Duell

2 gaming-mobiler

 itemprop
Duell2 gaming-mobiler

Gaming i fickformat

Visst kan du ta spelet med dig! Gaming-mobiler ger dig full action, vart du än går.

 • Produkter i testet
 • Razer Phone 2
 • Asus ROG Phone
 • Datorspel – gaming – är en industri som har exploderat de senaste åren. Och det är inte längre något som är bara förknippas med nördiga tonåringar som sitter uppe halva nätterna. Att spelen har blivit folkliga ser man till exempel på att spelet Red Dead Redemption 2 såldes till ett värde av 725 miljoner dollar under sin första helg. Det är 85 miljoner dollar mer än rekordet i filmvärlden, där Avengers: Infinity War sålde biljetter för 640,5 miljoner dollar under sin premiärhelg. Spel är big business!

  Vi har följt utvecklingen och testat ett brett utbud av gaming-utrustning till spelhålan där hemma. Från möss till skärmar – och naturligtvis massor av datorer.

  Men alltihop har varit för hemmabruk. Den här gången har vi tagit oss an en helt annan kategori spelutrustning som utlovar underhållning och action var som helst. Vi pratar om gaming-mobiler.

  Hög effekt i fickan

  Det som skiljer spelutrustning från andra datorprylar är de grafiska musklerna. Speldatorer är utrustade med grafikkort vars beräkningskraft vida överstiger processorn på moderkortet. Det ger fin 3D-grafik – och utvecklar massor av överskottsvärme som leds bort av kraftfulla fläktar.

  I en mobiltelefon är förhållandena mer komplicerade. För det första finns det inga särskilda 3D-grafikprocessorer för mobil-gaming som tillverkarna bara kan plocka ner från hyllorna. Den sitter i stället inbyggd i själva processorn. För det andra sätter telefonens gränser för hur mycket värme som kan ledas bort. Och batteriet begränsar hur länge det går att spela.

  Speltelefoner är därför utrustade med kraftfulla 4000 mAh-batterier och vätskekylning (!) för att leda bort värme från processorn. Det garanterar att prestanda fortsätter vara höga, till skillnad från vanliga mobiltelefoner som sänker ner hastigheten för att undvika värmeslag.

  Ska du köpa en spelmobil?

  De båda gaming-mobiltelefonerna i vårt test befinner sig utan tvekan i översta toppklassen på mobilmarknaden. De bygger på den senaste tekniken och ger de senaste Android-spelen absolut bäst förutsättningar. Och det gäller för övrigt oavsett vilken av dem du väljer. Under tuffa ytan är de nämligen så gott som identiska.

  annons

  Den mer komplicerade frågan är huruvida du över huvud taget ska välja spelmobil, eller om en vanlig smartmobil är en bättre lösning. När det gäller processorkraft och grafikprestanda är de varken bättre eller sämre än de senaste premiummobilerna som bygger på samma plattform. Och fler av dem går att köpa för en tredjedel mindre.

  annons

  Områdena där spelmobilerna sticker ut är skärmen, som är snabbare än vanliga telefoner, samt styrningen.

  Produkter i testet
   data-srcset
  Asus ROG Phone
  Asus ROG Phone är en stabil gamer-mobil som går att bygga ut i det oändliga.

  Asus behöver ingen närmare introduktion när det gäller speldatorer, men splitter nya Asus ROG Phone är märkets första smartmobil som är byggd speciellt för gamers.

  Skärmen är på 6 tum och har FHD+-upplösning (2126 x 1080). Det intressanta är dock att den har en uppdateringshastighet på 90 Hz och är av AMOLED-typ.

  Skärmen tar upp det mesta av framsidan. På den böjda glasbaksidan hittar man två kameror, fingeravtrycksläsare – och lufthål för kylning! Kamerorna är desamma som i den civila toppmodellen ZenFone 5Z. Förutom USB-C-port och hörlursuttag längst ned finns en expansionsport i mitten med en dubbel USB-C-port för inkoppling av extrautrustning. Och sådant finns det gott om.

  Bygg ut telefonen

  Asus ROG Phone är inte bara en telefon, det finns ett helt ”ekosystem” med tillbehör som kan utöka möjligheterna. Det mest populära blir säkert ”Gaming vice” som förlänger telefonen i båda ändar med tryckknappar och joysticks – precis som det ser ut på Nintendo Switch. Ett annat tillbehör är en dockningsstation som bygger ut med USB-portar, ethernet och skärmutgångar till HDMI och DisplayPort så att man kan använda telefonen om en stationär speldator.

  Till sist finns en handhållen docka med en extra 6-tums AMOLED-skärm som gör det möjligt att spela med två skärmar i de spel som stöder detta. Det är coolt, men antalet Android-spel som är gjorda för dubbla skärmar är begränsat och frågan är hur många som är villiga att lägga ännu ett par tusenlappar utöver telefonen för vad som mest påminner om en modern lyxversion av Nintendo DS.

