TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

HTC Google Nexus 9

Förvånansvärt bra

Nexus 9 är Googles bästa version av framtidens Android-surfplatta och ihop med HTC har de lyckats bättre än någonsin.

forfatter
Publicerad 2014-11-18 - 09:52
L&B tycker
Android 5.0, även känt som Lollipop, är överraskande bra och välgjort, ljudet är klassledande och 64-bitarsprocessorn från NVIDIA kan mosa de flesta andra på surfplattemarknaden. Bättre användarkänsla får man leta efter.
Två modeller med antingen 16 eller 32 gigabyte lagring och ingen möjlighet att utöka med microSD-kort? Hur tänkte de?! Byggkvaliteten hade också kunnat vara bättre.
Specifikationer
 • Operativsystem: Android 5.0 Lollipop
 • Skärm: 8,9-tums IPS LCD, 2048 x 1536 (281 ppi)
 • Processor: 2,3 GHz NVIDIA Tegra K1 64-bit dual-core
 • Internminne: 2 GB
 • Minne: 16 eller 32 GB
 • Kamera: 8 MP (baksida), 1,6 MP (framsida)
 • Trådlöst: 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.1, NFC, GPS, GLONASS
 • Anslutning: Micro USB 2.0
 • Mått: 228,25 x 153,68 x 7,95 mm
 • Vikt: 425 g (Wi-Fi) / 436 g (4G LTE)
 • Batteri: 6700 mAh
 • Pris: 3 500 kr
 • google.com/intl/sv_se/nexus/9/
Riktpris: 3500Pr. 2014-11-18 Produktsida

HTC-Google-Nexus-9Nexus 9 är byggd av HTC och den tredje i raden av Nexus-surfplattor från Google. Som bekant är Nexus-produkterna referensmodeller som ska demonstrera nya versioner av Android-operativsystemet utan någon form av anpassning eller modifiering av gränssnittet från hårdvarutillverkaren. Vi har tidigare med stor förtjusning testat surfplattan Nexus 7, som byggdes för Google av ASUS, men vi var mindre förtjusta i Nexus 10-surfplattan som Samsung låg bakom. Båda dessa har numera utgått eftersom Google har hunnit till version 5.0 av Android, även kallat Lollipop, och nu är det alltså upp till Nexus 9 att övertyga oss om att den senaste Android-versionen även passar utmärkt till surfplatteformatet.

iPad-dödare eller iPad-kopia?
Detta är faktiskt inte första gången som HTC tillverkar en Nexus-produkt för Google. Redan 2010 när den första Nexus-smartmobilen Google Nexus One såg dagens ljus var det HTC som låg bakom. Men även om HTC måste sägas ha lång erfarenhet av smartmobiler så har vi hittills bara sett en enda surfplatta från dem, nämligen HTC Flyer från 2011 – och den var ingen odiskutabel succé.

Därför är det kanske lite av en chansning av Google att låta just HTC stå för hårdvarudelen av Nexus 9. Inte minst eftersom formatet också är helt nytt. Medan tidigare Nexus-surfplattor haft antingen 7- eller 10-tumsskärmar lägger sig Nexus 9 sig mittemellan med en 8,9-tumsskärm i 4:3-format, vilket (kanske inte helt av en slump) är samma format och nästan samma storlek som vi känner igen från Apples iPad.

DSC01525-kopi
iPad Air 2 och Nexus 9 har samma format och på håll liknar de varandra på pricken.

Trots att Nexus 9 inte har några ambitioner att vara någon ”iPad-dödare” så är det ändå upplagt för att jämföra den med inte bara andra Android-surfplattor, utan även med Apples senaste iPad Air 2. Många kunder står säkert inför valet mellan att antingen köpa nya iPad Air eller Nexus 9 med den senaste Android-versionen som deras nästa surfplatta, och även om det finns en prisskillnad på en dryg tusenlapp i Nexus 9:s favör så är jämförelsen inte orimlig, för på många områden kan Nexus 9 absolut hänga med iPad Air 2, som vi ju anser är den bästa surfplattan på marknaden för tillfället.

