Soul by Ludacris SL300

Kanonbas i kraniet

Kändisar kan sälja. Om rapparen Ludacris räcker för att Souls hörlurar ska göra succé vet vi däremot inte.

Om man har problem med att få tillräckligt mycket uppmärksamhet kan ett känt namn väcka intresse för ett märke eller en produkt. Monster lyckades utmärkt med Dr. Dre som frontfigur för en hel hörlursserie, AKG har använt sig av Quincy Jones och Skullcandy har tagit hjälp av ett helt gäng skejtare och snowboardåkare.

Förhållandevis okända Soul Electronics har lånat in rapparen Ludacris för att fronta deras hörlurar, men jag tror att jag ska fokusera mer på vad som är unikt med SL300-modellen. Det handlar om ett par ganska så stora hörlurar med aktiv brusreducering och en prislapp på 3 000 kronor. Det ingår två kablar, den ena med mikrofon och fjärrkontroll för styrning av smartmobil, samt etui och olika adaptrar. Lurarna drivs av två små AAA-batterier, och praktiskt nog fortsätter de att spela om batterierna tar slut.

Stora och bekväma
SL300 både ser bra ut och är bekväma att ha på sig. Trots storleken och vikten. Kvalitetsintrycket sänks av billig plast och skrangliga öronkåpor, men den platta löstagbara kabeln är ett plus. På insidan av bygeln, till vänster, sitter en liten omkopplare som tänder en lysdiodsring på kåporna. Som tur är blinkar eller pulserar inte dioderna när man spelar musik.

Ljudet
Slutna lurar har redan en mekanisk brusdämpning. Kåporna sluter tätt runt örat och dämpar oväsen ganska så bra, men det blir ännu bättre när den aktiva brusreduceringen sätts på. Då försvinner det mesta av bullret från trafiken på gatorna och ljudet får ett markant lyft. Utan reduceringen är basen för tunn och djupbasen är helt frånvarande. Då måste man använda mobilens EQ-funktion för att kompensera. Men så fort brusreduceringen aktiveras händer det saker och ting. Basen som nästan varit helt försvunnen blir plötsligt i kraftigaste laget och väldigt potent. Mellanregistret drunknar en smula i all bas, och diskanten blir för dämpad för att exempelvis jazz och klassisk musik ska komma till sin rätt.

Men diggar man bas och lyssnar mycket på hiphop och rap – Ludacris eller någon annan – kan SL300 fungera fint. Förvänta dig bara inte samma välbalanserade ljud som i andra alternativ i prisklassen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.