TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Huawei Freebuds 3

AirPods till Android

Huawei Freebuds 3 tar upp kampen med Apples AirPods. De låter bra men har ett par allvarliga brister.

forfatter
Publicerad 2019-12-09 - 12:52
Karakter
Huawei Freebuds 3
L&B tycker
Bra samtalskvalitet och fylligare ljud än vi förväntade oss. Brusreduceringen fungerar bra och ger ingen instängd känsla.
Sitter dåligt i öronen och trillar ut för lätt. Är inte damm- eller vattentåliga. Volymen kan inte ändras genom att röra vid öronpropparna.
Specifikationer
 • Typ: In-ear, sluten, helt trådlöa med ANC
 • Element: 14,2 mm dynamiskt
 • Aktiv brusreducering: Ja, upp till 15 dB
 • Batteritid: 4 + 16 timmar med ANC
 • App: Huawei AI Life
 • Anslutning: USB-C, Bluetooth 5.1
 • Vikt: 4,5 gram/st
 • Övrigt: Trådlös uppladdning av fodral, Open-fit, Huawei Kirin A1
 • Webb: consumer.huawei.com/se
Riktpris: 1 990Pr. 2019-12-09 Produktsida

Freebuds 3 är de första helt trådlösa öronpropparna med brusreducering från kinesiska Huawei. Man kan lugnt säga att de är inspirerade av Apples AirPods när det gäller design. Och i samma anda är Freebuds 3 också av typen ”open fit” och har inga silikontoppar i olika storlekar och kan alltså inte kan anpassas efter dina öron. Det återkommer jag till alldeles strax.

Öronpropparna lanserades på IFA-mässan i Berlin tillsammans med den nya Kirin A1-processorn, som påstås vara världens första med Bluetooth 5.1 och BLE 5.1. I praktiken innebär det att chippet klarar Bluetooth-anslutning via två kanaler samtidigt. Det minskar fördröjning och sänker framför allt strömförbrukningen, vilket är en enorm fördel när vi pratar om trådlösa enheter.

Två separata kanaler

I synnerhet när det gäller True Wireless-öronproppar, som från de flesta tillverkare ansluts genom att mobilen kommunicerar med den ena proppen, som i sin tur skapar en trådlös brygga till propp nummer två. Men Huawei Freebuds 3 kommunicerar med mobilen genom två separata kanaler. Smart, men inte något som gjorde någon praktisk skillnad när vi testade dem.

Om man använder Freebuds 3 tillsammans med en mobil med EMUI 10 från Huawei så ansluts öronpropparna automatiskt till telefonen så fort man öppnar laddfodralet. Precis som Apples AirPods fungerar med iPhone. Med andra mobiltelefoner måste man para ihop telefonen och Huawei-propparna manuellt. Det går å andra sidan snabbt och vållar inga problem. Det gör inte AI Life-appen heller, eftersom den har för få funktioner för att vara komplicerad. Här kan man se sin strömförbrukning och justera brusreduceringen, inte mycket annat.

Brusreduceringen kan också sättas på och stängas av om man trycker två gånger på den ena öronproppen, på den andra kan man starta eller stoppa musiken med en beröring. Men volymen måste man ställa in med mobilen.

Ljudkvaliteten överrask­ningar

Den automatiska brusreduceringen dämpar ljud utifrån med upp till 15 dB, vilket är tillräckligt för att stänga ute det mest störande bakgrundsbruset. Dessutom påverkar brusreduceringen inte ljudkvaliteten nämnvärt mycket, och man får aldrig en känsla av att ljudbilden blir instängd.

På det stora hela är ljudet förvånansvärt bra. Använder man Freebuds 3 som headset när man pratar i telefon så hör man sin samtalspartner klart och tydligt, samtidigt som man hörs bra själv. Det kan bero på Huaweis ”Bone Sensor”-teknik, som påstås göra det möjligt för propparna att registrera vibrationerna i skelettet när man pratar.

Lyssnar man på musik är ljudbilden också ganska så väl avrundad och ”open fit”-designen går inte lika mycket ut över bas och tyngd som man kanske kunde befara. Rent allmänt är det svårt att åstadkomma något mer än ytligt ljud när öronpropparna inte sluter tätt i örat, men Freebuds 3 klarar faktiskt det bättre än förväntat.

Huawei Freebuds 3 finns i en svart och en vit modell. Akta dig för att ha på dig de svarta på kvällen, du kommer nästan garanterat att tappa dem! Foto: Huawei

Stor frustration

Men testet av Huawei Freebuds 3 var ändå en frustrerande upplevelse. Det är en sak att den öppna konstruktionen inte är katastrofal för ljudkvaliteten, men låt mig uttrycka det så här: mina Freebuds 3 var svarta (de finns även i en vit version) och jag skulle aldrig gå utomhus på kvällen med de här öronpropparna! Åtminstone inte utan att stenhårt räkna med att jag inte skulle ha båda med mig hem igen. För att tappa åtminstone den ena öronproppen är lika säkert som amen i kyrkan. Så löst satt de nämligen i mina öron, vilket naturligtvis var en källa till stor frustration.

Slutsats

En del människor har öron som passar ”open fit”, andra inte. Och om du inte har det så bör du hålla dig långt borta från Huawei Freebuds 3. För alla andra är de ett bra alternativ till Apples vanliga AirPods.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

2 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hur sitter de i öronen jämfört med apple airpods?
Har hört att de är något större.

Köpte dem till slut! De sitter bra i mina öron,men halsdukar och ta av sig tjocktröjan får dem att ramla ur! Airpods sitter nog lite bättre, men detta är inget problem för de som kan ha denna typ av lurar! Den aktiva brusreduceringen fungerar bra i vissa miljöer med tex. störande fläktar, men tar naturligtvis inte bort allt omkring ljud! De låter lite annorlunda mot Airpods ibland bättre men inte alltid jag föredrar det. I sådana här lurar blir basen ofta lidande och då och då önskar jag lite mer tryck i basen och att de gräver djupare. Byggkvaliteten i… Read more »

Självformande proppar från Logitech Individuellt formgjutna öronproppar har hittills varit reserverat för professionella musiker. Logitech har hittat en lösning som verkar genial.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Är detta världens bästa hörlurar? När vi först hörde flaggskepps-hörlurarna Focal Utopia för några år sedan blev vi stumma. Över detaljerna. Över närvaron. Nu blir de förnyade. Och ännu bättre?
Den perfekta lindansaren Jabra Elite 5 är ett par utmärkta trådlösa öronproppar i mellanklassen.
Dina hörlurar förtjänar den här FiiO K9 Pro ESS driver snudd på alla hörlur och har dessutom alla digitala och analoga ingångar du behöver. Bluetooth också!
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Följ Ljud & Bild