I många år har Apple haft en lite enklare modell för dem som inte behöver de senaste funktionerna eller den högsta prestandan, men som ändå vill ha en ny mobil. Den så kallade SE-modellen uppdateras dock inte så ofta, och när det till sist var dags fick vi en liten överraskning i och med att den i stället döpts till iPhone 16e. Kanske vill Apple signalera vilken generation den tillhör? Eller så vill de tala om att den faktiskt har ett modernt innandöme och därmed inte längre är lika billig.
Utseende och konstruktion
Mobilen har samma rundade hörn som sina storebröder, men skarpare kanter. Den är byggd i aluminium med förstärkt glas fram och bak och är IP68-certifierat vatten- och dammtät. På sidan sitter actionknappen som kan programmeras för olika funktioner. Tidigare SE-modeller hade förra årets processor för att få ner priset och signalera att det var en billig modell. Men här hittar vi faktiskt A18-systemkretsen, samma som sitter i iPhone 16, och kanske anledningen till att den fick heta 16e. Eller nästan samma, för Apple har faktiskt strypt kapaciteten på grafikprocessorn.

Skärm
Skärmen har ökat rejält i storlek från 4,7 till 6,1 tum, vilket är mer av en standardstorlek idag. Det är dock en nackdel för dem som vill ha en liten Apple-mobil. En odiskutabel förbättring är dock att den nu har en OLED-skärm med bättre upplösning och bildkvalitet samt högre ljusstyrka. På senare iPhone har urskärningen i skärmen för selfie-kameran dolts i vad som kallas dynamic island, ett statusfält som gör att man inte tänker på att det sitter en kamera där. Så är inte fallet med 16e som har det ursprungliga, mycket synliga, svarta fältet högst upp, som många stört sig på.

Kamera
Det mest uppenbara i kameraväg med 16e är att det bara finns en. De flesta billiga mobiler idag har åtminstone en standard- och en vidvinkelkamera. Här får vi en ”fusion camera” som Apple menar både är en standardkamera och en ”2x optisk zoom”. Det är naturligtvis inte sant utan kameran klipper ut mitten av bilden, eller vad vi kallar digital zoom. Jämfört med standardmodellerna har den dessutom föråldrad bildstabilisering och porträttläge.
Med det sagt så är det en iPhone-kamera, vilket innebär att den i de allra flesta situationer gör ett riktigt bra jobb. Och den moderna 48 megapixel-kameran är milsvitt bättre än 12 megapixel-kameran som satt i gamla iPhone SE. Nattbilder är inte strålande, men inte sämre än de andra, och färgerna drar åt det varma hållet. Till skillnad från iPad Air så har selfiekameran faktiskt FaceID så man slipper använda fingeravtryck.
Användning
Att Apples iOS är lättanvänt är det nog ingen diskussion om. Vad gäller AI har som bekant Apple tvingats skjuta på de mer avancerade funktionerna. Den nya smarta Siri-assistenten finns det i dagsläget inte ens ett lanseringsdatum för. Apple har därför kraftigt fått dra ner på vad de lovar att telefonen ska klara. I beskrivningen står det nu bara att Apple Intelligence hjälper dig att uttrycka dig och ”få saker gjorda” på ett enklare sätt. Det vill säga ungefär vad första generationen av konkurrenternas AI kunde. Ber man assistenten om något avancerat bollar den helt enkelt över frågan till ChatGPT. Pinsamt, Apple.

Prestanda
Apple hävdar att den är 40 procent snabbare än iPhone SE3 och dubbelt så snabb som SE2. Det stämmer väl med våra mätningar. Mer intressant är att den i princip är lika snabb som iPhone 16, vilket inte är illa för den billigare modellen. Mer intressant i detta jämförande test är att processorn är tre gånger snabbare än Android-mobilernas, har tre gånger snabbare grafik, har dubbelt så snabb allmänprestanda och har hundra(!) gånger snabbare AI-prestanda. Vi blev tvungna att göra ett eget diagram för Android-mobilerna för de syntes inte jämfört med iPhone 16e!


Batteritiden ligger mitt i klungan med 10h 27min och är ungefär likvärdigt med vanliga iPhone-modeller. Märkligt nog har den inte Magsafe, Apples magnetiska finess som dels är praktiskt för bilhållare, dels ser till att laddspolen kommer på exakt plats för bästa laddprestanda. Däremot stöder den gamla vanliga Qi-laddare, som Android-mobiler.
Slutsats
Ska man ignorera plattformen så är det här testets absolut dyraste deltagare. Den har bara en kamera, om än en bra sådan. Skärmen är i klass med de andra och den är lika tålig som dem. Å andra sidan utklassar den de andra vad gäller prestanda och den är skrattretande mycket snabbare på AI. Dock ligger Apple rejält efter när det gäller att faktiskt ha AI-funktioner i mobilen. Realistiskt sett så vet de flesta redan om de vill ha iPhone eller Android, så den måste även jämföras med andra Apple-modeller. Den har blivit 30 procent dyrare än senaste SE-modellen, men är å andra sidan helt modern på insidan så man får mer för pengarna. Dess största konkurrent är snarast iPhone 15 som inte är speciellt mycket dyrare.

Också i detta test:
Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G
Laddar snabbare än blixten
En prisvärd mobil med vissa finesser som imponerar, medan andra är en besvikelse.


Samsung Galaxy A56
Prisvärd och välbalanserad
Samsung har lyckats klämma in det mesta man kan begära av en mobil i klassen.


Nothing Phone (3a) Pro
Nördmobil med riktig telefoto
Den mycket speciella Nothing Phone antingen älskar man eller blir irriterad på.


Honor Magic7 Lite
Galet tålig mobil för en spottstyver
Med ett enormt batteri och en imponerande tålighet är det en utmärkt vardagsmobil.


Läs hela artikeln med LB+
Erbjudande - 1 månad 10:-
Prova LB+ i en månad för 10:-
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
LB+ Total 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till fler 7 800 produkttester!
- Nyhetsbrev varje vecka med de senaste nyheterna
- Bra rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Tidningen i digitalt format – nytt nummer varje månad
- L&B TechCast – en podd från L&B
- Inaktiverade annonser
- L&B+ Video – häng med L&B-redaktionen bakom kulisserna på de stora teknikmässorna och mycket mer!