: Sonus faber Pryma

Italienskt lyxljud!

När Sonus faber gör hörlurar så gör de det ordentligt. Det både syns och hörs.

Ljud & Bild tycker

Raffinerad klang och fulländad balans i en tilltalande och välgjord inpackning. Ypperlig med alla mobiler, men ännu bättre hemma.
Går inte att fälla ihop.
 • Typ: Slutna hörlurar
 • Känslighet: 118 dB
 • Impedans: 32 ohm
 • Övrigt: Fodral, löstagbar kabel med fjärrkontroll och mikrofon
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 5000 kr

Med tanke på det enorma urvalet av hörlurar som finns så krävs det en del för att sticka ut. Starka färger, igenkännbara loggor och sponsrade idrottsstjärnor och artister är några av alla metoder som finns för att väcka uppmärksamhet om en produkt.

Somliga lyckas bättre än andra, de flesta har nog hört talas om Beats som är störst på hörlurar. Större än etablerade märken som Sony, Beyerdynamic och Sennheiser.

Att slåss mot Sennheiser om marknadsandelar på deras egna premisser är det ingen som har lyckats med ännu. Det är smartare att hitta sin egen profil – sin egen stil, om man så vill – och välja en viss målgrupp. I stället för att nå så många som möjligt.

Därför har Bose satsat på den växande marknaden för hörlurar med brusreducering. Och lyckats. Sennheiser har gjort samma sak, fast i hifi-segmentet och på senare tid även med trådlösa hörlurar som är en hård match för Beats, framför allt när det gäller ljudkvalitet.

Så vad ska man göra för att hitta sin egen nisch? I norra Italien satt ett gäng och funderade på just det. Till vardags sysslade Livio Cucuzza och Paolo Tezzon med ljud hos Sonus faber, och tillsammans med ett team människor letade de efter ett segment som inte redan var fullt av märken. Efter en tid uppenbarade det naturliga svaret sig: Hörlurarna skull ha ett synbart och hörbart släktskap med Sonus fabers highend-högtalare.

Mjukt läder, detaljer i borstad metall och ett italienskt kvalitetshantverk skulle kombineras med Sonus fabers öppna och varma ljud. Men hörlurarna skulle inte heta Sonus faber.

Namnet blev Pryma. ”By Sonus faber”, om man vill, men det syns nästan inte. Allt från kartongen till broschyrer och loggor säger Pryma. Sonus faber är bara närvarande helt diskret och skymtar enbart under den skinnklädda och löstagbara huvudbygeln.

Fem olika utföranden. (Foto: Tillverkare)
Fem olika utföranden. (Foto: Tillverkare)

Kvalitet överallt

Som förväntat är de fulla av läckra detaljer och jämfört med det mesta annat vi har testat är kvaliteten överdådig. När man packar upp ett par Pryma viker man ut en ask – som inte är sämre än något från Apple – och monterar fast de kompakta, slutna öronkåporna på huvudbygeln. Som är klädd med Bottega Veneta-skinn.

Bygeln är klädd med svart, brunt eller beige skinn. Allt beroende på vilken av de fem varianterna man har valt. Pryma finns med vita, svarta eller kolfiberfärgade kåpor, med metalldetaljer i aluminium- eller guldfärg. De sätts fast på bygeln på samma sätt som man packar en lyxväska. Med en vridbar knapp som träs genom ett av de fyra hålen i bygeln och reglerar längden.

De skinnklädda och löstagbara öronkuddarna (i konstläder) täcker precis runt örat och efter otaliga timmar kan jag konstatera att komforten är ypperlig. Jag hade dock velat ha lite mer flexibla justeringar, som att kunna vrida kåporna lite inåt eller framåt.

Det går inte att fälla eller vika ihop hörlurarna alls. Om man måste är det enklaste sättet att packa dem platta att ta loss kåporna från bygeln. Annars får de plats fint i tygpåsen som ingår och som de kan ligga i när de ska ner i resväskan eller handbagaget.

Det ingår en löstagbar kabel med fjärrkontroll och mikrofon samt en vinklad jack-adapter.

I var och en av de välgjorda öronkåporna sitter ett 40-mm element med mylar-membran i en gjuten aluminiumram, i en sluten akustisk kammare som har en stor öppning mot örat.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Raffinerad och sublim återgivning

Pryma-lurarna är så lätta att driva att de kan användas med alla mobiltelefoner och de behöver inte ha en separat förstärkare för att låta bra. Med generösa 118 dB i känslighet och 32 ohms motstånd spelar de tillräckligt högt för de flesta av oss som har dem inkopplade till mobilen.

När man packar upp hörlurarna är det inte utan att det byggs upp vissa förväntningar. Har man betalat 5 000 kronor för ett par hörlurar så har man köpt mer än tung design och lyxig kvalitetskänsla. Och det är inte många som blir besvikna över ljudet, bortsett från de som är basfreak.

Dunderbas kan man få på annat håll. Här är klangkaraktären väldigt välbalanserad och har en angenäm värme i klangen, särskilt från akustiska instrument. Pryma har inte samma fylliga bas som Shure SRH1540 eller samma detaljrikedom som Ultrasone Edition.

Så här ser de ut inuti. (Foto: Tillverkare)
Så här ser de ut inuti. (Foto: Tillverkare)

Men de är mer raffinerade och har en öppen ljudbild där röster låter naturligare än i många andra hörlurar som det är naturligt att jämföra med. Så olika sångröster som Radka Toneff, Natalia Lafourcade och Adele kommer fram väldigt fint här. Du kan höra klangfärger som framstår som naturliga delar av ljudbilden och inte som show-off-effekter.

På jazzplattan ”Fairytales” kunde kanske Radka Toneffs röst och Steve Dobrogosz piano återgetts med lite bredare stereoperspektiv och tredimensionalitet, fast sådant är ofta reserverat för betydligt dyrare hörlurar. Både ”Fairytales” och Mahlers pianokvartett i a-moll är exempel på inspelningar som enkelt avslöjar obalanser i ljudet. Här går det egentligen inte att sätta fingret på någonting,

Byter jag till My Morning Jackets rockigare ”The Waterfall”, eller Marius Nesets dynamiska jazzfusion ”Pinball”, är det fullt ös med enastående dynamik, utan att ljudet blir örontröttande eller påträngande. Det finns få hörlurar jag kan ha på mig lika länge i ett sträck utan att tappa intresset eller tröttna.

Läckra detaljer med skinn från Bottega Veneta. (Foto: Tillverkare)
Läckra detaljer med skinn från Bottega Veneta. (Foto: Tillverkare)

Felfritt ljud med bra förstärkare

Pryma-lurarna är ett fynd, trots prislappen. Den välgjorda designen saknar inte substans. Ljudkvaliteten är nästan fulländad och har en utmärkt balans och finess och återger röster sublimt. Man saknar inte mycket när man har de här på öronen. Den tjusiga komforten och de läckra detaljerna kompletterar ett av de mest välgjorda paren hörlurar vi har sett och hört på länge.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.