annons

Grupptest:
Bästa mobilen till jul

Prisvärd mobil under granen

Ett steg under lyxmodellerna hittar vi mobilerna som ger bäst valuta för pengarna.

Lagom till jul är det många som passar på att önska sig en lite modernare mobiltelefon. Och därmed är det också mångas abonnemang som ska förnyas. Med andra ord är det rusning efter mobiltelefoner så här års. Och visst är det lockande att titta på de senaste flaggskeppsmobilerna med raketprestanda, enorma skärmar, massor av lagringsutrymme och kameror vi knappt kunde föreställa oss för ett år sedan.

Men allt sedan Apple bröt prisbarriären 10 000 kronor har konkurrenterna följt efter med mobiler som fått en allt mer galen prislapp. Idag kan man faktiskt få ge mer för en mobiltelefon än för en fullt duglig bärbar dator! Så vad gör man om man inte har lust att sälja bilen för att köpa mobiler till barnen? Jo man tittar helt enkelt på den lite enklare varianten av tillverkarnas lyxmodeller. Standardvarianter som kan kosta 25-50 procent mindre än de dyraste modellerna på marknaden.

Så vad är det man inte får när man drar ner på ambitionerna? Det kan vara en något långsammare processor. Men man får ändå prestanda som förra årets bästa mobiler och det räcker långt. Det kanske saknas ett objektiv för kameran. Men majoriteten av bilderna vi tar är trots allt med standardlinsen. Skärmen kan vara ett snäpp mindre. Men det är fortfarande lika stort som förra årets toppmodeller. De kan ha mindre lagringsutrymme. Men idag när vi lagrar det mesta i molnet och strömmar media så är det mindre viktigt.

Rätt mobil för dig

Det bästa sättet att spara pengar är att inte betala för saker som spelar mindre roll för dig. Sitter man och jämför siffror mellan konkurrenterna är det lätt att tro att man alltid måste ha det bästa. Hur använder du din mobil?

Sitter du ofta och tittar på film på bussen eller i sängen? Då kanske en stor skärm är viktigt för dig. Använder du däremot en surfplatta för sådant kanske det är viktigare att mobilen är smidig att ha med sig, och därmed har en mindre skärm.

Är du ute och springer hela dagarna kan det vara viktigt med en riktigt bra batteritid. Om du däremot mest rör dig mellan jobbet och hemmet så kan du ju faktiskt ladda flera gånger om dagen och då är det mindre intressant. Speciellt som alla mobiler i testet nu stöder snabbladdning.

Spelar du mycket spel på mobilen? Då är prestanda viktigt så att spelet inte hackar och du förlorar matchen. Är du däremot en mer normal användare så är det fullständigt bortkastat att ha ett prestandamonster. Lika lite som du behöver en Ferrari för att åka och handla mjölk.

annons
Trots liknande priser kan skillnaden i prestanda vara stor.

annons
Produkter i testet
Sony Xperia 5
Fickvänligare toppmodell
Till allt utom namnet den kompaktversion av Xperia 1 som vi väntat på.
Samsung Galaxy A80
Spännande kamera­experiment
Tack vare roterande kamera får man utmärkta selfies, men ­nackdelarna överväger.
OnePlus 7T
Prispressad prestanda
Snubblande nära Pro-modellen, som bara är ett halvår gammal, och i vissa fall bättre.
Motorola One Zoom
Stor zoom till litet pris
Motorola har sparat på rätt ställen och levererar enastående prisvärde.
Huawei P30
Glimrande långzoom
Hade det inte varit för storebror P30 Pro hade vi öst ännu mer lovord över kameran.
Apple iPhone 11
Vettigaste iPhone-modellen
Nästan alla fördelar och få nackdelar till ett betydligt lägre pris än lyxmodellen.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
  annons

  Läs också

  Speedy Gonzales

  Sony a9 II lockar sportfotografer med världens bästa autofokus.

  Sennheiser spelar säkert i ANC-klassen

  Sennheiser spelar säkert. En redan välfungerande modell är uppdaterad med variabel brusreducering och röststyrning. Gränssnittet har däremot blivit lite rörigt.

  Överlägsna öronproppar

  Jabra Elite 75t är marknadens bästa trådlösa hörlurar utan aktiv brusreducering.

  OLED och Ambilight gör susen!

  Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

  Superstark kontrast!

  Panasonics billigaste OLED-TV erbjuder superstarka bildprestanda till ett attraktivt pris.

  Superb allroundkamera

  Lyckade Nikon Z50 visar varför inte alla behöver en proffskamera.

  Spelljud i lyxklassen

  Vad får man om man lägger en tusenlapp extra eller två på ett par gaming-hörlurar? Först och främst bättre ljud.

  Här är smartklockan du ska välja om du kör Android

  Samsung Galaxy Watch Active 2 är det närmaste Samsung någonsin har kommit en smartklocka som är lika bra som Apple Watch. Men som man brukar säga: nära skjuter ingen hare …

  Hörlurar med lyxkänsla

  Bowers & Wilkins slarvar inte med byggkvaliteten när de introducerar sin nya trådlösa toppmodell PX7. Med brusreducering.

  Äntligen en 4K DLP-projektor vi gillar

  Äkta 4K eller inte, BenQ W5700 har en knivskarp bild med film.