Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Aktivitetsarmband

Bästa armbanden för rörelse och träning

Ett aktivitetsarmband parkopplat till telefonen kan mäta hur du rör dig, hur du sover och mycket mer.

Av / 2015-04-01 - 06:00
Aktivitetsarmband
Marius

Produkter i detta test

Aktivitetsarmband är bland det hetaste just nu vilket inte minst märks på floden av produkter som dyker upp på marknaden. Med funktioner som stegräknare och att de hänger på telefonens funktioner för platslokalisering kan vi övervaka hur mycket eller hur lite vi rör oss. Både på dagarna och när vi sover och på så sätt föra bok över aktiviteter.

Ur prylperspektivet är armbanden ett vettigt komplement till din telefon med noteringar och vibrerande påminnelser som du alltid märker av även fast telefonen ligger i jackfickan. Vrid på armen och se vem som ringer!

Ur hälsoperspektivet har vi forskning som visar att det är stillasittandet som sakta men säkert gör våra liv sämre och höjer risken för cancer, diabetes och hjärtsjukdomar. Inte ens regelbunden träning hjälper mot förhöjd risk ifall du mestadels är stillasittande. Vi har alltså all anledning till att kombinera den smarta prylen med en aktivitetsmätare som med alarm kan påminna oss om att lyfta på rumpan oftare och se till att vi får tillräckligt med vardagsmotion i form av tio tusen steg om dagen. Armbanden hjälper oss att sova bättre, övervaka kroppens energiförbrukning och i förlängningen förstås ge oss bättre liv.

10 000 steg om dagen
Själv sitter jag alldeles för mycket. När jag inte skriver artiklar om teknik uppskattar jag långa spelsessioner med datorn eller konsolen och när jag inte spelar gillar jag att svulla TV-serier och film. Dessutom jobbar jag ofta hemifrån. Alltså blev jag rätt fet och miserabel i vuxen ålder (1,78 m/120 kg) men lyckades sådär mitt i livet vända om och hitta till träningen som livsstil. En livsstilomställning till den grad att jag blev instruktör och kör uppemot tio pass i veckan på olika gymanläggningar. Min passion är inomhuscykling i grupp eller ”spinning” som det oftast kallas, varvat med styrketräning i olika former.

Men jag rör ändå på mig för lite till vardags. En arbetsdag kan vara sittande stress vid skrivbord för att sedan stressa iväg till gymmet och först då få frisk luft. Och jag märker av att jag inte vårdar min sömn. Så ett test av aktivitetsarmband var helt enkelt rätt. Kan armbanden hjälpa mig och i förlängningen också dig som läser detta?

Svaret är ja, men kanske inte riktigt så väl som jag hoppades. Armbanden vill mycket och de vill ofta olika saker där det gemensamma är att de bygger på teknik och finesser. Men när det kommer till målsättning och funktion är det sällan genomtänkt.

En förklaring är mitt perspektiv. Jag springer inte och cyklar inte utomhus utan ägnar mig åt det vi kan kalla för fitness. Träning tillsammans i grupp och inomhus. Där krävs det en annan form av mätning än hur du förflyttar dig stegvis genom landskapet. Puls och hjärta behöver övervakas och den funktionen finns hos några av armbanden men det fungerar inte riktigt som reklamen vill få det att verka.

Tillverkarna går lite på defensiven när de konfronteras med detta. De vill gärna tala om bättre hälsa och vikten av att röra på sig och att deras armband ”is the shit”. Fast när jag tar upp exempel på att vi som regelbundet går på gym och håller god form inte riktigt kan använda armbanden särskilt väl blir svaret lite urskuldande ”Öh, nej. Det var inte vad vi tänkt oss”. Tekniken styr och beroende på hur just du tränar finns det risk för att bli besviken med de här produkterna.

Bluetooth och synkande
Armbanden kräver många delar för att allt ska klaffa. Vi har först och främst Bluetooth och det ger oss en del problem med att enheter regelbundet tappar kontakten när vi kommer för många meter bort från telefonen. Ibland vill inte armbanden koppla tillbaka igen.

Detta förvärras ytterligare av att jag har åtta armband på samma arm. Många radiosändare inom samma yta vilket kanske inte är en typisk situation. Samtidigt blir detta ett test av hur robusta armbanden är med sin Bluetooth-funktion och flera armband kördes även solo under några dagar.

Nummer två i detta klaffande är själva synken med armbandets app och där kan det också krångla trots att all annan Bluetooth-funktion som notiser fungerar. Vanligaste lösningen är att avsluta appen och starta om den på nytt.

Nummer tre är att banden bygger på att du har ett användarkonto registrerat hos tillverkaren. Namn, e-post, plats, vikt, kön, längd och ålder. Ja, armbandstillverkarna vet vem du är, hur du lever och har demografiska uppgifter om detta. Du behöver en fungerande internetkoppling när du ska synka bandet och tillverkarens servrar måste dessutom vara online. Med andra finns det mycket som kan gå fel i den här trippelsatsningen.

Batteriladdning? Endast Sonys armband laddar via micro-usb. Resten kör helt egna lösningar så där gäller det att inte slarva bort själva laddaren.

TESTKRITERIER
Målet är se hur några av marknadens populäraste armband hanterar träning och rörelse av olika slag och ifall utökade ”smarta” funktioner och inbyggd display på något sätt bidrar till en bättre upplevelse och en bättre insikt i träningen. Att räkna steg är en enkel funktion som alla armband idag klarar av. Vad vi ville se är hur de fungerar med moderna träningsformer som gym och fitness vilket ställer andra krav på form och funktion. Dessutom ska de kunna hanteras smärtfritt via appen i en smartphone. Trots att telefonen har många finesser kan aktivitetsmätningen vara begränsad och det är det sista som styr totalbetyget. Samtidigt jämför vi med fjolårets testvinnare, Jawbone UP 24. Kan ett armband utan display ha någon chans mot en nyare och ”smartare” generation armband?

Produkter i detta test

Fitbit Charge

Appen ger dig kontrollen

Tunn och diskret lyckas Fitbit charge med det mesta och är snubblande nära våra krav.

Bra batteritid och robust drift med en app som ger god övergripande koll på aktiviteter och sömn.
Räknar endast schablonsiffror på träningen.
Läs hela testet

Jawbone UP 24

Appen gör vinnaren

Tonvis med funktioner och den bästa appen gör Jawbone till en testvinnare!

Enda armbandet med en app som hanterar alla situationer i testet.
Det är appen som gör hela prylen. Själva armbandet är i sig inget som imponerar.
Läs hela testet

Huawei Talkband B1

Headset i armbandet

Två flugor i en smäll är tanken bakom armbandet du också kan stoppa in i örat.

Bra sömnövervakning så länge armbandet är på handleden.
Enkel app som inte ger någon detaljerad kontroll eller anpassning för hur du tränar och rör dig. Det är en simpel stegräknare och en sömnövervakare men inte mer. Tjockt armband.
Läs hela testet

Sony Smartband Talk SWR30

Logga livet med Sony

Sony försöker ta en helhet och logga mer än steg, sömn och aktivitet. Försöker är ordet.

Ett armband du kan tala med.
Lifelog-programmet är väldigt egensinnigt och tycks kunna logga det mesta fast ironiskt nog inte din träning. Kort batteritid.
Läs hela testet

Polar Loop

Plastbandet med kraft

Polars armband rymmer en hel del möjligheter men kräver tålamod och pyssel.

Bra pris som ger utrymme för pulsband, det enda som kan mäta all aktivitetsnivå.
Fippel och pysslande innan vi är igång. Får inte in pulsbandets data i aktivitetsmålet.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Gear Fit

Glansigt, läckert och trubbigt

Samsungs armband har displayen och funktionerna som lockar utan att nå hela vägen .

Fristående som armband betraktat med direkt tillgång till smarta funktioner som stoppur och ett riktigt touch-gränssnitt. Därför lätt att använda.
I praktiken fungerar inte pulsmätaren. Hanterar endast promenad, löpning och cykling utomhus.
Läs hela testet

Jaybird Reign

Jaybird Reign

Jaybird har fattat detta med träning och har den i särklass mest spännande produkten. Sprillans färsk på gott och ont!

Konceptet med totala aktivitetspoäng och att sätta mål för dagen på förhand. Mer än bara stegräknare.
Appen är i ett tidigt och ofärdigt skede. Krångel med synk.
Läs hela testet

Garmin Vivosmart

Snyggaste stegräknaren

Diskret och elegant touchskärm räcker inte för att lyfta produkten från stegräknarnivån.

Bästa armbandet med diskret passform och touchskärm.
Tappade synken ofta. I stort sett endast en stegräknare med extra funktioner.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Rulla till toppen