Search
Generic filters
Grupptest

Bästa mobilen till jul

 itemprop
GrupptestBästa mobilen till jul

Prisvärd mobil under granen

Ett steg under lyxmodellerna hittar vi mobilerna som ger bäst valuta för pengarna.

Lagom till jul är det många som passar på att önska sig en lite modernare mobiltelefon. Och därmed är det också mångas abonnemang som ska förnyas. Med andra ord är det rusning efter mobiltelefoner så här års. Och visst är det lockande att titta på de senaste flaggskeppsmobilerna med raketprestanda, enorma skärmar, massor av lagringsutrymme och kameror vi knappt kunde föreställa oss för ett år sedan.

Men allt sedan Apple bröt prisbarriären 10 000 kronor har konkurrenterna följt efter med mobiler som fått en allt mer galen prislapp. Idag kan man faktiskt få ge mer för en mobiltelefon än för en fullt duglig bärbar dator! Så vad gör man om man inte har lust att sälja bilen för att köpa mobiler till barnen? Jo man tittar helt enkelt på den lite enklare varianten av tillverkarnas lyxmodeller. Standardvarianter som kan kosta 25-50 procent mindre än de dyraste modellerna på marknaden.

Så vad är det man inte får när man drar ner på ambitionerna? Det kan vara en något långsammare processor. Men man får ändå prestanda som förra årets bästa mobiler och det räcker långt. Det kanske saknas ett objektiv för kameran. Men majoriteten av bilderna vi tar är trots allt med standardlinsen. Skärmen kan vara ett snäpp mindre. Men det är fortfarande lika stort som förra årets toppmodeller. De kan ha mindre lagringsutrymme. Men idag när vi lagrar det mesta i molnet och strömmar media så är det mindre viktigt.

Rätt mobil för dig

Det bästa sättet att spara pengar är att inte betala för saker som spelar mindre roll för dig. Sitter man och jämför siffror mellan konkurrenterna är det lätt att tro att man alltid måste ha det bästa. Hur använder du din mobil?

Sitter du ofta och tittar på film på bussen eller i sängen? Då kanske en stor skärm är viktigt för dig. Använder du däremot en surfplatta för sådant kanske det är viktigare att mobilen är smidig att ha med sig, och därmed har en mindre skärm.

Är du ute och springer hela dagarna kan det vara viktigt med en riktigt bra batteritid. Om du däremot mest rör dig mellan jobbet och hemmet så kan du ju faktiskt ladda flera gånger om dagen och då är det mindre intressant. Speciellt som alla mobiler i testet nu stöder snabbladdning.

Spelar du mycket spel på mobilen? Då är prestanda viktigt så att spelet inte hackar och du förlorar matchen. Är du däremot en mer normal användare så är det fullständigt bortkastat att ha ett prestandamonster. Lika lite som du behöver en Ferrari för att åka och handla mjölk.

annons
Trots liknande priser kan skillnaden i prestanda vara stor.

annons
Produkter i testet
 data-srcset
Sony Xperia 5
Till allt utom namnet den kompaktversion av Xperia 1 som vi väntat på.

I somras fick Sonys Xperia-serie en omstart där de passande nog kallade första modellen Xperia 1. En lyckad modell med ett uppseendeväckande 21:9-format på skärmen. Frågan var om den skulle följas av en fickvänlig Xperia 1 Compact, som många fans efterfrågat. Mycket riktigt har vi nu fått en modell som är mer eller mindre identiskt fast i mindre format. Så varför man valt att kalla den Sony Xperia 5 kan vi fråga oss.

Designen är lyckad och vi är speciellt förtjusta i den sobert vinröda modellen. Den känns ytterst välbyggd, vilket bekräftas av att det är den mest tåliga Android-mobilen i testet. IP68 innebär att den är helt vattentät. Däremot undrar vi om den är insmord i såpa då den har en förargande förmåga att ramla ned från bord helt av sig själv. Den långsmala skärmen är mindre användbar i det bantade formatet och vi hade hellre sett en kortare mobil.

Med tanke på att Sony tillverkar kamerasensorn som många konkurrenter använder har det alltid förvånat oss att de själva inte lyckas göra bättre mobilkameror. Med Xperia 1 tog de ett bra steg framåt, speciellt vad gäller videofilmning. Men de är fortfarande inte riktigt i kapp. Kameran har fortfarande uppenbara problem med HDR, där den har svårt att fånga ljusa och mörka partier i samma bild. Även i mörker ligger den långt efter konkurrenterna.

Tack vare en modern processor ligger Xperia 5 bara steget efter Oneplus 7T i prestandatesterna. Och vad gäller spelgrafik så lyckas den faktiskt slå iPhone 11. Trots att batteriet är mindre än konkurrenternas så lyckas det ändå räcka nästan lika länge tack vare smarta strömbesparande funktioner. Vi får också snabbladdning enligt PD-standarden så att man inte behöver någon exotisk specialladdare.

Slutsats

Bakom namnet Sony Xperia 5 gömmer sig i själva verket en kompakt version av tidigare flaggskeppet Xperia 1. Det spännande 21:9-formatet på skärmen gör den smal och bekväm i handen men toppen av skärmen är svår att nå. Den har också en överraskande bra batteritid. Även om det är Sonys bästa kameramobil så är konkurrenterna strået vassare. Vill du absolut inte ha en stor mobil men ändå ha topprestanda så är det här det enda valet.

Betyg
 • Operativsystem: Android 9 Pie
 • Skärm: 6,1 tum OLED 2520 x 1080 (449 ppi)
 • Processor: 2,84/2,42/1,78 GHz octacore Snapdragon 855
 • Minne/lagring: 6 GB / 128 GB + 512 GB micro SDXC
 • Kameror: 3x12 Mp 26mm f1.6/16 mm f2.4/52 mm f2.4 + 8 Mp
 • Trådlöst: 4G LTE Cat 19, Wifi 5 (ac), BT 5.0, NFC
 • Mått/vikt: 158 x 68 x 8,2 mm, 164 gram
 • Batteri: 3140 mAh, 18 W snabbladdning USB-C PD
 • Web :sonymobile.com
Pris: 8000 kr
PlusBra tålighet. Smidigt smalt format. Bra prestanda. Utmärkt som filmkamera.
MinusFruktansvärt hal! Svårt att nå toppen av skärmen. Kameran släpar efter.
 data-srcset
Samsung Galaxy A80
Tack vare roterande kamera får man utmärkta selfies, men ­nackdelarna överväger.
 data-srcset
OnePlus 7T
Snubblande nära Pro-modellen, som bara är ett halvår gammal, och i vissa fall bättre.
 data-srcset
Motorola One Zoom
Motorola har sparat på rätt ställen och levererar enastående prisvärde.
 data-srcset
Huawei P30
Hade det inte varit för storebror P30 Pro hade vi öst ännu mer lovord över kameran.
 data-srcset
Apple iPhone 11
Nästan alla fördelar och få nackdelar till ett betydligt lägre pris än lyxmodellen.
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Bästa mobilen till jul

   data-srcset

  Xiaomis galna lyxmobil

  Xiaomis första premiummobil imponerar stort men kommer folk få hicka av prislappen?

  (Foto: Huawei)

  En briljant mobil du aldrig får köpa!

  Huawei P40 Pro skulle ha varit årets bästa kameramobil. Men i stället finns det framför allt ett problem som gör att de flesta bör ta en lång omväg runt den här telefonen.

   data-srcset

  Tre telefoner du inte kan slå ihjäl

  Behöver du köra appar på byggnadsställningen eller bara hålla koll på Facebook när du fjällvandrar? Då behöver du en robust mobil.

   data-srcset

  Spelkonsolen som är en mobil

  Andra generationen av Asus gaming-mobil är toppklass – men reserverad för ett fåtal.

  Prova  LB+ i 3 veckor
  3 VECKOR FÖR 3 KR
  Tillgång till alla tester och nyheter
  PROVA LB+
  Ingen bindningstid
  Stäng
  Scroll to Top