TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: LG 60PZ750

Maffig budgetplasma

LG fortsätter att pressa priserna på stora plasmaskärmar och 60PZ750 har en snygg och jättestor bild till ett väldigt bra pris.

forfatter
Publicerad 2011-07-18 - 15:17
Ljud & Bild tycker
Bra kontrast och skärpa. 3D-bild med lite crosstalk.
Mycket ljusinsläpp ger grå skärm.
Specifikationer
  • 60-tums plasma
  • 1920 x 1080
  • MPEG4-mottagare
  • 4 HDMI
  • 2 USB
  • Smart TV

Utöver Panasonic och Samsung är LG ett av få TV-märken som fortfarande gör plasmaskärmar, och de brukar föredra den tekniken när de ska göra stora skärmar med små prislappar. Rent designmässigt liknar PZ750 LG:s LED-skärmar – den är oerhört tunn för att vara en plasmaskärm och har en heltäckande glasfront med blå rand. Hos Panasonic måste man faktiskt ta steget upp till toppmodellen VT30 för att få en lika stilig design.

Välutrustad
60PZ750 har både bakåt- och nedåtriktade HDMI-kontakter, så om du ska väggmontera TV:n är det praktiskt att ha plats för kablarna. Förutom rikliga anslutningar har LG-skärmen massor av finesser. Internet-portalen ger tillgång till populära tjänster som Facebook och YouTube, och fungerar dessutom snabbare och mer smärtfritt är föregående generation.

Bildkvalitet
LG har väckt stor uppmärksamhet med sina Cinema 3D-LED-skärmar som har passiva glasögon. Denna teknik är dessvärre inte kompatibel med plasmaskärmar för närvarande och 60PZ750 har därför aktiva 3D-glasögon med slutare (Active Shutter). Det betyder att du bör ha kontroll över rummets belysning när du ska titta på 3D-film.

LG:s TV visar sig trivas bäst i just mörkare omgivningar. Den är inte lika bra som Panasonic 55VT30 på att stänga ute ljuset och får en liten grå yta om rummet är upplyst. Glasfronten orsakar också tämligen markerade spegelbilder, och sättet som ljuset bryts på framkallar synliga ränder. Detta är ett fenomen som brukade vara vanligt i budgetskärmar men som de flesta numera har blivit kvitt.

I dämpad belysning är LG-skärmen däremot i sitt esse. Då kommer den fina svärtan och de levande färgerna till sin rätt. 60PZ750 har en stor och imponerande bild med Blu-ray och HD-sändningar, och den extra storleken i förhållande till 55-tummarna är klart påtaglig, inte minst när man tittar på 3D-filmer som ”Avatar” och ”Tron:Legacy”. Även djupkänslan blir klart mer imponerande på en stor skärm som denna.

Medaljens baksida är att svärtan, även om den är bra, inte riktigt kan mäta sig med Panasonics plasma eller Samsungs LED. Vi märker också något mer tendenser till bildstörningar, och 60PZ750 tappar lite skärpa i rörelserna jämfört med Panasonic. Skillnaden är dock liten när man samtidigt tar med den större skärmen i beräkningen. Det syns också försvinnande lite crosstalk i 3D-bilden – inte riktigt i Panasonic-klass, men bättre än vi har sett från LED-skärmar med aktiva glasögon.

TXH-läge
60PZ750 har en uppsjö av inställningar, men är samtidigt väldigt väl inställd från fabriken. Cineaster och andra som är intresserade av en naturlig bild kan välja mellan THX-inställningar för dag- och nattetid. Den som vill kalibrera med mätutrustning har också full tillgång till färgkalibrering via de avancerade menyerna. THX-inställningen utmärker sig genom att ha väldigt neutrala färger, utan överdriven skärpa eller kontrast. LG-skärmen kan också skryta med THX-godkänt 3D-läge vilket innebär att TV:n uppfyller en rad extra kriterier för crosstalk och färgexakthet när den visar 3D-film.

Slutsats
60PZ750 är en strålande skärm för hemmabio tack vare sin stora och färgsprakande skärm. Däremot är den inte den bästa allroundskärmen – ljusreflexerna är lite för framträdande för det, dessutom blir skärmen väldigt grå om det är ljust i rummet. Men LG:s TV har ändå härliga prestanda i förhållande till priset och kan rekommenderas för alla som letar efter en stor och billig bioskärm som visar 3D.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend