TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

8 trådlösa brusreducerande hörlurar

Åtta trådlösa och brusreducerande hörlurar

Bästa hörlurarna i farten är de som inte behöver sladd och som stänger ute störande ljud.

forfatter
Publicerad 2016-02-18 - 06:00
Produkter i testet
 • JBL Everest Elite 700
 • Denon AH-GC20
 • Samsung Level On Wireless
 • Sony MDR-ZX770BN
 • Beoplay H8
 • Beats Studio Wireless
 • Sennheiser Momentum On-Ear Wireless
 • Plantronics Backbeat Pro
 • Det var länge sedan en hörlur bara var en hörlur. Idag har man mängder av valmöjligheter vad gäller form och färg, storlek och inriktning, samt om de ska sitta i, runt eller på öronen. Dessutom finns tekniska finesser som trådlös anslutning för att slippa trasslande sladdar, eller brusreducering som är en skänk från ovan när man reser och det är bullrigt omkring. Och nu blir det alltmer vanligt med en kombination av dessa vilket är som gjort för ett jämförande test.

  Den trådlösa hörluren använder Bluetooth för att ansluta till din mobil, surfplatta eller dator. Det funkar bra för att koppla ihop en ljudkälla och en uppspelare över kortare avstånd, vilket gör det till en perfekt ersättare för sladden. Nackdelen är att bandbredden inte är den bästa vilket gör att ljudet oftast måste komprimeras på något sätt. Därmed får man sämre ljudkvalitet än med sladd. Fördelarna är att det är väldigt praktiskt och att mobilen kopplas ihop med luren så att appar kan detaljstyra ljudet.

  Brusreducering, eller den tydligare engelska termen noise cancellation, innebär att luren dämpar omgivningens störande ljud. Antingen mekaniskt, eller som i det här fallet elektroniskt med så kallad Active Noise Cancellation. Mikrofoner i kåporna registrerar ett störande ljud och skickar det till en signalprocessor. Den skapar en omvänd ljudvåg och spelar upp den i lurarnas element. Summan av de två motsatta ljudvågorna är en utsläckt våg som resulterar i tystnad.

  Åtminstone nästan. Det blir nämligen ofrånkomligen en tidsskillnad då elektroniken måste hinna med att skapa ljudet. Ju snabbare ljudet är, desto sämre fungerar brusreduceringen. Det är anledningen till att lurarna gör ett så bra jobb med att släcka ut dova, monotona och konstanta ljud som flygmotorer. Men att de har svårare med skarpa smällar, högfrekventa ljud och varierande ljud som pratande människor. Den bästa kombinationen är därför lurar som både dämpar ljudet mekaniskt och elektroniskt.

   

  Trådlöst på flyget?

  Det ställe där vi över allt annat rekommenderar brusreducerande hörlurar är på långflygningar. Dels för att brummandet från motorerna är väldigt tröttande i längden. Dels för att det är rena mordet på hörseln att lyssna på underhållningssystemet annars. Man måste ju skruva upp ljudet till dånande nivåer om man ska överrösta allt annat buller. Och vill man nicka till en stund är det en skänk från ovan att helt enkelt kunna stänga av omgivningens ljud med en knapp.

  Men frågan är om det verkligen är en fördel att ha trådlösa lurar då. Visserligen är det alltid skönt att slippa sladdar, men på flyget är de faktiskt inte i vägen speciellt mycket. Och det stora problemet är om flygbolaget överhuvudtaget tillåter att man använder dem. Vi har kollat flera flygbolags inställning och det varierar kraftigt. De flesta hänvisar helt enkelt till regeln ”inga sändare och mottagare”. Men de flygbolag som erbjuder wifi ombord har ju kastat ut den regeln. Kolla innan resan och ta med sladden för säkerhets skull.

  TESTKRITERIER
  Vi har tidigare testat både trådlösa eller brusreducerande hörlurar men i år är det första gången det finns tillräckligt många modeller för att vi ska kunna kräva båda i kombination. Testet är en blandning av nya modeller och äldre som tidigare varit med i ena eller andra kategorin. Tanken är man ska få en bra överblick av utbudet. Lurarna har spelats i bullriga miljöer som tåg, men även hemma i lugn och ro. Vi har också tagit ovanligt stor hänsyn till komforten då denna kategori ju är tänkt att användas under längre tid. Det slutliga betyget är inget medelvärde utan priset har också vägts in.

