Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 11Delta

TEST: Huawei Freebuds 3

AirPods till Android

Huawei Freebuds 3 tar upp kampen med Apples AirPods. De låter bra men har ett par allvarliga brister.

Skrivet av / 2019-12-09 - 12:52
Huawei Freebuds 3
Peter Gotschalk

Freebuds 3 är de första helt trådlösa öronpropparna med brusreducering från kinesiska Huawei. Man kan lugnt säga att de är inspirerade av Apples AirPods när det gäller design. Och i samma anda är Freebuds 3 också av typen ”open fit” och har inga silikontoppar i olika storlekar och kan alltså inte kan anpassas efter dina öron. Det återkommer jag till alldeles strax.

Öronpropparna lanserades på IFA-mässan i Berlin tillsammans med den nya Kirin A1-processorn, som påstås vara världens första med Bluetooth 5.1 och BLE 5.1. I praktiken innebär det att chippet klarar Bluetooth-anslutning via två kanaler samtidigt. Det minskar fördröjning och sänker framför allt strömförbrukningen, vilket är en enorm fördel när vi pratar om trådlösa enheter.

Två separata kanaler

I synnerhet när det gäller True Wireless-öronproppar, som från de flesta tillverkare ansluts genom att mobilen kommunicerar med den ena proppen, som i sin tur skapar en trådlös brygga till propp nummer två. Men Huawei Freebuds 3 kommunicerar med mobilen genom två separata kanaler. Smart, men inte något som gjorde någon praktisk skillnad när vi testade dem.

Om man använder Freebuds 3 tillsammans med en mobil med EMUI 10 från Huawei så ansluts öronpropparna automatiskt till telefonen så fort man öppnar laddfodralet. Precis som Apples AirPods fungerar med iPhone. Med andra mobiltelefoner måste man para ihop telefonen och Huawei-propparna manuellt. Det går å andra sidan snabbt och vållar inga problem. Det gör inte AI Life-appen heller, eftersom den har för få funktioner för att vara komplicerad. Här kan man se sin strömförbrukning och justera brusreduceringen, inte mycket annat.

Brusreduceringen kan också sättas på och stängas av om man trycker två gånger på den ena öronproppen, på den andra kan man starta eller stoppa musiken med en beröring. Men volymen måste man ställa in med mobilen.

Ljudkvaliteten överrask­ningar

Den automatiska brusreduceringen dämpar ljud utifrån med upp till 15 dB, vilket är tillräckligt för att stänga ute det mest störande bakgrundsbruset. Dessutom påverkar brusreduceringen inte ljudkvaliteten nämnvärt mycket, och man får aldrig en känsla av att ljudbilden blir instängd.

På det stora hela är ljudet förvånansvärt bra. Använder man Freebuds 3 som headset när man pratar i telefon så hör man sin samtalspartner klart och tydligt, samtidigt som man hörs bra själv. Det kan bero på Huaweis ”Bone Sensor”-teknik, som påstås göra det möjligt för propparna att registrera vibrationerna i skelettet när man pratar.

Lyssnar man på musik är ljudbilden också ganska så väl avrundad och ”open fit”-designen går inte lika mycket ut över bas och tyngd som man kanske kunde befara. Rent allmänt är det svårt att åstadkomma något mer än ytligt ljud när öronpropparna inte sluter tätt i örat, men Freebuds 3 klarar faktiskt det bättre än förväntat.

Huawei Freebuds 3 finns i en svart och en vit modell. Akta dig för att ha på dig de svarta på kvällen, du kommer nästan garanterat att tappa dem! Foto: Huawei

Stor frustration

Men testet av Huawei Freebuds 3 var ändå en frustrerande upplevelse. Det är en sak att den öppna konstruktionen inte är katastrofal för ljudkvaliteten, men låt mig uttrycka det så här: mina Freebuds 3 var svarta (de finns även i en vit version) och jag skulle aldrig gå utomhus på kvällen med de här öronpropparna! Åtminstone inte utan att stenhårt räkna med att jag inte skulle ha båda med mig hem igen. För att tappa åtminstone den ena öronproppen är lika säkert som amen i kyrkan. Så löst satt de nämligen i mina öron, vilket naturligtvis var en källa till stor frustration.

Slutsats

En del människor har öron som passar ”open fit”, andra inte. Och om du inte har det så bör du hålla dig långt borta från Huawei Freebuds 3. För alla andra är de ett bra alternativ till Apples vanliga AirPods.

Karakter
Huawei Freebuds 3
Premium

Ljud & Bild tycker

Bra samtalskvalitet och fylligare ljud än vi förväntade oss. Brusreduceringen fungerar bra och ger ingen instängd känsla. Sitter dåligt i öronen och trillar ut för lätt. Är inte damm- eller vattentåliga. Volymen kan inte ändras genom att röra vid öronpropparna.

2 reaktioner på ”Huawei Freebuds 3”

 1. Köpte dem till slut!
  De sitter bra i mina öron,men halsdukar och ta av sig tjocktröjan får dem att ramla ur!
  Airpods sitter nog lite bättre, men detta är inget problem för de som kan ha denna typ av lurar!
  Den aktiva brusreduceringen fungerar bra i vissa miljöer med tex. störande fläktar, men tar naturligtvis inte bort allt omkring ljud!
  De låter lite annorlunda mot Airpods ibland bättre men inte alltid jag föredrar det.
  I sådana här lurar blir basen ofta lidande och då och då önskar jag lite mer tryck i basen och att de gräver djupare.
  Byggkvaliteten i fodralet imponerar inte och det knarrar och flexar lite om man jämför med airpods!
  De är inte heller lika responsiva som airpods när man knackar på dem med fingertoppen för att pausa eller sätta på brusreduceringen, så ofta krävs det flera försök.
  Att väcka Googleassistenten genom att knacka på en luren är nästan dömt att misslyckas, då man inte vet om ”hon” vaknat och när man ska prata.
  Någon form av ljud som bekräftar att man lyckats knacka rätt och att den lyssnar saknas.
  Borde gå att få som med Googles home högtalare.
  Känns fånigt att gå omkring och hojta ”Spela musik” / Nästa låt, om och om igen och sedan få till svar; ”-Jag kan söka på det!”

  +Bra ljud för att vara öppna lurar!
  +Bra ljud vid samtal i blåsten!
  +Bra brusreducering under vissa förhållanden!

  -Okänslig tappfunktion.
  -Ingen signal om att Googleassistenten lyssnar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

JBL främjar musiken och sänker bruset

Yamahas allra bästa hörlurar – och de kostar skjortan

8 trådlösa öronproppar för tunna plånböcker

Musik låter sällan mer inbjudande

Storm i ett vattenglas

Ljud & Bild
Rulla till toppen