TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

HTC One M8

HTC gör det igen

Förra årets bästa Android-smartmobil har blivit bättre på nästan alla områden.

forfatter
Publicerad 2014-03-28 - 12:10
L&B tycker
En uppdatering av förra årets bästa smartmobil, som är bättre på nästan alla sätt. Den är blixtsnabb och har en läcker design och nya, användarvänliga funktioner. Och minnet går numera att utöka med microSD-kort.
I Sverige säljs bara HTC One M8 i en version med 16 GB minne. Kameran är en besvikelse när omgivningarna är för ljusa.
Specifikationer
 • Operativsystem: Android 4.4.2 KitKat med HTC Sense 6.0
 • Skärm: 5-tums Super LCD 3, 1920 x 1080 (441 ppi)
 • Processor: 2,3 GHz Snapdragon 801 quad-core
 • Internminne: 2 GB RAM
 • Minne: 16 GB + microSD (max 128 GB)
 • Kamera: 4,1 Mp UltraPixel + 5 Mp
 • Trådlöst: 4G LTE, Bluetooth 4.0, 802.11 a/ac/b/g/n, NFC, IR
 • Mått: 146,36 x 70,6 x 9,35 mm
 • Vikt: 160 g
 • Batteri: 2600 mAh
 • Pris: 6 500 kr
 • htc.com
Riktpris: 6500Pr. 2014-03-28 Produktsida

SE gullikon 2014.indd

Förra året tog den första HTC One hela mobilvärlden med storm. Här var äntligen en highend-Android-mobil som kunde mäta sig med Apples iPhone när det gällde design och ren och skär X Factor. När vi testade den kunde vi konstatera att HTC One var ett stycke industridesign som var så het att vi hade svårt att hålla fingrarna i styr. Det var inte svårt att utse den första HTC One till Årets bästa pryl 2013.

Utseende och konstruktion
Men hur förbättrar man perfektion? HTC:s designavdelning har stått inför en svår uppgift under utvecklingen av detta års HTC One – som döpts till HTC One M8 för att skilja den från förra årets modell, som fortsättningsvis kommer att kallas HTC One M7 – och när man står med den nya toppmodellen i handen så är det uppenbart direkt att HTC har valt att fortsätta i samma riktning som HTC One M7 stakat ut.

HTC One M8 är en smula större än HTC One M7, men den grundläggande formgivningen med framåtriktade stereohögtalare och ett hölje som är gjort av ett enda stycke aluminium är densamma. Detsamma gäller kuddformen, som innebär att telefonen är lite tjockare på mitten än ut mot kanterna. Däremot är kanterna mer avrundade och formen rent allmänt mjukare, vilket faktiskt gör HTC One M8 mer behaglig att hålla i, även om den både är större och tyngre än sin föregångare. Rent utseendemässigt ser M8 också en smula annorlunda ut än M7, som hade en matt och slät yta. I stället har den nya modellen fått en borstad metallyta med ett slags kritstrecksmönster som ger telefonen lite ytstruktur och faktiskt också gör att den ligger bättre i handen.

Skærmbillede-2014-03-28-kl.-03.35.42

Första gången är alltid speciell och HTC One M8 lyckas inte få oss att tappa hakan lika mycket som M7:an, men vi kan ändå konstatera att HTC är designkungarna på Android-marknaden även 2014. Och den läckra och användarvänliga designen motsvaras av en kvalitetskänsla som många av konkurrenterna kan dra lärdom av.

Skärm
Vi tycker att det klär HTC att gå sina egna vägar, vilket den unika designen är ett bra exempel på. Men på en punkt har de uppenbarligen valt att följa strömmen. HTC One M8 har nämligen en större skäm än sin föregångare: 5 tum i stället för 4,7. Det är dock ingen reell förbättring eftersom skärmupplösningen är precis densamma. Nämligen Full-HD med 1080p. Den större skärmytan innebär faktiskt att pixeltätheten är en smula mindre i M8 än i M7, fast det är inget som syns med blotta ögat. Om man inte är en örn!

HTC-M8-vs-M7-front

När det är sagt så finns det absolut ingenting att invända mot skärmen på HTC One M8. Den är ljusstark och knivskarp, och så tycker vi att Super LCD-tekniken har en mer naturlig och behaglig bild, framför allt när det gäller färger, än exempelvis S-AMOLED som är skärmtekniken Samsung föredrar.