Ljud och bild
På papperet ska skärmen på Nexus 9 faktiskt vara bättre än iPadens dito. Upplösningen på 2048 x 1536 har de två rivalerna nämligen gemensamt, trots att Nexus-skärmen på 8,9 tum är en del mindre än iPadens 9,7 tum. Det innebär att Nexus 9 har en högre pixeltäthet, men i själva verket är det ändå iPaden som drar det längsta stråt.

När det gäller skärpa och upplösning kan Nexus 9 naturligtvis inte hänga med Samsung Galaxy Tab S, som har den obestritt bästa skärmen på marknaden, men även iPad Air 2 slår alltså Nexus 9 när det gäller skärmens ljusstyrka och skärpa. Apple har eliminerat luftlagret mellan det tryckkänsliga skiktet och själva LCD-skärmen, vilket ger användaren en känsla av att skärmbilden är klistrad mot glaset, och det ger Apples surfplatta en avgörande fördel när man jämför de två skärmarna sida vid sida. Nexus-skärmbilden upplevs som om den befinner sig lite längre bort från användaren, vilket förstärks av en smula backlight bleeding vi kan konstatera att Nexus 9 lider av också, och som gör att svart aldrig blir helt kolsvart.

Inte för att vi egentligen har några klagomål på Nexus 9-skärmen. Den är skarp, kontrasten är bra och färgtemperaturen är varm och färgerna naturtrogna, och ovan nämnda backlight bleeding är inte värre än att man knappt lägger märke till den. Nej, skärmen på Nexus 9 är i grund och botten helt utmärkt, bara inte spektakulär.

N9-purchaseflow-1600_verge_super_wide

Det är däremot ljudet. För det första har Nexus 9 samma sorts BoomSound-högtalare som vi känner igen från HTC One M8, alltså framåtriktade stereohögtalare som har ett bättre ljud än något annat vi har hört från en surfplatta. Även om de inbyggda högtalarna är så små och oansenliga att man knappt hittar dem så är ljudbilden rund och fyllig, och det är nästan så att man kan titta på ett avsnitt av sin favorit-TV-serie eller spela en omgång actionspel utan att famla efter hörlurarna. Så bra låter det.

För det andra är ljudet inget annat än sublimt om man kopplar in ett par ordentliga hörlurar. Det finns massor med volym och gott om plats för bas, samtidigt som det högre frekvensregistret får massor av plats. Den totala ljudbilden är både rund och precis, så vi kan bara kasta in handduken i ringen och konstatera att vi aldrig någonsin har hört ett så bra ljud från en surfplatta förut. Snyggt jobbat, HTC!

När det gäller kameran tar Nexus 9 fina bilder och surfplattan levererar faktiskt acceptabla resultat utan så mycket brus som vi hade förväntat oss, och det gäller även i dålig belysning.

IMG_20141112_183829
Kameran på Nexus 9 tar godkända bilder utan överdrivet brus. 

Prestanda och design
Det mest intressanta med Nexus 9 är i själva verket operativsystemet, Android version 5.0, men det ska vi återkomma till. Först måste vi nämna de fysiska egenskaperna, som Google och HTC däremot inte har prioriterat lika högt. Designen är en smula kantig och inte direkt elegant, och även om Nexus 9 har en metallram runt skärmen så är baksidan av plast, som visserligen är skön att hålla i och inte samlar på sig fingeravtryck men som också ger med sig en smula när man håller hårt i surfplattan. Kvalitetskänslan kunde med andra ord ha varit bättre, i synnerhet med tanke på priset.

N9-grid1-1600

När det gäller prestanda så får Nexus ett strålande resultat av den 2,3 GHz dualcore 64-bitars NVIDIA Tegra K1-processor som sitter under skärmen. I vårt prestandatest (Geekbench 3) får den 1735 poäng single-core och 2847 poäng multi-core, så sammanlagda prestanda ligger på samma nivå som en topprodukt som Samsung Galaxy Tab S. I stort sett är det faktiskt bara iPad Air 2 som är klart snabbare än Nexus 9 tack vare en multi-core-poäng på 4477.

Geekbench3_result

Till vardags upplever vi inte heller att det går slött. Appar öppnas blixtsnabbt och i exempelvis webbläsaren kan vi navigera mellan sidor och zooma in och ut lika snabbt som med den mer kraftfulla iPaden. Även ett stort spel som Asphalt 8 går som en oljad blixt.

