TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Duell 2 gaming-mobiler

Gaming i fickformat

Visst kan du ta spelet med dig! Gaming-mobiler ger dig full action, vart du än går.

forfatter
Publicerad 2018-12-03 - 20:57
Produkter i testet
 • Razer Phone 2
 • Asus ROG Phone
 • Datorspel – gaming – är en industri som har exploderat de senaste åren. Och det är inte längre något som är bara förknippas med nördiga tonåringar som sitter uppe halva nätterna. Att spelen har blivit folkliga ser man till exempel på att spelet Red Dead Redemption 2 såldes till ett värde av 725 miljoner dollar under sin första helg. Det är 85 miljoner dollar mer än rekordet i filmvärlden, där Avengers: Infinity War sålde biljetter för 640,5 miljoner dollar under sin premiärhelg. Spel är big business!

  Vi har följt utvecklingen och testat ett brett utbud av gaming-utrustning till spelhålan där hemma. Från möss till skärmar – och naturligtvis massor av datorer.

  Men alltihop har varit för hemmabruk. Den här gången har vi tagit oss an en helt annan kategori spelutrustning som utlovar underhållning och action var som helst. Vi pratar om gaming-mobiler.

  Hög effekt i fickan

  Det som skiljer spelutrustning från andra datorprylar är de grafiska musklerna. Speldatorer är utrustade med grafikkort vars beräkningskraft vida överstiger processorn på moderkortet. Det ger fin 3D-grafik – och utvecklar massor av överskottsvärme som leds bort av kraftfulla fläktar.

  I en mobiltelefon är förhållandena mer komplicerade. För det första finns det inga särskilda 3D-grafikprocessorer för mobil-gaming som tillverkarna bara kan plocka ner från hyllorna. Den sitter i stället inbyggd i själva processorn. För det andra sätter telefonens gränser för hur mycket värme som kan ledas bort. Och batteriet begränsar hur länge det går att spela.

  Speltelefoner är därför utrustade med kraftfulla 4000 mAh-batterier och vätskekylning (!) för att leda bort värme från processorn. Det garanterar att prestanda fortsätter vara höga, till skillnad från vanliga mobiltelefoner som sänker ner hastigheten för att undvika värmeslag.

  Ska du köpa en spelmobil?

  De båda gaming-mobiltelefonerna i vårt test befinner sig utan tvekan i översta toppklassen på mobilmarknaden. De bygger på den senaste tekniken och ger de senaste Android-spelen absolut bäst förutsättningar. Och det gäller för övrigt oavsett vilken av dem du väljer. Under tuffa ytan är de nämligen så gott som identiska.

  Den mer komplicerade frågan är huruvida du över huvud taget ska välja spelmobil, eller om en vanlig smartmobil är en bättre lösning. När det gäller processorkraft och grafikprestanda är de varken bättre eller sämre än de senaste premiummobilerna som bygger på samma plattform. Och fler av dem går att köpa för en tredjedel mindre.

  Områdena där spelmobilerna sticker ut är skärmen, som är snabbare än vanliga telefoner, samt styrningen.

  Produkter i testet

  Razer Phone 2

  Galet snabb skärm

  Razer imponerar med den snabbaste mobilskärmen världen någonsin har skådat.

  Blixtsnabb highend-mobil med knivskarp grafik och tuff look. 120 Hz-skärm, vätskekylning och RGB-ljus.
  De läckra gaming-detaljerna gör inte telefonen snabbare, bara dyrare. Inte alls lika ljusstark som Asus.

  Asus ROG Phone

  Spelkonsol-byggsats

  Asus ROG Phone är en stabil gamer-mobil som går att bygga ut i det oändliga.

  AMOLED-skärmen är galet ljusstark och färgrik! Snabb hårdvara och ett ymnighetshorn av tillbehör.
  I praktiken får du samma prestanda med den betydligt billigare ZenFone 5Z, även om den har mindre RAM och lagringsplats.
  forfatter

  John Hvidlykke

  (f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
  Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
  Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
  En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
  Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
  Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend