Optoma Nuforce BE6

Trådlöst ljud på steroider

Ska du ha trådlösa öronproppar så är Nuforce BE6 ett bra val.
Ljud & Bild tycker
Stor och fyllig ljudbild, sköna att ha på sig. Lång räckvidd och stänksäkra.
Lite mörk och tillbakadragen diskant. Kort batteritid och lite väl många plastdetaljer.
Specifikationer
  • Typ: Trådlösa öronsnäckor
  • Strömming: Bluetooth
  • Batteri: 6 timmar
  • Övrigt: Fjärrkontroll och mikrofon
forfatter

Bara att slippa sladdar som hakar i kläder, dörrhandtag och blixtlås räcker för att allt fler ska föredra trådlösa hörlurar. Låt gå för att ljudet inte är lika bra som i hörlurar med sladd, många tycker ändå att den trådlösa bekvämligheten är värd det. Vid det här laget finns det flera trådlösa öronsnäckor att välja mellan också, för alla som vill ha något smått som får plats i fickan.

De trådlösa öronpropparna har uppskattats till träning eftersom de sitter fast bättre, särskilt de som säljs med byglar som ger ett bättre fäste så att de sitter stadigt när man springer. Sådana är ofta färgglada och har fjärrstyrning av musiken och mikrofon på sladden.

Det har Optoma Nuforces lurar också, fast de är mycket mer diskreta, med en gyllene eller grå färg, och är inte främst avsedda för träning. Även om det går att ha dem till det också. Små vridbara silikonkrokar kan träs på propparna och med dem på sitter de tillräckligt bra i öronen för att man ska kunna springa med dem. De tål svett och regndroppar också, men man kan inte duscha med dem.

Vikten är bara 16 gram. Så när du har hittat ett par av de medföljande propparna – som finns i olika storlekar – så märker du knappt att du har dem på dig.

Batteriet sitter på sladden, där svarsknapparna och musikstyrningen sitter. En liten gummiflik döljer en mikroUSB-kontakt för laddning och laddtiden är drygt två timmar för att uppnå full kapacitet. Då kan du lyssna på musik i uppemot sex timmar, inte kolossalt mycket men det är priset man betalar för låg vikt.

Det ingår ett litet fodral som lurarna kan transporteras i. En fiffig detalj är små magneter på baksidan av snäckorna som håller ihop dem som ett smycke när de läggs runt halsen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Varmt och fylligt ljud

Komforten är viktig för att lurarna ska sitta bra utan att det känns obehagligt i örat, medan balansen i ljudet är viktig för att man ska orka lyssna länge. Det är en kombination som BE6 lyckas mycket väl med. Ett par silikonproppar i rätt storlek fixar komforten och ett 10 mm stort element fixar ljudet. Som är förvånansvärt välbalanserat, särskilt i basen. Bättre än väntat, för ofta är trådlösa proppar antingen för bastunga eller för tunna i basen. Förstnämnda är för mycket av det goda och sistnämnda är obehagligt att lyssna länge på. Men här är basen varm och fyllig, utan att vara luddig eller svampaktig. Mellanregistret är samtidigt tillräckligt öppet för att man ska få med alla detaljer och att röster ska låta trovärdiga.

Adeles monsterhit ”Hello” framträder mycket fint. Sången är vare sig gäll eller speciellt färgad, medan pianoljud låter förvånansvärt klangrikt, fast lite mörkt. David Bowies ”Dollar Days” är också lite mörk i klangen, men inte så mycket att ljudbilden känns oklar eller instängd.

När musiken gradvis blir mer komplex efter de första takterna i ”Dollar Days” flyter ljudbilden ut en smula och stereoperspektivet rasar ihop lite, men inte så mycket att ljudbilden blir grumlig eller rösten otydlig. Med bara sång och piano, som på Radka Toneffs ”The Moon is a Harsh Mistress” låter det praktfullt och med välfokuserad sång och fyllig pianoklang, men ljudbilden är inte lika öppen och luftig som med ett par RHA T20 eller Jays Q-Jays.

Ett 10 mm stort element ger en väldigt fyllig klang.(Foto: Tillverkare)
Ett 10 mm stort element ger en väldigt fyllig klang. (Foto: Tillverkare)

Klassiskt också

NuForce-propparna hanterar även klassisk musik bra. Hélène Grimauds Liszt-tolkningar på piano är välfokuserade här också, klangen är lite mörk men motsatsen hade varit värre. Ett äldre Tjajkovskij-stycke från ”Romeo och Julia” (med Berliner Philharmoniker och Lorin Maazel), låter också bra. Fagotterna låter klädsamt mörka men här finns det mycket djup i ljudbilden, vilket också är relativt ovanligt från trådlösa hörlurar.

NuForce BE6 både ser bra ut och låter bra. Mycket bättre än befarat. De har också en räckvidd på upp till 30 meter från mobilen, så att du kan ha dem kvar i väskan när du tränar. Något bättre batteritid, öppnare ljudbild och bättre plastkvalitet så hade de förtjänat maxbetyg. Men trots detta är BE6 några av de bästa trådlösa hörlurarna vi har hört.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.