: Skullcandy Crusher

Huvudskakande basfest

Hörlurar med ”turboladdning” i form av inbyggd aktiv subbas.

Ljud & Bild tycker

Du får bas för hela slanten med den här hörluren som är gjord för att ha kul. Ganska bra täckning av resten av tonregistret.
Basen är allt annat än naturlig. Den kommer och går som den har lust, och impulsåtergivningen är usel.
 • Element: 40 mm + 55 mm ”sensation”-element
 • Frekvensområde: 20 Hz-20 kHz
 • Impedans: 32 ohm
 • Batteritid: 40 timmar
 • Anslutning: Stereo-minijack (löstagbar kabel)
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 1000 kr

Amerikanska Skullcandy gör hörlurar med attityd. Några av dem har – diplomatiskt uttryckt – varit mindre övertygande rent ljudmässigt, men de har osat tuff street-känsla lång väg. Sedan 2012 har dock Skullcandy ändrat stil och satsat på att bygga hörlurar i den bättre änden, både vad gäller pris och kvalitet. Aviator-modellen är en av de mer lyckade i den nya serien.

Skullcandy Crusher skiljer sig från mängden genom att ha en inbyggd subbas med aktiv förstärkning. Förutom det normala 4 cm-elementet sitter det ett extra ”sensation-element” som har en egen klass D-förstärkare. Basförstärkaren får ström från ett vanligt AA-batteri, som räcker i ungefär 40 timmar.

Crusher är en over-ear-hörlur i enfärgad, matt plast – naturligtvis med Skullcandys kraniedesign. Öronkuddarna är av mjuk plast i samma färg. Den löstagbara, gummerade minijack-kabeln är försedd med fjärrkontroll och mikrofon. En omkopplare på vänster öronkåpa ställer in hur mycket extra kräm subbasen ska bidra med. Allt känns rejält byggt, men också lite plastigt.

Huvudskakande bas
Det första man lägger märke till är att det säger ”boing” när man knackar på kåporna eller huvudbygeln med ett finger. Djupbaselementet är nämligen inget konventionellt element utan en tung resonansfjäder som fungerar ungefär som en stämgaffel. Effekten kan jämföras med turboladdningen i en bil. Vid låga varvtal händer ingenting men när det går tillräckligt fort så sparkar turbon igång – eller sätts fjädern i svängning, i det här fallet.

Som helhet betraktat är ljudet utmärkt för en hörlur i budgetklassen. Det finns inga större betoningar i mellanregistret och diskanten är lite dämpad men prydlig. Ljudet är inte vansinnigt avslöjade, men den grundläggande kvaliteten finns där. De flesta Crusher-kunderna ger dock blanka tusan i allt vad mellanregister och diskant heter. Det handlar bara om BAS!

skullcandy_crusher2

Ketchup-effekt
Man får vrida upp volymen rejält för att väcka extrabasen till liv, men när det väl händer går det i stort sett inte att stoppa den igen. Om man vrider upp helt så drunknar allt annat i dånande bas, som fortsätter och som skickar ner skakningar längs nacken och in i skallbenet. Med reglaget kan man justera nivån, men det finns en utpräglad ketchup-effekt i Crushers basåtergivning. Är volymen för låg så händer ingenting, men när den väl vaknar så dränker den allting. Det lär säkert tilltala somliga, medan andra bara kommer att skaka på huvudet. Vad som däremot är objektivt helt klart är att basen är långsam. Det tar tid för sensationselementet att sättas i gungning, och lika lång tid för det att lugna ner sig. Impulsåtergivning är inte Chrushers starkaste sida.

Slutsats
Skullcandy Crusher är ett kul sällskap som spelar tyngre bas än någon annan hörlur jag har testat. Men förvänta dig inte något exakt ljud. Vill du bli helt omskakad av bas som känns ända ner i knäna är däremot Crusher både effektiv och förhållandevis billig.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.