  Även utan extrautrustningen är det ett nöje att spela på ROG Phone. Skärmen är bländande skarp och färgrik och uppdateringsfrekvensen på 90 Hz ser till att skärmen aldrig hackar när bilden panorerar. Åtminstone inte på grund av skärmen. Och tack vare så kallade ”Air triggers” (touch-sensorer) på varje sida har man mer kontroll över spelet än med enbart pekskärmen.

  Benchmarks

  Asus ROG Phone är utrustad med en Snapdragon 845-processor, som just nu är den snabbaste på marknaden. Den hittar man bland annat även i Asus egen ZenFone 5Z, men här är processorn handplockad. I ROG Phone arbetar den med 2,96 GHz i stället för normala 2,8 GHz. Minnet är också generöst: 8 GB RAM och 128 GB lagring.

  annons

  Prestanda ligger – självklart – i topp. Det gäller både i Geekbench, PC Mark Work 2.0 och 3D-tunga AnTuTu 7 och 3DMark Sling Shot Unlimited. Överallt är poängen bland de högsta vi har uppmätt. I rättvisans namn ska det sägas att det inte är någon större skillnad mot Razer Phone 2, eller Zen Fone 5Z för den delen. Eftersom alla tre har samma processor, och därmed samma integrerade 3D-processor, kommer inte det som någon överraskning.

  annons

  Batteriet är på 4000 mAh och överlever i 4 timmar och 6 minuter i batteritestet. Det är utmärkt för att vara en så processorstark telefon.

  Slutsats

  Asus ROG Phone är en lyckad variant av en smartmobil med särskilt fokus på spel. Prestanda är det bästa man kan få från Android just nu, och även om man kan hitta lika snabba telefoner till lägre pris så uppvägs det högre priset av den läckra 90 Hz AMOLED-skärmen. Men ROG Phones speciella fördel är det stora utbudet av extrautrustning som ger extra dimensioner till spelmöjligheterna. Det höjer visserligen priset också, men tillbehöret med dubbla joystickar är en nästan oumbärlig fullträff.

  picture1 picture2 picture3 picture4
  <
  >
  Man kan köpa extra tillbehör av olika slag Asus ROG-telefonen. Det mest nödvändiga är en ”förlängning” med inbyggda joystickar.
  Betyg
  • Skärm: 6,0-tums AMOLED 2160 x 1080, 550 nits
  • Processor: 2,96 GHz Qualcomm Snapdragon 845 octacore
  • Grafik: Adreno 630
  • Minne: 8 GB RAM/128 GB minne
  • Operativsystem: Android 8.1
  • Kamera: 12 Mp (f1,7), 12 Mp 120-graders vidvinkel (f/2,2), 8 Mp 20 mm (f2,0)
  • Anslutningar: 2 x USB-C, hörlurar
  • Trådlöst: LTE13, Bluetooth 5.0, wifi 802.11ac, NFC
  • Ljud: HD 24 bit/192 kHz, DTS:Ultra 7.1 virtuell surround, aptX/A2DP
  • Batteri: 4000 mAh
  • Färg: Svart
  • Mått/vikt: 76,2 x 158,8 x 8,3 mm/200 g
  • Webb: asus.com
  Prestanda Geekbench: 2529 singlecore, 8580 multicore AnTuTu 6: 258 938 PCMark Work 2.0: 9734 Futuremark Sling Shot Unlimited: 4729 PCMark-batteritest: 4:06 hPris: 10000 kr
  PlusAMOLED-skärmen är galet ljusstark och färgrik! Snabb hårdvara och ett ymnighetshorn av tillbehör.
  MinusI praktiken får du samma prestanda med den betydligt billigare ZenFone 5Z, även om den har mindre RAM och lagringsplats.
   data-srcset
  Razer Phone 2
  Razer imponerar med den snabbaste mobilskärmen världen någonsin har skådat.
   Har du något att tillägga?
   Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

   Vad tycker du?

     Subscribe  
   Notify of

   Alternativ till 2 gaming-mobiler

    data-srcset

   Spelkonsolen som är en mobil

   Andra generationen av Asus gaming-mobil är toppklass – men reserverad för ett fåtal.

    data-srcset

   Imponerande kamerarekord

   Mi Note 10 golvar konkurrenterna med hela fem kameror och 108 megapixels upplösning.

    data-srcset

   Prisvärd mobil under granen

   Ett steg under lyxmodellerna hittar vi mobilerna som ger bäst valuta för pengarna.

    data-srcset

   Apple har maxat iPhone

   Äntligen en tålig iPhone med bra batteri som även tar bra bilder i mörker.

   Scroll to Top