TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Apple iPad 2017

Prisvänlig avskalad iPad

Nya budget-iPaden är både snabbare och billigare än Air 2 som den ersätter.

forfatter
Publicerad 2017-04-25 - 15:05
L&B tycker
Billigaste iPad någonsin. Utmärkt skärm. Bra batteritid.
Något tjockare och tyngre än Air 2. Gammal processor och kamera.
Specifikationer

Operativsystem: iOS 10.3
Skärm: 9,7 tum IPS 1536 x 2048 (264 ppi)
Processor: 1,84 GHz dualcore Apple A9
Minne: 2 GB / 32–128 GB
Kameror: 8 Mp F2,4 + 1,2 Mp F2,2
Trådlöst: (4G LTE), wifi ac, BT 4.2
Mått/vikt: 240 x 170 x 7,5 mm/469–478 gram
Batteri: 8827 mAh, 10 h batteritid

Riktpris: 4000Pr. 2017-04-25 Produktsida

Från början gjorde Apple det enkelt för sig. De hade telefonen iPhone, surfplattan iPad och laptopen Macbook. Sen släppte de nya varje år. Men de senaste åren har Apple frångått det schemat. Plötsligt fick vi en iPhone Plus, en iPad Air och Pro samt en Macbook som verkar ersätta Air. Förmodligen är det en uppstädning på gång där Air skrotas. Istället får vi en iPad och iPad Pro, en Macbook och Macbook Pro. Kanske en iPhone Pro i höst?

iPad Mini, iPad, och iPad Pro i två storlekar (Foto: Apple)

 

Med den tanken i bakhuvudet är den nya iPaden helt logisk. Kanske man tvekat över att skaffa en Pro för att man inte har nytta av de tjusiga finesserna och inte tyckt att det varit värt den svettiga prislappen. Men man har inte heller haft lust att köpa den vid det här laget föråldrade Air 2. Nya iPad bjuder inte på några speciella finesser eller överraskningar, utan är helt enkelt en uppdatering med nyare teknik. Men till ett lägre pris!

Nya iPad erbjuds bara med lagringsalternativen 32 eller 128 GB och kan fås med enbart Wifi eller även med 4G. Priserna varierar mellan 4 000 kronor för den allra enklaste utrustningen och 5 500 om man vill ha mycket lagring och även mobildata. Den kan fås i färgerna silver, grått eller guld, men inte rosa guld som Pro.

(Foto: Apple)

 

Utseende och konstruktion
Har man haft en tidigare iPad så kommer man att känna sig helt hemma. Nya iPad ser mer eller mindre identisk ut mot tidigare. Det är fortfarande den snyggaste surfplattan på marknaden med sin metallkropp och trevligt rundade hörn. Den känns helt enkelt både pålitlig och lyxig i handen. Yttermåtten är de samma som tidigare, med undantag för att den faktiskt är något tjockare och tyngre än Air 2, men inte värre än ursprungliga Air.

Utrustning
Skärmen är liksom tidigare 9,7 tum med en fyra gånger högre upplösning än den ursprungliga modellen. Det Apple kallar Retinaskärm, vilket i princip gör skärmpunkterna osynliga för ögat. Den har inte finesserna från Pro-modellen med automatisk anpassning till omgivningsljuset, eller en utökad färgrymd för bildbehandling.

Två appar samtidigt fungerar så klart (Foto: Apple)

Kamerorna är de samma som i Air 2, en 8 megapixels huvudkamera samt en Facetime-kamera med blygsamma 1,2 megapixel. Visserligen är inte foto huvudsaken med en surfplatta, men nog hade man kunnat uppgradera Facetime-kameran till samma nivå som iPhone 6S. Det gör skillnad för videosamtal. Ljudet bjuder inte heller på några överraskningar. Den har två hyggligt bra högtalare i botten, men alltså inte det förbättrade ljudet med fyra högtalare som Pro-modellen bjuder på.

Användning
Trots att den på pappret är lite tyngre så handlar det bara om några tiotals gram, vilket är försumbart. Med ett skal på märker man inte heller direkt att den har blivit tjockare. Det är fortfarande en mycket hanterbar platta som man inte besväras av att bära runt. Storleken strax under 10 tum är en bra avvägning mellan skärmstorlek och mobilitet. Fingeravtrycksläsaren på hem-knappen är snabb och precis vilket gör både upplåsning och bekräftelse av köp smidigt.

Prestanda
Den enda egentliga uppgraderingen från Air 2 hittar vi på insidan. Där hittar vi nämligen systemkretsen A9, samma som i iPhone 6S. Det är ett steg under A9X som sitter i Pro och två steg under A10 som sitter i iPhone 7. Det bekräftas av våra benchmark-tester som ger värden någonstans emellan Air 2 och Pro. Det är fullt tillräcklig kraft för dagens appar och ingenting vi gjorde kändes långsamt på något sätt. Frågan är dock hur det ser ut om ett par år?

iPad Air 2 iPad iPad Pro 9,7
Skärm 9.7 tum 9,7 tum 9,7 tum True Tone
Processor 1,5 GHz Apple A8X 1,84 GHz Apple A9 2,16 GHz Apple A9X
Lagring 16/32/64/128 GB 32/128 GB 32/128/256 GB
Kameror 8 Mp F2,4 + 1,2 Mp F2,2 8 Mp F2,2 + 1,2 Mp F2,2 12 Mp F2,2 + 5 Mp F2,2
Batteri 7340 mAh 8827 mAh 7306 mAh
Geekbench 1703/3890 2555/4425 3020/5124
Browsermark 198,2 241,93 323,69
3D Mark 2 004 2 256 2 955
Antutu 101 329 128 509 173 192

En av anledningarna till att iPad blivit tjockare och tyngre antar vi är för att få plats med batteriet. Det har nämligen högre kapacitet än vi sett i någon modern iPad. Vi får faktiskt gå tillbaka till 2012 för att hitta en högre kapacitet, men på den tiden var kretsarna inte alls lika strömsnåla som idag. Ett preliminärt batteritest visade också att det faktiskt räckte betydligt längre än Air 2. Det ger förhoppning om att det räcker lika länge vid vanlig användning som Pro.

Slutsats
Har du ingen lust att betala extra för finesserna i iPad Pro så kan du nu glädjande nog spara en slant. Den nya iPad har fått modernare teknik än gamla Air 2 och säljs faktiskt till ett lägre pris också. Jämfört med Air 2 så får du i princip samma saker, men nya iPad är betydligt snabbare. Däremot har den blivit något tyngre och tjockare. Kan man stå ut med det och inte behöver den allra senaste tekniken så är det svårt att slå prisvärdet.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend