: Acer Predator 8

Surfplatta för gamers

Acer vill ha en bit av kakan på den växande gaming-marknaden. Predator 8 är en underhållningssurfplatta som är gjord för handhållna Android-spel.

Ljud & Bild tycker

Blixtsnabb 3D-grafik, bra ljud och en skärm som nästan får dig att tappa andan. Och så ser den rätt så tuff ut!
Inte direkt billig, och designen passar inte alla. Högtalarna sitter ganska så utsatta i hörnen.
 • Processor: 2,4 GHz Intel Atom x7-Z8700 (quad-core)
 • Skärm: 8-tums IPS, 1920 x 1200 (320 dpi)
 • Minne: 2 GB RAM, 32 GB lagring + microSD-kort (max 128 GB)
 • Grafikkort: Intel HD Graphics x7
 • Operativsystem: Android 5.1
 • Kamera: 5 Mp + 2 Mp
 • Trådlöst: Wi-Fi (802.11n), Bluetooth 4
 • Batteri: 4 420 mAh
 • Mått/vikt: 218 x 127 x 8,7 mm/0,35 kg

Prestanda

 • GeekBench: 1 008 (single), 2 706 (multi)
 • Browsermark: 2 130
 • 3DMark: 17 630
 • Antutu 6: 73 325
 • GeekBench 3 Battery: 3 tim 38 min
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 3650 kr

Acer är framför allt kända som en stor leverantör av snusförnuftiga datorer och dito surfplattor. Det har gjort företaget till en av de största datortillverkarna i världen. När det gäller specialutrustning för spelare – gamers – finns det dock andra märken som Asus, MSi, Razer och Alienware, och till exempel handhållna enheter som Nvidia som har haft stora framgångar med sin Shield-surfplatta.

Nu tänker däremot Acer ta upp kampen. Det gör de med Predator-serien, som innehåller spelutrustning i alla storlekar och viktklasser. Den här gången tittar vi närmare på familjens minsta medlem, Predator 8, som är en surfplatta som är avsedd för spel, uppenbarligen tänkt att ta upp kampen med Nvidia Shield.

Som namnet antyder har Predator 8 en skärmstorlek på 8 tum (de bärbara Predator G9-datorerna i samma serie har dock inte skärmar på 9 tum utan 15 respektive 17 tum). Skalet är gjort av aluminium och svart plast, och i sedvanlig gamer-stil är designen utpräglad kantig. Fyra högtalare är placerade i vart sitt hörn, skyddade av röda metallgaller. På den metallblanka baksidan betonar Predator-loggan att det handlar om seriös spelutrustning, ingen slumpmässigt vald surfplatta från stormarknaden.

Processorn är en 2,4 GHz Intel Atom x7-8700 med fyra kärnor och grafiken är Intel HD Graphics. Av en slump har Acer Predator 8 exakt samma mängd minne som den Cloudbook One från samma tillverkare som vi just har testat, det vill säga 2 GB RAM och 32 GB lagringsutrymme. Fast den datorn är en komplett Windows 10-PC och ingen surfplatta som den här. Med det sagt så är 2 GB RAM faktiskt lite i underkant, särskilt om man jämför med toppklassmobiler som har 3 eller 4 GB.

 

Läcker färgorgie

Skärmen är med sina 1920 x 1200 punkter högupplöst. Inte riktigt lika mycket som den nästan dubbelt så dyra iPad Mini 4, men snudd på. Allra bäst är dock bilden, som är fantastiskt färgrik, skarp och ljusstark. Här kommer de flesta andra skärmar – och själva verkligheten – att kännas bleka och kontrastsvaga. Det gör det till ett rent nöje att spela actionspel och titta på fotosamlingen. Och sedan kan man luta sig tillbaka i soffan och koppla av med en film. Den färgmättade skärmen klär verkligen en våldsfest som Mad Max: Fury Road.

 

Virtual Surround

Till spel hör ljud – helst massor av dem – vilket verkligen är svårt att lyckas med i en handhållen surfplatta. ”Predator Quadio” är det högtravande namnet på ljudsystemet i Predator 8, som påstås skapa en virtuell surroundeffekt. Det är stora ord, men en del av dem uppfylls faktiskt. När man håller surfplattan på en armlängds avstånd framför sig så ger tekniken en bra rumskänsla med utmärkt stereoeffekt. De pyttesmå inbyggda högtalarna ger naturligtvis inte ifrån sig någonting som ens påminner om bas. Men det tänker man inte så mycket på när man dundrar fram i Asphalt 8.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

I egenskap av spelsurfplatta kommer Predator 8 att hållas i ett krampaktigt grepp och den ser tillräckligt stabil ut, men är inte riktigt lika vridstyv som jag hade velat. Och gallren framför högtalarna känns lite tunna när man lyfter plattan i något av hörnen. Personligen skulle jag gärna ha kunnat leva med en lite tyngre surfplatta om den hade haft en kraftigare byggkvalitet.

För att man ska kunna känna däckens muller mot asfalten och märka av explosionerna i spelen sitter det inbyggda vibratorer på båda sidan av skärmen, där man brukar ha händerna.

 

Prestandatester

En spelmaskin behöver massor av muskler och det har Predator gott om. I 3DMark får den 17 630 poäng. Det tillhör absolut den bättre änden och man måste gå upp till dyra toppmobiler för att få något betydligt bättre. I 3D-testet AnTuTu 6 blev resultatet 73 325, vilket också ligger i den bättre delen av skalan – och är väldigt bra med tanke på priset.

I Geekbench 3-processortestet fick Predator 1008 poäng single-core och 2706 poäng multi-core. Det är inte dåligt på något sätt, fast inte alls lika imponerande som 3D-grafiktesterna. I Browsermark-testet blev resultatet 2130. Visst går det att hitta högre siffror, men i praktiken får man antagligen svårt att hitta hemsidor som känns tunga och laddar långsamt på Predator 8.

Batteritestet i Geekbench 3, där skärmen sätts på max samtidigt som processorn räknar för brinnande livet, orkade i 3 timmar och 38 minuter innan strömmen tog slut. Det är ett riktigt respektabelt resultat.

 

Slutsats

Acer Predator 8 passar inte alla. Det är den för kostsam och för kantig för. Men den visar att Acer både vill och bör tas på allvar när det gäller spel. Sedan är det en helt annan fråga om den kommer att kunna ta upp kampen med Nvidia Shield, som är ungefär lika snabb men som redan har en anhängarskara.

Under alla omständigheter är prestanda imponerande och skärmen rent sagt praktfull. Även om du inte gillar spel kan Predator 8 passa som underhållningsmaskin, handhållen bio eller bildredigerare. Med tanke på att detta är en enhet som kommer att användas i många upphetsade timmar hade dock byggkvaliteten gott kunnat vara mer robust.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sony Xperia 5 II

  Riktpris: 9000 kr Den kompakta flaggskeppsmobilen vi har saknat

  Här är resultatet av kamerablindtestet med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Ett överraskande resultat: iPhone totalvinnare, men inte överlägsen

  OnePlus 8T

  Riktpris: 7500 kr Nedbantat flaggskepp

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.