2014_11_12_18.02.22
IMG_0365
Asphalt 8 kör så det ryker i Nexus 8 (överst) men grafiken är bättre i iPad Air 2 (underst). 

Ska vi till sist kritisera Nexus för någonting när det gäller de fysiska specifikationerna så måste det vara att den bara finns i två versioner med 16 respektive 32 gigabyte lagringskapacitet. Utan någon möjlighet att utöka minnet med microSD-kort, märk väl. Visst, Apples iPad går inte heller att utöka, men den går åtminstone att köpa med upp till 128 gigabyte inbyggt minne.

Hur mycket plats Google än förser användaren med i molnet, och hur mycket man än streamar, så är fysisk lagringsplats ändå bra att ha och något man nästan inte kan få nog av. Men det får man alltså inte med Nexus 9. Stön!

Lollipop
Som vi nämnde alldeles i början är Nexus 9 främst gjord för att visa världen den senaste inkarnationen av Googles mobila operativsystem, utan allt det krimskrams som de olika hårdvarumärkena brukar lägga ovanpå Android för att skilja sig från alla andra.

Därför är en mycket stor del av användarkänslan med Nexus 9 i själva verket samma sak som upplevelsen av Android 5.0, även känt som Lollipop. Och den här versionen av Android har överraskat oss positivt. Android brukar ha ett rörigt och grällt designspråk men Lollipop är konsekvent, simpelt och mycket, mycket användarvänligt. Google kallar själva det nya utseendet för ”Material Design”, men det handlar om mer än bara ett dämpat färgschema och ikoner med ny design. Det finns helt enkelt en konsekvens och en logik inbyggt i det nya gränssnittet, vilket betyder att man aldrig behöver tvivla på var man befinner sig, varifrån man kom och vilken uppgift man håller på att lösa.

materialdesign-kopi
Lollipops nya ”Material Design” är enkelt, logiskt och konsekvent.

Bland andra nyheter kan vi nämna möjligheten att upprätta olika användare så att en hel familj kan enas om en enda surfplatta, utan att arbetsdokument hamnar i farozonen när ungarna vill spela Candy Crush. En annan är att notiserna har fått en helt ny design samtidigt som användaren i långt större utsträckning kan anpassa vilka notiser han eller hon får och hur de prioriteras. Dessutom kan notiserna numera visas på låsskärmen.

Lollipop är också den första versionen av Googles mobilplattform som stöder 64-bitars arkitektur, vilket tar Android upp till samma nivå som iOS som har klarat detta sedan version 7.

Slutsats
Google Nexus är byggd av HTC och det har den taiwanesiska tillverkaren lyckats bra med. De fysiska egenskaperna, inklusive design, byggkvalitet och skärm, får oss inte att börja jubla utan får nöja sig med en gillande nickning. Däremot är ljudet helt oöverträffat, prestanda ligger på samma nivå som marknadens bästa surfplattor och Googles senaste Android-version förtjänar stort beröm för att den är både konsekvent och användarvänlig.

Det är bara på en enda punkt som vi är uppriktigt missnöjda, och det gäller den inbyggda lagringsplatsen. En äkta flaggskeppsmodell hade förtjänat mer plats än maximalt 32 gigabyte – eller åtminstone en möjlighet att utöka minnet med microSD-kort.

Men ingen ros utan törnen, som man brukar säga, och trots bristen på lagringsutrymme tvekar vi inte att ge Nexus 9 vår särskilda rekommendation.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

2 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Capture One visar bilderna direkt på iPad Laddar upp bilderna från kameran till iPaden i realtid.
På jakt efter en ny mobil? Här är de 10 bästa! Här är de tio bästa mobilerna som finns att köpa just nu.
Flip är inte en flopp, men vi flippar inte ut Samsung Galaxy Z Flip 4 är en lysande mobil, men har för få väsentliga förbättringar jämfört med föregångaren.
Kommande vikbar iPhone kommer själv att kunna reparera repor i skärmen I samband med utvecklingen av en vikbar mobil arbetar Apple med ny teknik som låter skärmen fixa sig själv. Det visar en patentansökan, som dock är sparsam med detaljer.
Tre skäl att köpa iPhone 14 Pro Den som ska lyckas göra en bättre mobil än iPhone 14 får ligga i.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Följ Ljud & Bild