: Bowers & Wilkins P9 Signature

Bärbar musikmagi

Här dryper det av lyx överallt. Musiken avnjuts i regnbågens alla färger och du får anstränga dig om du inte ska bli beroende direkt!
Januari 2017Bowers & Wilkins P9 Signature
Ljud & Bild tycker
Komforten är på topp och musiken återges så frodigt och tungt att man aldrig vill sluta lyssna. Funkar fint med mobilen.
Klangen drar sig åt det fylligare hållet av helt neutralt, är du ljudtekniker ska du kanske leta vidare.
Specifikationer

Typ: Sluten, over-ear
Hopfällbara: Ja
Mikrofon/fjärrkontroll: Nej/ja
Element: 40 mm med stor magnet
Impedans/känslighet: 22 ohm/111 dB
Vikt: 413 gram

Annons
Annons
forfatter
Ramen är gjord av fint slipad aluminium och huvudbygeln och öronkåporna är överdragna av italienskt Saffiano-skinn. Sådant kostar. Foto: B&W
Ramen är gjord av fint slipad aluminium och huvudbygeln och öronkåporna är överdragna av italienskt Saffiano-skinn. Sådant kostar. Foto: B&W

Ända sedan 1966 har Bowers & Wilkins varit ett märke att räkna med i högtalarsammanhang. Hörlurar fanns aldrig i sortimentet, inte förrän B&W helt plötsligt lanserade on-ear-modellen P5 2010. Försäljningen av hörlurar hade nämligen exploderat, och precis som ett otal andra märken ville B&W ha sin beskärda del av kakan. P5 var inte perfekt, men tillräckligt speciell för att den omedelbart skulle väcka uppmärksamhet. Och den visade världen att högtalarexpertis är praktiskt att ha när man utvecklar ett par personliga öronhögtalare.
Sedan dessa har den brittiska högtalarlegendaren släppt flera modeller, både med och utan kabel. Inte minst P7, en av de absolut bästa hörlurarna som finns för 3 000 kronor.
Och nu, för att markera 50 år i musikens och ljudkvalitetens tjänst, är P9 Signature här. En vrålsnygg hörlur som är byggd för att visa vad B&W kan. Den har en häftig prislapp på 9 000 kronor, vilket exkluderar alla som främst använder sina lurar som huvudprydnad. Här befinner vi oss inte i Beats-klassen, snarare handlar det om att massera örongångarna tills du försvinner in i musikens Nirvana – och stannar där.

Matchande fodral i alcantara-tyg och Saffiano-skinn ingår. Foto: B&W
Matchande fodral i alcantara-tyg och Saffiano-skinn ingår. Foto: B&W

För bärbart bruk
Trots snygga material och högt pris behöver man inte känna sig bunden till soffan eller kontorsstolen där det står en lyxig hörlursförstärkare. P9 ska nämligen användas med mobiltelefonen, och därför är det också en Lightning-kabel på gång, så att även iPhone 7-ägare kan lyssna utan extraadapter. Kabeln ska bli gratis för alla som köpt hörlurarna.
De är inte få timmar som ligger bakom utvecklingen av P9 Signature, den är skapad av samma team som ligger bakom highend-högtalaren 800 D3 – ett designmässigt mästerverk för nästan 300 000 kronor. Tanken är att du ska kunna få samma ljudkvalitet, och då känns plötsligt lurarna inte så dyra längre!

Allt är otroligt läckert. Foto: B&W
Allt är otroligt läckert. Foto: B&W

Utsökt konstruktion
Utförandet är enastående. Ramen är gjord av ytterst fint slipad aluminium och huvudbygeln och öronkåporna är överdragna av exklusivt, italienskt Saffiano-skinn. Lyxigt transportfodral med Alcantara-tyg ingår också. Kuddarna är fästade med magneter och under den vänstra kudden sitter kabelkontakten elegant dold. Förutom standardkabel på 1,2 meter med iPhone-kontroll ingår det en 5 meter lång kabel för hemmabruk.
Högtalarelementet är vinklat bakåt, för att ge en viss känsla av att ljudet kommer framifrån, som om det stod ett par högtalare framför dig. Hörlurarna är hopfällbara, vilket jag inte kan minnas ha sett i den här prisklassen förut. De här ska du med andra ord ta med dig!

Komfort och användning
P9 Signature har otroligt skön passform. Den är inte av den där dunmjuka varianten som man får från Sony MDR-Z7 eller Z1R, de sitter nämligen fast ganska så hårt på huvudet. Men de ligger fint runt öronen och känns inte lika tunga som de 431 grammen antyder. För att vara slutna kunde de kanske ha blockerat oväsen utifrån ännu bättre, men de stänger ute en hel del och genom att inte vara helt täta gör de inte öronen svettiga om man har dem på sig länge.

P9 Signature i full aktion. Foto: B&W
P9 Signature i full aktion. Foto: B&W

Ljudkvalitet
Och det är bra, för det här är hörlurar man inte vill ta av sig i första taget. Lyssna bara på närvaron i Neil Youngs röst i ”Can’t Stop Workin’” från hans senaste platta ”Peace Trail”. Ljudbilden är fyllig och frodig, med en storslagen bas. På slutet kommer ett munspelssolo, spelat genom en gitarrförstärkare med härlig dist. Det låter tungt som bara den, under tiden som trummorna, som är inspelade med långt avstånd till mikrofonerna, låter autentiska och luftiga. Kanontufft!

Annons

Och när vi ändå är inne på tufft ljud, sätt på Puscifers ”Life of Brian (Omniflux Mix)” från deras ”Money Shot Your Re-Load”. Tuffa, psykedeliska rytmer med häftig bas och snärtig elektronisk perkussion. Allt låter som en sjuk blandning av Depeche Mode och Infected Mushroom, och P9 Signature masserar hörselgångarna som bara den med ett varmt, fett och tungt ljud.
Hittills har ljudkällan varit min iPhone 6s Plus, vilket bevisar att de här lurarna fungerar utmärkt med mobilen. Det ser en låg impedans på 22 ohm och hög känslighet till. Men vad händer om man kopplar in något bättre? Jag har en FiiO X7 liggande, en highend-fickspelare med utbytbar utgångsmodul – personligen använder jag standardmodulen som ger en ”vanlig” utnivå till hörlurarna. X7 är en hel del kraftigare än Apple-mobilen, men desto viktigare är att upplösningen är betydligt bättre. P9 Signature svarar med att ge ljudbilden ett större lugn och placerar instrumenten i en större rymd. Man kan spela högre utan att det låter rått – och det är precis vad man blir sugen på när man lyssnar på Puscifer.
Men B&W-lurarna kan mer än bara spela bas och distade ljud. Koppla in dem till den påkostade hörlursutgången på digitalomvandlaren Hegel HD12 och lyssna på Bachs ”Cello Suite #1 i G-dur” så blir du förförd av en levande cello som värmer öronen en kall vinterdag. Och i ”Tragedy” har Norah Jones röst en sötma man sällan hör, och jag älskar hur lurarna får med pianots klangbotten utan att grundtonerna krockar med basgitarren. Man kan lätt inleda ett osunt kärleksförhållande med de här hörlurarna …

Är de perfekta?
Bowers & Wilkins P9 Signature är ett sagolikt par hörlurar. De fungerar fint med mobiltelefonen men blommar ut ännu mer med en kompetent hörlursförstärkare. De presenterar musiken med en stor och potent bas, ett fylligt mellanregister och förförande övertoner. De målar all musik i regnbågens färger. Men är de helt perfekta?
Tja. De är åtminstone inte helt neutrala. Inga högtalare låter som Bowers & Wilkins högtalare, och samma sak gäller för deras hörlurar. Som jämförelse har Beyerdynamic T5p 2 Generation, som också är slutna och bärbara, en luftigare och mer transparent ljudbild. Basen är inte lika saftig och häftig, men torrare och neutralare. P9 Signature låter faktiskt mer som en hifi-högtalare än ett analytiskt och superavslöjande par hörlurar som en typisk ljudtekniker skulle ha använt i studion. P9 Signature har en egenklang som läggs till i musiken. Om vi ska göra en bildlig liknelse så är det lite som ett jämföra en Hollywood-blockbuster med en dokumentärfilm. Allt är större, frodigare och mer spektakulärt, fast inte nödvändigtvis helt sant. Så den stora frågan blir då: Måste det vara det?
Det blir ett nytt sätt att lyssna på musik. Allt låter tungt, ingenting blir fel. Den extra häftiga basen är mycket av anledningen. Jobbar du som ljudtekniker så är det knappast P9 Signature du ska ha. Är du däremot musiker så kan det hända att det är de här du har letat efter i hela ditt liv.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

5 / 5. Antal röster: 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Avancerade träningsfunktioner och bättre koll på resultaten.
Razers nya speltangentbord reagerar olika beroende på hur hårt du trycker på tangenterna.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
På CES-mässan visade Razer upp en gaming-stol med utrullningsbar OLED-skärm! Har den massage också?
Så här enkelt har det aldrig varit filma i 4K från luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.