Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: HTC 10

Mobil med personlighet

HTC sticker ut hakan, rättar till nästan alla föregångarens brister, och når nästan hela vägen fram.

Av / 2016-04-20 - 11:35
HTC 10
Jonas Ekelund

För ett par år sedan älskade vi varje HTC One som släpptes. De var snabba, lyxiga och hade både bra ljud och kamera. Men sedan började det plötsligt gå utför. De hade märkliga kameralösningar och överhettningsproblem eller kändes alldeles för dyra för vad man fick. Nu kopplar HTC ett nytt grepp och markerar det genom att skippa både One och M:et från modellnamnet. Men är HTC 10 verkligen en tio av tio?

Utseende och konstruktion
HTC har gått ifrån sin ikoniska helt välvda baksida och har istället en markant avfasning runt hela kanten. Det är snyggt och känns bra i handen. Som vanligt gör det solida aluminiumblocket att det känns lyxigt också. Men på framsidan har vi fått en anonym vit plastram som gör att den ser ut som vilken mobil som helst. Tråkigt. På sidan sitter de tydliga knapparna som är lätta att hitta med fingret, i toppen hörlursuttaget och i botten en USB-C-kontakt.

Skärm
Skärmstorleken har växt ett snäpp sedan förra modellen, men yttermåtten är ändå i stort sett de samma. Men framför allt har skärmen gått från en medioker Full-HD-upplösning till en strålande QHD. Därmed är HTC med i matchen igen när det gäller skärpa och detaljer. Av någon anledning har mobilen inte OLED som i One A9, men LCD-skärmen är ändå riktigt imponerande. Utmärkt ljusstyrka, bra kontrast och väldigt naturliga färger.

Skärmen har växt en smula sedan HTC One M9. Och upplösningen är strålande QHD. Foto: HTC
Skärmen har växt en smula sedan HTC One M9. Och upplösningen är strålande QHD. Foto: HTC

Kamera
Förra modellen exponerade ojämnt och hade tappat den tidigare ljuskänsligheten till förmån för fler pixlar. Det ska vara fixat med den nya sensorn som har jättelika sensorpunkter och en mycket ljusstark optik. Dessutom har både huvudkameran och selfie-kameran optisk bildstabilisering för att slippa suddiga bilder. I Pro-läget får man både fullt manuella inställningar och kan till och med skjuta i RAW-format.

För det mesta presterar HTC 10 bra bilder i autoläge, men det händer att den överexponerar ljusa områden. Dessutom är kontrasten inte alltid den bästa vilket gör att bilderna kan se lite urvattnade och tråkiga ut jämfört med konkurrenterna. I svag belysning får man visserligen väldigt ljusa bilder utan alltför mycket brus. Men bildbehandlingen är för aggressiv så att detaljer blir oskarpa. Förhoppningsvis kan man fixa detta i mjukvaran framöver, för hårdvaran är bra.

Kameran har stora fotosensorer och ljusstark optik. Men bildbehandlingen är väl aggressiv, vilket förhoppningsvis kan fixas med ny mjukvara. Foto: HTC
Kameran har stora fotosensorer och ljusstark optik. Men bildbehandlingen är väl aggressiv, vilket förhoppningsvis kan fixas med ny mjukvara. Foto: HTC

Ljud
HTC är en av de få som satsar på ljud. Liksom i förra modellen samarbetar man med Dolby och stöder nu 24-bit Hi-Res. De tidigare framåtriktade stereohögtalarna är dock ersatta av en bashögtalare i botten och en övre högtalare för det övre registret. Ljudkvaliteten är ett stort steg upp jämfört med konkurrenterna. Trevligt nog får man även med ett par hörlurar som låter ovanligt bra för att följa med på köpet. En annan välkommen finess är att telefonen har inbyggt stöd för Apples AirPlay och därmed kan spela trådlöst med bra kvalitet.

Användning
Gränssnittet Sense är ett av de få skalen ovanpå Android som känns riktigt lyckade. Man behöver inte leta efter standardfunktioner samtidigt som det har tillförts praktiska finesser. Denna gång har HTC lekt ordentligt med gränssnittet så att man kan placera appar fritt på skärmen, utan det traditionella rutnätet av ikoner. HTC har även rensat upp bland skräpappar och appar med dubblettfunktioner, så att man får ett mer rent Google-ekosystem. På gott och ont.

Prestanda
Eftersom det sitter samma Snapdragon 820 på insidan som i Samsung Galaxy S7 och LG G5 så har de liknande prestanda. Trots att HTC 10 är något lägre klockad än Samsung så vinner den ibland och förlorar ibland. Men detta är trots allt detaljer, den är bland de snabbaste på marknaden och en raket jämfört med förra modellen. Batterilivslängden har också blivit bättre men den kan inte konkurrera med de bästa där ute. Acceptabelt men inte fantastiskt.

Ljudkvaliteten lysande. Och det ingår ett par hörlurar som låter riktigt bra. Foto: HTC
Ljudkvaliteten lysande. Och det ingår ett par hörlurar som låter riktigt bra. Foto: HTC

Slutsats
HTC 10 återupprättar HTC:s ära och är nu åter med i toppstriden. Den ser fantastisk ut, har bra prestanda, fantastiskt ljud, en mycket bra skärm och en kamera som hade kunnat vara utmärkt. Men mjukvaran är i dagsläget inte i toppform och det saboterar bildkvaliteten. Detta är en mobil som vi vill älska lika mycket som när HTC One var vår favoritmobil, men den räcker inte riktigt hela vägen fram. Den är inte längre ett solklart val när konkurrensen är så hård.

Ljud & Bild tycker

Utmärkt byggkvalitet och lyxig känsla. Bästa ljudet av alla mobiler. Bra skärm och kamera med potential. Kameramjukvaran har barnsjukdomar. Batteriet imponerar inte.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Rulla till toppen