annons

grupptest:
Android-surfplatta

Bästa Android-plattan för pengarna

Kan man få en surfplatta som är lika bra som en budget-iPad och har samma prislapp?

(Foto: Tillverkare)

Bland de dyrare surfplattorna har de flesta tillverkarna gett upp slaget mot Apple. Det är iPad Pro som dominerar försäljningen när folk vill ha det bästa man kan få oavsett prislapp. Tidigare i år satte Apple press även på mellansegmentet genom att släppa en budgetmodell helt enkelt kallad ”iPad”. Den innehåller lite äldre komponenter, och har skalat bort alla kostsamma extrafinesser som de flesta inte bryr sig om. Frågan är om Android-plattorna i samma prisklass kanske rentav är lika bra?

Mellanklassens kompromisser

Om man bara vill betala hälften av vad de senaste flaggskeppsmodellerna kostar får man så klart kompromissa. Den mest uppenbara skillnaden är att det sitter enklare processorer och grafikkretsar i dem. Därmed blir prestanda sämre. Men det spelar egentligen bara roll om man ska spela de mest krävande spelen eller redigera video. Om man mest sitter och slösurfar, kollar Facebook och kanske tittar på en film i sängen, så spelar det faktiskt ingen större roll. De är tillräckligt snabba för sånt.

En mer uppenbar skillnad är att även ljud och bild ofta är lite sämre. Skärmen har visserligen lika många bildpunkter, men panelen är enklare så att bildkvaliteten inte är på topp, och ibland kan den vara ljussvagare eller ha sämre kontrast. Det gör att fotoredigering är mindre lämpligt, men kan duga bra för Netflix. Tillverkarna har sällan lagt någon större möda på ljudet heller. Högtalarna är lite skrälliga och det är ovanligt att de stöder bättre ljudkvalitet eller surroundljuds-standarder. Även om det finns undantag.

Skillnaden mellan iPad och Android-plattor

Vid daglig användning för att surfa på nätet, kolla sociala medier och titta på film så är det ingen större skillnad. Däremot är utbudet av mer specialiserade appar fortfarande bättre på iPad. Men det kan spela roll vad man har för andra apparater. Det är fortfarande lättare att få en Android-platta att fungera tillsammans med en Android-mobil eller en Windows-dator. Har man däremot en Mac, en iPhone och kanske en Apple TV så är fördelen uppenbar vid att hålla sig till Apple.

 • Acer Iconia Tab 10 A3-A50 2 900 kr
 • Asus ZenPad 3S 10 Z500M 4 000 kr
 • Huawei MediaPad M3 Lite 10 3 000 kr
 • Lenovo Tab 4 10 Plus ZA2M 3 800 kr
 • Samsung Galaxy Tab S2 9.7 T813 4 300 kr
 • Apple iPad 2017 4 000 kr

Vi studerade försäljningsstatistiken för att hitta de mest populära surfplattorna i mellanprisklassen, vilket visade sig hamna runt 4 000 kronor. Vi jämförde våra intryck av byggkvalitet och hantering, samt bedömde finesser. Bildkvaliteten jämfördes med testbilder och kamerorna genom att ta bilder i bra och dålig belysning. Prestanda jämfördes med hjälp av standardiserade testprogram. iPad är bara med som referens, vilket är förklaringen till att den inte kunde bli Bäst i test.
Produkter i testet
Samsung Galaxy Tab S2 9.7 T813
Slimmad och snabb
Samsung visar att deras äldre modeller är bra köp och fortfarande är med i matchen.
Lenovo Tab 4 10 Plus ZA2M
Flexibel och familjevänlig
Med tillbehör både för vuxna och barn är det här surfplattan hela familjen kan ha glädje av.
Huawei MediaPad M3 Lite 10
Prisvärd medieplatta
Om prestanda inte är det viktigaste är Huaweis platta ett bra val för filmtittande.
Asus ZenPad 3S 10 Z500M
Tunn och bildskön
ZenPad gör det mesta rätt men några missar drar ned totalbetyget.
Acer Iconia Tab 10 A3-A50
Bärbar hemmabio
Bra bild och ljud ger förutsättningar för en bio-platta men hanteringen är besvärlig.
Apple iPad 2017
iPad till budgetpris
Med denna bättre prissatta budgetmodell finns det inget bättre köp i prisklassen.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
  annons

  Läs också

  Speedy Gonzales

  Sony a9 II lockar sportfotografer med världens bästa autofokus.

  Sennheiser spelar säkert i ANC-klassen

  Sennheiser spelar säkert. En redan välfungerande modell är uppdaterad med variabel brusreducering och röststyrning. Gränssnittet har däremot blivit lite rörigt.

  Överlägsna öronproppar

  Jabra Elite 75t är marknadens bästa trådlösa hörlurar utan aktiv brusreducering.

  OLED och Ambilight gör susen!

  Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

  Superstark kontrast!

  Panasonics billigaste OLED-TV erbjuder superstarka bildprestanda till ett attraktivt pris.

  Superb allroundkamera

  Lyckade Nikon Z50 visar varför inte alla behöver en proffskamera.

  Spelljud i lyxklassen

  Vad får man om man lägger en tusenlapp extra eller två på ett par gaming-hörlurar? Först och främst bättre ljud.

  Här är smartklockan du ska välja om du kör Android

  Samsung Galaxy Watch Active 2 är det närmaste Samsung någonsin har kommit en smartklocka som är lika bra som Apple Watch. Men som man brukar säga: nära skjuter ingen hare …

  Hörlurar med lyxkänsla

  Bowers & Wilkins slarvar inte med byggkvaliteten när de introducerar sin nya trådlösa toppmodell PX7. Med brusreducering.

  Äntligen en 4K DLP-projektor vi gillar

  Äkta 4K eller inte, BenQ W5700 har en knivskarp bild med film.