Kamera
Med M7 fattade HTC ett modigt beslut och introducerade sin så kallade Ultrapixel-kamera, som bara hade 4 Mp men i gengäld större bildpunkter på sensorn, vilket skulle innebära 300 % mer ljus. Kameran hade också en egen bildprocessor som behandlade bilderna i realtid, samt en riktigt bra bländare och optisk bildstabilisering. Tillsammans gör allt detta enastående bilder, även i svagt ljus, och HTC One M7 vann också vårt test av mobilkameror förra sommaren.

Men även om nya M8 har samma Ultrapixel-kamera som föregångaren så har HTC valt att strunta i den optiska bildstabiliseringen. Det finns flera skäl till detta, det främsta är att OIS inte fungerar tillsammans med den nya kamerafunktionen som HTC själva anser vara M8:s äss i rockärmen. Vi tänker på HTC Duo Camera, vilket egentligen är ett lite missvisande namn. Det sitter visserligen två kameror på telefonens baksida, men kamera nummer två finns där uteslutande för att fungera som avståndsmätare. Det är för att möjliggöra ett par nya kamerafunktioner, varav den absolut viktigaste heter uFocus. Med den kan fotografen ändra fokus i en bild efter den tagits. Alltså ställa in skärpa på ett föremål som i det ursprungliga fotot exempelvis var oskarpt i bakgrunden. Sammas funktion finns för övrigt i Samsungs kommande Galaxy S5 samt Nokias överlägsna kamermobil Lumia 1020, men HTC betonar att med deras lösning, som är maskinvarubaserad, måste inte telefonen ta flera bilder för att samla in all nödvändig information. Ännu viktigare är kanske att användaren inte i förväg måsta välja en speciell inställning i kamera-appen för att ta en bild där man senare kan ändra fokus. Varenda bild som tas med HTC One M8 innehåller informationen som uFocus använder.

IMAG0005

IMAG0005_1

IMAG0005_2

Det här mästerverket kan vi kalla för ”Soptunna framför minnesmärke”. Bilden är tagen framför Marble Arch i London och i de tre olika versionerna kan vi se uFocus-funktionen i arbete. Den första bilden är originalet och på nummer två har vi fokuserat på soptunnan i förgrunden. I den sista bilden har vi flyttat fokus till två fotgängare i bakgrunden. Framför allt på bilden med fokus på soptunnan så ser vi att kanterna runt soptunnan är oskarpa och urlakade.

HTC:s lösning fungerar dock inte om man har använt blixt eller tagit bilden i mycket dålig belysning. När man fotograferar med blixt har man å andra sidan nytta av den nya Dual Color Flash, vilket är HTC:s beteckning på de två LED-blixtarna som det nya flaggskeppet är utrustat med. Med dem belyses motivet av två olika färgtemperaturer, vilket ska ge mer naturtrogna bilder. Detta är för övrigt en funktion som nya HTC One har gemensamt med iPhone 5S.

IMAG0010
Den här närbilden av en engelsk paj är tagen med HTC One M8. Notera att konturerna på grönsakerna i förgrunden är skarpa och färgerna är klara.

IMG_1485
Till skillnad från den här bilden av samma läckra måltid. Bilden är tagen med iPhone 5S, som inte ger ett lika skarpt och upplyst resultat när man tar bilder i en engelsk pub en mulen dag i London.

Och det är ingen tvekan om att HTC One M8 fortfarande tar läckra bilder, speciellt om man går mycket nära motivet eller om belysningen är under genomsnittet – å andra sidan betyder den höga ljuskänsligheten att kameran ger ett markant sämre resultat än exempelvis iPhone 5S om det finns en kraftig ljuskälla i motivet. Och uFocus fungerar inte heller lika bra i praktiken som vi hade hoppats. Föremål som man gärna hade velat ha skarpa i förgrunden får mosiga och oskarpa kanter. HTC One M8 blir inte detta års kameramästare, det är vi ganska så säkra på redan nu.

IMAG0011

IMG_1486

Dessa två bilder är tagna med HTC One M8 (till vänster) och iPhone 5S (till höger) och visar hur dåligt HTC:s Ultrapixel-kamera hanterar en kraftig ljuskälla som den här reklamväggen på Piccadilly Circus.

