Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Audeze LCD-X

Långt in i musiken

Audeze LCD-X är genvägen till nirvana för hörlursälskarna – det låter fantastiskt!

Skrivet av / 2015-03-12 - 06:00
Audeze LCD-X
Sven Bilen Senaste artiklar:
Sven Bilen

Det som verkligen sålts av ljudprylar under de senaste åren är hörlurar. Och riktigt många fått upp öronen för att det är skillnad på ljud och ljud, därför har också genomsnittspriset på de lurar som köps skjutit i höjden. Rejält, tack för det.

Som en följd av det har det också kommit ut ett antal verkliga high-end-lurar på marknaden. Ett av de spännande nyare märkena är kaliforniska Audeze. Lurarna utvecklas och byggs i USA. Testobjektet Audeze LCD-X är en hörlur med planar-element, en form av tunt uppspänt membran mellan magneter. Man har också en teknik man kallar Fazor, som styr luftens flöde runt magneterna för att bland annat kontrollera fas och skapa bättre 3D-känsla.

Tung – men läcker
Är du ute efter en lättviktshörlur kan du sluta läsa här. Audeze LCD-X väger 600 gram, i gengäld är den kanonläcker med lammkinnsklädda aluminiumkåpor och den sitter störtskönt på huvudet. Den är dock byggd för att också kunna spela med mobila enheter som inte har så mycket effekt. Spelar du från din smartmobil med LCD-X kommer du att bli verkligt förvånad över hur bra det faktiskt kan låta jämfört med dina vanliga in-ear-proppar eller överkomliga hörlurar.

Det medför också att du gärna vill glömma allt om mp3 och komprimering och bara köra musik i den upplösning den faktiskt förtjänar. Med Audeze kan du direkt höra att det verkligen är skillnad, trots att det som egentligen mest tas bort vid komprimering, rumsinformationen, inte är det som hörlurar normalt excellerar i att återge.

Som portabel lur till en mobil spelare är den inte helt lyckad. Den är för tung och klumpig och dessutom liksom ”för bra” för det. Okej, har du en Astell & Kern eller liknande ger det bättre mening, men till din Nokia är det att ta i, helt enkelt.

Med förstärkare
Kopplad till en bra hörlursförstärkare är Audeze LCD-X helt enkelt den kanske bästa hörluren jag provat. Och det gäller även när jag tar med andra dyringar jag lyssnat till ute på mässor och liknande. Både ljudmässigt och vad gäller användbarhet slår den med marginal min tidigare favorit från HiFiMan. Jämför jag med en annan och billigare favorit, B&O H6, som är en rasande bra lur för sitt pris som dock är i överkant av vad de flesta är beredda att betala, så är det närmast naturstridigt så mycket mer LCD-X kan hämta ut av musikinformation. Man sitter närmast med tappad haka.

LCD-X-AABK-SeatedL-Glam-10914

Inte nog med att du får en väldigt neutral återgivning, det finns en homogenitet och detaljrikedom som gör att du hör så långt in i musiken att du lägger märke till saker du aldrig hört förut. Men utan att det går ut över musikförloppet. Det är härligt, helt enkelt. Det gör också att ju bättre hörlursförstärkare du har, desto mer får du ut av en Audeze LCD-X. Den smeker örat med sin återgivning som du dras in i och bara inte vill sluta.

Det här är bara så mycket bättre än vad du är van vid att du helt enkelt är tvungen att lyssna själv för att tro det.

Slutsats
Audeze LCD-X är helt enkelt en fantastisk hörlur. Den låter fantastiskt, kan kopplas till fantastiskt mycket och är fantastiskt skön att ha på huvudet. Den är också fantastiskt dyr, tyvärr, för alla borde ha chans att få höra vad man egentligen kan få av hörlursljud. Ut och lyssna!

Ljud & Bild tycker

Helt enkelt fantastiskt ljud! Fin passform och behaglig komfort plus massor med detaljer – det är så bra som det kan bli. Tung lur, tung kabel och passar bäst till stillasittande. Och så kostar den…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

Ljud & Bild
Rulla till toppen