  Produkter i testet

  JBL Everest Elite 700

  Stilfulla och anpassningsbara

  Everest Elite är snygga lurar med bra inställningar som ger bra ljud för varje situation.

  Utmärka inställningsmöjligheter med appen. Snygga och utstrålar kvalitet. Bra ljud med utmärkt brusreducering.
  Tar ganska mycket plats i packningen. Kan kännas obekväma vid längre lyssning.

  Denon AH-GC20

  Solida och kraftfulla

  Med kraftiga aluminiumbågar och kompetent brusreducering är Denon en pålitlig reskamrat.

  Solid och pålitlig konstruktion, helt hopfällbara. Bra brusreducering och kraftfullt ljud. Inställbart ljud med appen.
  Knepigt att hålla reda på alla knappar och spakar. Få funktioner i appen.

  Samsung Level On Wireless

  Smarta och välljudande

  Förvånansvärt sofistikerade lurar med neutralt ljud och smarta finesser.

  Utmärkt batteritid. Bra ljud med godkänd brusreducering. Bra trådlös integration med Galaxy-mobiler.
  Känns väl plastiga för prisnivån. Tar ganska mycket plats och inget fodral medföljer. Den vita modellen är en smutsmagnet.

  Sony MDR-ZX770BN

  Komplicerade och trista

  En småtråkig design och ett oengagerat ljud parat med krångliga funktioner.

  Bra pris med tanke på att de har brusreducering. Mycket bra batteritid. Sitter bekvämt tack vare de stora kåporna.
  Byggkvalitet och design imponerar inte. Svårbegripliga funktioner med krånglig hantering. Låter lika trista som de ser ut.

  Beoplay H8

  Förstklassig tystnad

  Snygga och lyxiga lurar med bra ljud – men så kostar också Beoplay H8 därefter.

  Läcker design och utsökta materialval. Neutralt, varmt ljud, med bra brusreducering.
  Brusreduceringen ger ett något slutet ljud. Priset avskräcker nog de flesta.

  Beats Studio Wireless

  Bastunga och tuffa

  Trots den kapade sladden låter Beats Studio Wireless nästan bättre än den trådade.

  Kraftig bas för de som vill ha det, men ändå förvånansvärt bra ljud. Bekväma att ha på sig. Tar lite plats i packningen.
  Fungerar inte alls utan ström, inte ens med sladd. Mycket tomgångsbrus från elektroniken.

  Sennheiser Momentum On-Ear Wireless

  Kompakta och trendiga

  Momentum firar nya triumfer men själva formatet passar inte alla för långa resor.

  Mycket stilfulla och välbyggda. Tar minimalt med plats i väskan. Bra brusreducering och behagligt ljud.
  Lurar som ligger an mot öronen blir obekväma i längden.

  Plantronics Backbeat Pro

  Klumpiga men finessrika

  Den trådlösa kungen kommer till sin fulla rätt på kontoret snarare än på flyget.

  Kan låta mycket bra i aktivt läge om man inte lyssnar för länge. Mycket praktiska i trådlöst läge och utmärkt räckvidd. Bra för att kunna koncentrera sig på jobbet.
  Stora och tunga lurar som tar mycket plats i packningen. Låter tråkigt i passivt läge och lite vasst med brusreduceringen på.
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Gnistrande från Sennheiser Efter tre år har Sennheiser äntligen uppdaterat sina trådlösa Momentum-hörlurar. Och Momentum 4 Wireless är minsann ingen besvikelse!
  LG lanserar nya öronsnäckor LG: s nya Tone Free öronsnäckor ska sitta som gjutna och lovar fantastiska ljudupplevelser inklusive Dolby Atmos och brusreducering.
  FreeBuds-familjen utökas FreeBuds-familjen utökas med Pro 2
  Hörlurar från T+A: Toppmodellen är en dröm När T+A gör hörlurar menar de allvar. Toppmodellen Solitaire P är rena konstverket.
  En mer tillgänglig Meze-hörlur Med 109 Pro vill Meze erbjuda många av kvaliteterna från sina flaggskepp till ett mycket lägre pris.
  10 helt trådlösa öronproppar för en tusenlapp Vilka trådlösa öronproppar är bäst när du hellre spenderar dina pengar på något annat? Och ska man prioritera brusreducering i budgetklassen? Läs vårt test!
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend