Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Apple iPhone 7 Plus

Blixtsnabb kamerakung

Fantastiska prestanda och utmärkt kamera men saknad hörlursutgång irriterar många.

Av / 2016-09-17 - 19:43
Apple iPhone 7 Plus
Jonas Ekelund

Apples årliga mobilsläpp bjöd inte på några större överraskningar på grund av de omfattande läckorna innan lanseringen. Det innebär dock inte att det inte fanns omfattande förbättringar eller att de inte imponerande. Kameran har fått betydande förbättringar och den är nu äntligen vattentålig. Men det är verkligen kontroversiellt att ta bort hörlursuttaget. Vi har vägt för och emot, lyssnat på alla argumenten och bildat oss vår egen uppfattning om iPhone 7 Plus.

Utseende och konstruktion
Utseendemässigt är det inga större förändringar, bortsett från att vi nu slipper antennbandet tvärs över baksidan. Det har man nu lyckats flytta till ovansidan istället. Och så klart de utmärkande dubbla kameralinserna. Den rymdgrå färgen har försvunnit och har ersatts av en pianolackad svart (”gagatsvart”) och en mattsvart (”svart”) modell. Den blanksvarta färgen är ytterst lockande, men gör sig bäst på bild. I verkligheten blir den snabbt full av fingeravtryck och Apple varnar till och med själva för risken för repor.

(Foto: Apple)
Några av Apples läderskal (Foto: Apple)

Vad gäller konstruktionen så känns den lika solid som tidigare modeller. Däremot är den äntligen officiellt ”vatten- och dammtålig” som Apple försiktigt kallar dem. Men den uppfyller faktiskt kraven för IP67, vilket innebär dammtät och 30 minuter i 1 meter vatten. De synliga ändringar man gjort för att uppnå det är avsaknaden av hörlursuttag och den nya hemknappen av touchtyp.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Skärm
Skärmstorleken är oförändrad sedan iPhone 6S Plus och likaså upplösningen. Det kan tyckas konservativt i jämförelse med konkurrenternas QHD-upplösningar. Men upplösningen räcker för att få en skarp upplevelse och för att man inte ska kunna se enskilda bildpunkter. Det är också en av förklaringarna till att man kan hålla nere energiförbrukningen. Den nya skärmen är dock ljusstarkare än tidigare, med 625 nits jämfört med tidigare 500. Den har dessutom samma utökade färgomfång som 9,7 tums-modellen av iPad Pro vilket gör det lättare att urskilja nyanser av vissa knepiga färger.

Kamera
Apple verkar ha lagt mycket av krutet på att uppgradera kameran, som från att tidigare varit en av de bästa fått se sig omsprungen av konkurrenter som Galaxy S7. Den har fått ett objektiv med ytterligare en lins samt att det är betydligt ljuskänsligare med bländare F1.8 mot tidigare F2.2. Det ger 50 % mer ljusinsläpp till sensorn.

(Foto: Apple)
(Foto: Apple)

Den stora nyheten är dock att den har fått dubbla objektiv. Dels har den det vanliga vidvinkelobjektivet som iPhone 7, men den har också fått ett teleobjektiv. Det innebär att man faktiskt kan få riktig optisk ”zoom” på 2x, som ökar brännvidden till 56 mm, istället för att behöva förlita sig på tveksamma mjukvarulösningar. I dagsläget är det perfekt för att komma lite närmare motivet. Men Apple demonstrerade också ett kommande ”porträtt”-läge där man får en vacker bakgrundsoskärpa, eller ”bokeh”.

Våra testbilder bekräftar att Apple nu till slut är med i matchen igen. Färgåtergivningen är utmärkt, kameran fokuserar snabbt och man får bra skärpa. Extra trevligt är  telelinsen då man nu kan ta bilder som tidigare inte var möjliga. Men framför är skillnaden i dåligt ljus betydande. Man får riktigt bra bilder, ljusår bättre än iPhone 6s, till och med i klass med Galaxy S7. Brusnivån är densamma, men iPhone har bättre vitbalans.

Ljud
De nya stereohögtalarna gör det trevligare att lyssna på musik eller spela med högtalaren på, och det ger faktiskt en viss stereoeffekt. En av anledningarna att telefonen nu får plats med bättre högtalare är att Apple drastiskt nog har gjort sig av med hörlursutgången.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Detta har gjort många på nätet rasande med argument som att Apple återigen går ifrån standarden och att man minsann inte tänker köpa nya hörlurar. Men detta är inget nytt. Apple har alltid varit tidigt ute med att skrota föråldrade standarder. Samma raseriutbrott hördes när diskettstationen och senare DVD-läsaren försvann ur datorerna. Och vem saknar dem idag?

Så vad blir den faktiska skillnaden för dig? Om du idag har ett par bra hörlurar så använder du adaptern som följer med. Om du tidigare har använt Apples medföljande EarPods med 3,5 mm-kontakt så använder du de nya EarPods med Lightning-kontakt istället. Har du ett par trådlösa Bluetooth-hörlurar så kan du fortsätta använda dem.

Lightning-kontakten är faktiskt inte dum som anslutning för hörlurar. Eftersom den också kan försörja hörlurarna med ström så kan man få brusreducerande hörlurar som inte kräver eget batteri. Den begränsar inte heller ljudkvaliteten utan det är helt upp till dina lurar hur bra de kan låta.

(Foto: Tillverkare)
iPhone 7 och Plus (Foto: Apple)

Användning
Den nya hemknappen kan kräva lite tillvänjning. Istället för en fysisk knapp där man känner att man trycker ned den så får man en vibration tillbaka när man tryckt tillräckligt hårt. Men efter en dag så kändes det inte längre ovant. Den fysiska feedbacken används också mer subtilt för att uppmärksamma dig på att något hänt. Man kan heller inte bortse från alla nyheterna i iOS 10 men det är ju inte specifikt för iPhone 7.

Prestanda
Den nya A10 Fusion-processorn är Apples första som använder sig av fyra kärnor. Två av dem används när man behöver extra prestanda medan man vid normal användning kan köra på de två energisnåla. Detta är samma taktik som Qualcomm har använt i sina Snapdragon-processorer för Android-mobiler, och har visat sig väldigt effektivt. Det är också förklaringen till att båda modellerna uppvisar en betydligt bättre batteritid trots att batterierna bara fått en blygsamt större kapacitet. Båda modellerna har samma processor men Plus har 1 GB extra minne. Det märks inte i prestandatester, men däremot när man växlar mellan stora appar.

(Foto: Ljud & Bild)
(Foto: Ljud & Bild)

Dessutom är A10 Fusion är i sitt prestandaläge ett riktigt monster. Enligt Apple är den dubbelt så snabb som iPhone 6. Men enligt våra tester är det ännu mer imponerande. Enligt Geekbench är den nästan dubbelt så snabb som Galaxy S7 (single-core) och för första gången även snabbare med flera kärnor! Inte nog med det, den är snabbare än MacBook Air! Och mer verklighetsbaserade tester bekräftar detta. Den är nästan 3 gånger snabbare än Galaxy S7 i Browsermark och 65 % snabbare i Basemark OS II. Även grafiken är vrålsnabb, med nästan 50 % bättre resultat än Galaxy S7 i Basemark och 3DMark. Imponerande.

Slutsats
Efter att ha släpat efter konkurrenterna på många områden så är iPhone 7 Plus ikapp när det gäller att vara vattentät. Batteritiden är bättre och kan nu accepteras. Dessutom har den faktiskt gått upp i täten vad gäller prestanda och kameran är nu i toppklass igen. Speciellt lyckad är den dubbla kameran med riktigt teleobjektiv. Även om iPhone 7 Plus kanske inte är bäst på alla områden så är det samlade intrycket att den gör allting bra och väldigt lite dåligt.

Home tycker

Vatten- och dammtålig. Otroliga prestanda. Både vidvinkel och teleobjektiv. Batteritiden ännu bättre än tidigare. Dyr med mycket minne. Behöver adapter för hörlurar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Ljud & Bild
Rulla till toppen