Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: CAT S50

Gammalt koncept i ny (magnum)tappning

CAT S50 är stor och läcker och har en bra skärm och 4G. Men i grund och botten är den en maxiversion av B15Q.

Skrivet av / 2014-11-11 - 10:00
CAT S50
John Hvidlykke

Designteamet hos Bullit Mobile, som ligget bakom CAT-telefonerna, har haft mycket att göra. Det var bara två månader sedan vi testade den då pinfärska toughphone-modellen B15Q, men nu har det dykt upp en ny och större modell: S50.

Skärmen har vuxit från 4 till 4,7 tum. Av naturliga skäl har hela telefonen också vuxit i storlek, men tjockleken har faktiskt minskat. CAT S50 är 12,7 millimeter tjock.

Cat_S50_RHS_web-460x92
CAT S50 är större men tunnare än sin föregångare. 12,7 mm är snyggt för en robust telefon med 4,7-tum skärm.

Rejäl
Precis som alla mobiler som bär CAT-namnet handlar det om en toughphone, alltså en telefon som tål tuffa tag. S50 är IP67-klassad och uppfyller dessutom MIL SPEC 810G-kraven. Den första klassningen handlar om tålighet mot smuts och vatten: S50 är fullständigt vattentät och kan ligga på en meters djup i en halvtimme. Den andra certifieringen betyder att telefonen är godkänd för militärt bruk och att den tål 1,8 meters fritt fall rakt ner i ett betonggolv. Den tål för övrigt att användas i temperaturer från –25 till +55 grader, och skärmen går att sköta med våta fingrar.

Cat_S50_Back_web-460x692
Baksidan är fastmonterad och alltså helt tät, till skillnad från på B15Q där den trycks fast.

När vi testade B15Q-modelelr hade vi vissa betänkligheter inför baksidan eftersom den kunde tas av för att komma åt batteri, SIM-kort och minneskort. I S50-modellen sitter däremot korten bakom gummitätade luckor.

Bra skärm
Skärmen är både större och bättre, upplösningen är numera respektabla 1280 x 720 bildpunkter, vilket motsvarar normala 4,7-tumsmobiler i den bättre änden (exempelvis Sony Xperia Z3 Compact). Den är både klar och ljusstark, vilket är extra nödvändigt på en mobil som förväntas kunna användas utomhus. Kameran på baksidan är också uppgraderad, till 7,7 megapixlar. Där är kvaliteten dock inte imponerande. Den på framsidan har 0,3 megapixlar och inbjuder inte på något sätt till kul selfies. Vilket kanske är okej, nu när S50 är tänkt att användas när man arbetar med tunga och farliga saker.

På stället marsch
När vi tog emot telefonen med expressleverans från London och fick veta att CAT hade släppt highend-mobil så hade vi räknat med att även prestanda skulle ha ändrats rejält. Så är dock inte fallet. Där föregångaren hade en 1,3 GHz quadcore-processor från Mediatek är den nya telefonen utrustad med en Snapdragon från Qualcomm. Alltjämnt quadcore, men med en arbetshastighet på 1,2 GHz. Det är utmärkt, och CAT tillhör fortfarande de bästa i toughphone-segmentet. Men det är en marsch på stället i stället för det förväntade tigersprånget. Och highend är det inte.

Uttryckt i siffror är S50:s prestanda så gott som identiska med B15Q:s. Geekbench 3 ger resultatet 1088 poäng multi-core och 330 single-core. Föregångarens värden var 1161 respektive 348. Det grafiktunga Antutu 5-testet ger 17368 poäng, där B15Q hade 17697. Alltså ett obetydligt lägre resultat än föregångaren. I Browsermark lyckades S50 precis ta sig förbi, 1063 poäng mot B15Q:s 910. Siffrorna är inte imponerande på något sätt när man jämför med CATs egen B15Q, men i rättvisans namn ska det sägas att det handlar om två telefoner som är riktigt snabba båda två.

Slutsats
Flera mobiltillverkare, inklusive Sony, har haft stor framgång med att bygga kompakta versioner av sina toppmodeller. CAT har gått åt andra hållet och gjort en förstorad version av B15Q. Ur den synvinkeln är CAT S50 en utmärkt uppgradering som bjuder på 4G och bättre skärm. Om du köpte dig en B15Q i somras och är nöjd med näthastigheten och skärmkvaliteten finns det dock ingen anledning att uppgradera till den nya modellen. De två telefonerna har nämligen i princip identiska prestanda. Det är bara skärmstorleken, näthastigheten och priset som har gått upp.

Home tycker

Skärmen är både större och mycket bättre än i B15Q. Quadcore-processorn ger telefonen en respektabel hastighet och så finns det 4G/LTE. Den är inte ett dugg bättre än föregångaren och trots högre upplösning är kamerorna inget att skryta med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Till sist en snabbare Apple Watch

Huawei Watch GT 4 är smartklockan som smälter in

Den här vikbara mobiltelefonen är OnePlus paradnummer

Ljud & Bild
Rulla till toppen