediaPad är att den inte laddas med USB-kabeln. I stället ingår en laddare med kontakt som påminner om en gammal Nokia. Det betyder att du måste gå omkring med både USB-kabeln och laddaren i fickan.

5 Mp-kamera
Kameran på baksidan har 5 megapixlar och fungerar fint i dagsljus. Den är inte lika skarp som på iPhone, och kan inte mäta sig med iPhone 4S, men den är bättre än i iPad 2. Inomhus i dåligt ljus får bilderna en del brus, och lite mer gulstick och är mörkare än iPhone. Kameran på framsidan för videosamtal är mindre bra.

Bättre än första Galaxy Tab
Efter att ha provat Huawei-plattan i en vecka är det uppenbart att den är snabbare och bättre än den första versionen av Galaxy Tab. Samsung är dock på gång med en ny 7-tummare som antagligen är ännu bättre. Och det är helt uppenbart att MediaPad inte är någon iPad. Men den är absolut mer än godkänd, och urvalet av Android-appar har dessutom blivit riktigt bra på senare tid. Så i slutändan handlar det om priset.

Konkurrenter
Om du har drygt 5 000 kronor att lägga på en surfplatta så skulle jag rekommendera en iPad 2 med 3G. Annars kan jag helt klart rekommendera Huawei MediaPad, som har ett ganska så unikt pris med tanke på specifikationerna. I sammanhanget bör också påpekas att Amazon i USA har släppt sin Kindle Fire, som för ungefär 1 500 kronor kommer nära MediaPads specifikationer. Denna har dock inte släppts i Sverige än, och många av funktionerna är bara relevanta för USA. För tillfället. Jag skulle inte bli förvånad om Kindle Fire släpps i Europa med full funktionalitet under 2012. Den är dock en tämligen annorlunda produkt. Vill du ha en surfplatta med full öppenhet och kompatibilitet för en rimlig summa pengar så kan jag definitivt rekommendera Huawei MediaPad.

Slutsats
Med sina 7 tum är MediaPad en behändig surfplatta som ligger fint i handen och som får plats i större fickor. Den har fina specifikationer och passar bra till spel, och tack vare Android Honeycomb 3.2 klarar den alla Android-appar.
MediaPad är ganska så snabb, hänger sig sällan och fungerar för det mesta utan hackningar när man spelar. Det går lite trögt att stänga program och pekskärmen är inte lika jämn och mjuk som iPad. Bildkvaliteten är däremot utsökt, med bra ljusstyrka.
Kameran är godkänd, den har inte mycket brus utomhus, mer inomhus.
Jämfört med den första 7-tumsplattan. Samsung Galaxy Tab, är MediaPad bättre på snudd på alla sätt och vis, och med tanke på det låga priset har Huawei inga konkurrenter på den svenska marknaden. Än så länge. Huawei bör se upp för Amazon Kindle Fire om och när den släpps här hemma i Sverige, och dessutom är Samsungs nya 7-tummare på väg. Den sistnämnde blir förmodligen dyrare.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.