Ljud
Däremot finns det en stor chans att den blir ljudmästare, om vi någon gång skulle göra ett jämförande test om bra mobilljud. HTC One M7 hade marknadens obestritt bästa ljud, inte minst på grund av HTC:s samarbete med Beats Audio, och även om Beats-loggan numera inte pryder baksidan på HTC:s telefoner så lyckas HTC One M8 i stort sett lika bra. Vi tycker nog att vi kan höra att M8 saknar en smula i förhållande till sin föregångare när det gäller ljudbildens precision och detaljering, men å andra sidan har de inbyggda stereohögtalarna, som HTC kallar för BoomSound, blivit ännu bättre, så ska man spela musik med en smartmobil utan hörlurar så ska man göra det med HTC One M8. Det låter faktiskt riktigt skapligt!

Prestanda och funktioner
Bland alla nya funktioner kan vi nämna Motion Launch, som gör det möjligt att väcka telefonen från viloläge genom att bara knacka två gånger på skärmen, precis som man gör på LG G2 och G Flex. Man kan också väcka kameran och ta en bild blixtsnabbt genom att bara hålla telefonen horisontellt och trycka på volymknappen.

I den nya versionen av HTC Sense har gränssnittet också fått en genomgång, precis som navigeringsknapparna (bland annat Hem och Tillbaka) har flyttats in på själva skärmen. En riktig tuff nyhet är det nya Extreme Power Saving-läget, som när det bara är 5 % ström kvar i batteriet stänger av alla funktioner utom de allra mest nödvändiga. På så sätt kan HTC One hålla igång i upp till ytterligare 15 timmar, även om batteriet nästan är dött.

Vilket för övrigt ska ta längre tid än tidigare på grund av den strömsnåla Snapdragon 801-processorn som sitter bakom skärmen. Upp till 40 % längre ska M8 kunna hålla igång batteriet på en enda laddning. Hur länge det räcker beror mycket på personliga preferenser och inställningar, men vi tyckte åtminstone att HTC One M8 räcker till det mesta under dagen utan att strömmen tar slut.

Skærmbillede-2014-03-28-kl.-03.35.14

Och det sker absolut inte på bekostnad av prestanda. Precis som sig bör för en highend-smartmobil gick allting blixtsnabbt. Navigeringen i menyer och mellan skärmarna gick som på räls och till och med tunga appar öppnades direkt och kördes felfritt. Och i vårt prestandatest fick HTC One M8 överlägsna resultat: 975 poäng single-core och 2964 multi-core i Geekbench 3 kan inte ens iPhone 5S med sin 64-bitarsprocessor mäta sig med, och resultatet är också en markant förbättring mot HTC One M7.

M8 finns egentligen i två olika versioner med 16 respektive 32 GB minne, men i de skandinaviska länderna har HTC valt att bara sälja den ”lilla” modellen med 16 GB, och det är ju ingen förbättring! Man kan naturligtvis invända att M8 till skillnad från M7 går att utöka med microSD-kort med uppemot 128 GB, så egentligen borde lagringskapaciteten inte vara något problem. Saken är bara den att det är mycket svårt att få appar att köra från SD-kortet, så installerar man bara tre, fyra stora spel i telefonens inbyggda minne så tar platsen snabbt slut. Dåligt.

Slutsats
HTC One M8 har inte på samma sätt som föregångaren M7 lyckats få våra hjärtan att smälta. Vår recension av HTC:s nya flaggskepp är mindre känsloladdad och mer kallblodigt rationell än när vi föra året förklarade vår kärlek till den första HTC One. Fast det beror mest av allt på att man aldrig glömmer den första gången, och HTC One M8 är i år inte lika nydanande och revolutionerande som M7:an var 2013. Å andra sidan är det svårt att höja ribban ytterligare när den redan låg så högt som den gjorde, och HTC One M8 lyckas ändå på nästan alla områden att göra saker och ting lite bättre eller åtminstone lika bra som den första HTC One. Om Duo Camera är en riktigt så stor gåva till användarna som HTC vill få det till, är vi inte helt säkra på, men vi tvekar ändå inte att ge HTC One M8 toppbetyg och vår särskilda rekommendation. Om den slutar som årets absoluta Android-kung är för tidigt att säga med säkerhet, men en läckrare och mer välfungerande topprodukt får man leta efter!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend