Vi har väntat ganska så länge på Huawei MediaPad X1, som den kinesiska elektronikjätten presenterade som huvudnummer redan i februari på Mobile World Congress i Barcelona. Då hade Huawei siktet inställt på Apples iPad mini med Retina-skärm och den något billigare Google Nexus 7 (2013-modellen som är byggd av ASUS), och föga överraskande var Huaweis egen slutsats helt given: MediaPad X1 var det överlägsna alternativet till de två närmaste surfplatterivalerna – och dessutom billigare.
Men när man tar i så mycket så får man tåla att konfronteras med sina påståenden, och efter att ha testat MediaPad X1 i praktiken och undersökt om Huaweis löften stämmer så tvingas vi konstatera att verkligheten inte riktigt lever upp till alla fagra löften.
Därmed inte sagt att MediaPad X1 är någon dålig surfplatta. Absolut inte. Den är bara inte fullt lika klassledande som Huawei lovade oss att den skulle vara när de presenterade den för ett halvår sedan.
Design
Men allt var inte lögn. Med sina 7,18 millimeter och 239 gram är X1 både tunnare och lättare än sina närmaste konkurrenter, och därtill kommer en robust konstruktion med en kombination av aluminium, glas och en smula plast. Men MediaPad X1 är även ytterst kompakt och känns nästan mer som en stor smartmobil – en ”phablet” – än en surfplatta. Det innebär – även om detta helt klart är en subjektiv uppfattning – att enheten nästan mer känns som en stor och tung mobil än en smal och lätt surfplatta, vilket är lite synd.
Vårt samlade intryck av design och kvalitet är mestadels positivt. X1 känns både rejäl och exklusiv, den passar perfekt i en jackficka och verkar absolut dyrare än den är egentligen.
Skärm
På ett område håller Huawei faktiskt mer än de lovade i Barcelona. På presentationen hävdade Huawei att den lilla surfplattan skulle få en IPS-skärm, men i stället är X1 utrustad med en skärm av typen LTPS, vilket är en förkortning av Low Temperature Poly Silicone. Det är en skärmteknik som framförallt kännetecknas av extremt låg strömförbrukning samt en imponerande hög bildkvalitet, vilket vi kan bekräfta. Här hänger inte ens iPad mini med Retina-skärm med. Med en sådan här skärm måste Huawei MediaPad X1 vara den perfekta multimedieplattan för video, foto och spel, skulle man kunna tro. Och det hade den varit också, om det inte hade varit för ljudkvaliteten.
Ljudet
Ljudet är nämligen lika uselt som skärmen är fantastisk. Det är verkligen uselt. Vi letade förgäves efter någon form av inställning som vi kanske hade missat. Vad som helst som skulle lösa problemet och få MediaPad X1 att låta ordentligt. Men förgäves. Den här surfplattan låter som om den befinner sig under vatten! Eller som om man har stoppat bomull i öronen. Ljudet är helt enkelt luddigt och varken höga eller låga toner överlever särskilt länge utan att förvrängas till oigenkännlighet.
Så om du nöjer dig med att titta på stumfilm eller spela spel där det viktigaste ljudet är ”pip”, lever MediaPad X1 verkligen upp till sitt namn som en äkta multimediesurfplatta. Annars tycker vi ärligt talat att namnet MediaPad är falsk varudeklaration.
En surfplatta är ingen hifi-produkt och man kan inte räkna med något finsmakarljud, vilken logga som än pryder fronten, men man borde åtminstone kunna förvänta sig ett dugligt ljud, men de förväntningarna lever alltså MediaPad X1 inte upp till på något sätt. Ljudet från den här surfplattan är outhärdligt i ordets rätta bemärkelse. Faktiskt så till den milda grad att det tyvärr sänker totalbetyget.
Programvara
Huawei har utvecklat sitt eget gränssnitt till Android, Emotion UI, som finns i version 2.0 i MediaPad X1. På ett par punkter ändrar det tämligen radikalt på den sedvanliga Android-designen, framförallt genom att dra fram alla appar på startskärmarna. Precis som vi är vana vid på iPad. Det kräver lite tillvänjning om man förväntar sig en standardiserad Android-känsla, men i gengäld är förmodligen X1 enklare att komma igång med för iPhone-användare som inte är vana vid Androids app-launcher.
Vi har inga problem med Huaweis förenklade Android-gränssnitt, men det är inte särskilt surfplatte-aktigt. Till exempel går det inte att rotera hemskärmen om man vill hålla plattan på längden i stället för att ha den på högkant. Jo, när man kör olika appar, som webbläsare eller YouTube, går det att rotera skärmbilden, men själva hemskärmen är som huggen i granit. Precis som på en smartmobil.
Vi undrar också hur det kommer sig att Huawei inte har utrustat MediaPad X1 med en nyare Android-version än 4.2.2. Till och med förra årets Google Nexus 7, som Huawei så gärna vill jämföra sig med, hade Android 4.3, och sedan dess har 4.4 KitKat släppts med en rad nya funktioner – till exempel bättre minnesstyrning, ny och förbättrad Google Now-funktion och en möjlighet att skriva ut dokument från mobila enheter – som vi gärna hade sett i MediaPad X1. Med tanke på att Huaweis nya smartmobilflaggskepp, Ascend P7, som lanserades åtskilliga månader efter X1, har både Android KitKat och den nyare versionen 2.3 av Emotion UI-gränssnittet, kan vi verkligen inte förstå varför Huawei inte hänger med när det gäller deras flaggskeppssurfplatta.
Prestanda och funktioner
Det skulle vara en överdrift att hävda att MediaPad X1 hamnar på efterkälken när det gäller prestanda och processor, men imponerar gör den inte heller. Om vi jämför MediaPad X1 i benchmark-test med de ovan nämnda konkurrenterna, iPad Mini med Retina-skärm och Google Nexus 7, så hamnar Huaweis platta på en fin tredjeplats. Den får 538 poäng single-core och 1620 poäng multi-core i vårt sedvanliga testverktyg Geekbench 3, medan iPad mini får 1387 respektive 2487 poäng. Google Nexus får 659 och 1851 poäng i samma test – men kostar också en tredjedel mindre än MediaPad X1.
Det beror inte på att MediaPad X1 reagerar långsamt eller är frustrerande att använda. Den är bara inte riktigt lika fantastisk som Huawei påstår att den är.
Beröm ska den dock ha för att den har 4G/LTE samt fullständiga telefonfunktioner, även om det återigen understryker att MediaPad X1 känns mer som en stor telefon än en surfplatta.
Kritik ska den däremot ha för att den bara finns med 16 gigabyte minne, när den dessutom bara stöder utökning av minnet via microSD-kort med upp till 32 gigabyte.
Slutsats
Huawei MediaPad X1 lever inte riktigt upp till våra förväntningar, som Huawei själva har varit med och skruvat upp rejält. Skärmen är fantastisk men ljudet är däremot något av det värsta vi har hört.
Surfplattan är robust byggd av ordentliga material, medan designen är lätt och tunn, men rent fysiskt påminner MediaPad X1 mer om en stor telefon än om en surfplatta, vilket också går igen på programvarusidan.
I slutändan är vårt intryck att detta är en produkt som absolut går att använda (så länge man inte bryr sig om ljudet) men som inte heller kan betraktas som någon fullträff.
Home tycker
Skärmen är imponerande skarp och kristallklar, design och material ger en känsla av en mycket dyrare produkt och surfplattan har både 4G/LTE och full telefonfunktionalitet. Ljudet är under all kritik. Dessutom känns X1 mer som en stor smartmobil än en riktig surfplatta. Och varför går inte minnet att utöka med mer än 32 GB?
Riktpris: 3650 kr
Specifikationer
- Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean + Emotion UI 2.0
- Skärm: 7-tums LTPS, 1920 x 1200 (323 ppi)
- Processor: 1,6 GHz Hisilicon Kirin 910 quad-core
- Internminne: 2 GB
- Minne: 16 GB + microSD (max 32 GB)
- Kamera: 13 Mp (baksida), 5 Mp (front)
- Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS
- Mått: 183,5 x 103,9 x 7,18 mm
- Vikt: 239 g
- Batteri: 5000 mAh
- Pris: 3 650 kr
- huawei.com
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser