Search
Generic filters
TEST

Huawei Freebuds 3

 itemprop
TESTHuawei Freebuds 3
Huawei Freebuds 3

AirPods till Android

Huawei Freebuds 3 tar upp kampen med Apples AirPods. De låter bra men har ett par allvarliga brister.

Ljud & Bild tycker

Bra samtalskvalitet och fylligare ljud än vi förväntade oss. Brusreduceringen fungerar bra och ger ingen instängd känsla.
Sitter dåligt i öronen och trillar ut för lätt. Är inte damm- eller vattentåliga. Volymen kan inte ändras genom att röra vid öronpropparna.
 • Typ: In-ear, sluten, helt trådlöa med ANC
 • Element: 14,2 mm dynamiskt
 • Aktiv brusreducering: Ja, upp till 15 dB
 • Batteritid: 4 + 16 timmar med ANC
 • App: Huawei AI Life
 • Anslutning: USB-C, Bluetooth 5.1
 • Vikt: 4,5 gram/st
 • Övrigt: Trådlös uppladdning av fodral, Open-fit, Huawei Kirin A1
 • Webb: consumer.huawei.com/se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 1990 kr

Freebuds 3 är de första helt trådlösa öronpropparna med brusreducering från kinesiska Huawei. Man kan lugnt säga att de är inspirerade av Apples AirPods när det gäller design. Och i samma anda är Freebuds 3 också av typen ”open fit” och har inga silikontoppar i olika storlekar och kan alltså inte kan anpassas efter dina öron. Det återkommer jag till alldeles strax.

Öronpropparna lanserades på IFA-mässan i Berlin tillsammans med den nya Kirin A1-processorn, som påstås vara världens första med Bluetooth 5.1 och BLE 5.1. I praktiken innebär det att chippet klarar Bluetooth-anslutning via två kanaler samtidigt. Det minskar fördröjning och sänker framför allt strömförbrukningen, vilket är en enorm fördel när vi pratar om trådlösa enheter.

Två separata kanaler

I synnerhet när det gäller True Wireless-öronproppar, som från de flesta tillverkare ansluts genom att mobilen kommunicerar med den ena proppen, som i sin tur skapar en trådlös brygga till propp nummer två. Men Huawei Freebuds 3 kommunicerar med mobilen genom två separata kanaler. Smart, men inte något som gjorde någon praktisk skillnad när vi testade dem.

Om man använder Freebuds 3 tillsammans med en mobil med EMUI 10 från Huawei så ansluts öronpropparna automatiskt till telefonen så fort man öppnar laddfodralet. Precis som Apples AirPods fungerar med iPhone. Med andra mobiltelefoner måste man para ihop telefonen och Huawei-propparna manuellt. Det går å andra sidan snabbt och vållar inga problem. Det gör inte AI Life-appen heller, eftersom den har för få funktioner för att vara komplicerad. Här kan man se sin strömförbrukning och justera brusreduceringen, inte mycket annat.

Brusreduceringen kan också sättas på och stängas av om man trycker två gånger på den ena öronproppen, på den andra kan man starta eller stoppa musiken med en beröring. Men volymen måste man ställa in med mobilen.

Ljudkvaliteten överrask­ningar

Den automatiska brusreduceringen dämpar ljud utifrån med upp till 15 dB, vilket är tillräckligt för att stänga ute det mest störande bakgrundsbruset. Dessutom påverkar brusreduceringen inte ljudkvaliteten nämnvärt mycket, och man får aldrig en känsla av att ljudbilden blir instängd.

På det stora hela är ljudet förvånansvärt bra. Använder man Freebuds 3 som headset när man pratar i telefon så hör man sin samtalspartner klart och tydligt, samtidigt som man hörs bra själv. Det kan bero på Huaweis ”Bone Sensor”-teknik, som påstås göra det möjligt för propparna att registrera vibrationerna i skelettet när man pratar.

annons

Lyssnar man på musik är ljudbilden också ganska så väl avrundad och ”open fit”-designen går inte lika mycket ut över bas och tyngd som man kanske kunde befara. Rent allmänt är det svårt att åstadkomma något mer än ytligt ljud när öronpropparna inte sluter tätt i örat, men Freebuds 3 klarar faktiskt det bättre än förväntat.

annons
Huawei Freebuds 3 finns i en svart och en vit modell. Akta dig för att ha på dig de svarta på kvällen, du kommer nästan garanterat att tappa dem! Foto: Huawei

Stor frustration

Men testet av Huawei Freebuds 3 var ändå en frustrerande upplevelse. Det är en sak att den öppna konstruktionen inte är katastrofal för ljudkvaliteten, men låt mig uttrycka det så här: mina Freebuds 3 var svarta (de finns även i en vit version) och jag skulle aldrig gå utomhus på kvällen med de här öronpropparna! Åtminstone inte utan att stenhårt räkna med att jag inte skulle ha båda med mig hem igen. För att tappa åtminstone den ena öronproppen är lika säkert som amen i kyrkan. Så löst satt de nämligen i mina öron, vilket naturligtvis var en källa till stor frustration.

Slutsats

En del människor har öron som passar ”open fit”, andra inte. Och om du inte har det så bör du hålla dig långt borta från Huawei Freebuds 3. För alla andra är de ett bra alternativ till Apples vanliga AirPods.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.


  Subscribe
  Notify of
  2 Comments
  oldest
  newest most voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Egil
  6 months ago

  Hur sitter de i öronen jämfört med apple airpods?
  Har hört att de är något större.

  Egil
  4 months ago

  Köpte dem till slut! De sitter bra i mina öron,men halsdukar och ta av sig tjocktröjan får dem att ramla ur! Airpods sitter nog lite bättre, men detta är inget problem för de som kan ha denna typ av lurar! Den aktiva brusreduceringen fungerar bra i vissa miljöer med tex. störande fläktar, men tar naturligtvis inte bort allt omkring ljud! De låter lite annorlunda mot Airpods ibland bättre men inte alltid jag föredrar det. I sådana här lurar blir basen ofta lidande och då och då önskar jag lite mer tryck i basen och att de gräver djupare. Byggkvaliteten i… Read more »

  Alternativ till Huawei Freebuds 3

   data-srcset

  JBL utan särskilda fördelar

  JBL:s mellanklass-brusdämpare har allt grundläggande på plats. Men vare sig ljudet eller finesserna imponerar. Och appen bör du undvika.

  (Foto: Jabra)

  Är du helt svettig?

  Jabra Elite Active 75t är kanske de bästa trådlösa träningspropparna som går att köpa för pengar.

  Adidas SPT-01 & bike handlebar - SPREAD

  Inte som andra sportlurar

  Hörlurar som pryds av Adidas-loggan måste kunna uppfylla en del krav, och RPT-01 är ingen besvikelse.

  Sennheiser Momentum True Wireless 2 product shot

  Bravo, Sennheiser!

  Sennheiser når hela vägen till toppen med sin senaste version av Momentum True Wireless.

   data-srcset

  Lugn och ro på hemmakontoret

  Filtrera bort oönskade störningar och koncentrera dig på jobbet i hemmakontoret

   data-srcset

  Marshalls reselurar

  Marshalls bästa trådlösa lurar har upprustats för långflygningen

   data-srcset

  Helt trådlösa budgetproppar

  Nu kan du slippa alla sladdar och få bra ljud utan att behöva tömma spargrisen.

  (Foto: Sennheiser)

  Sennheiser spelar säkert i ANC-klassen

  Sennheiser spelar säkert. En redan välfungerande modell är uppdaterad med variabel brusreducering och röststyrning. Gränssnittet har däremot blivit lite rörigt.