AKG K495NC

Musikalisk brusdödare

Om man reser mycket och älskar musik finns det inget som slår hörlurar med brusreducering.

När man sitter i hemmets trygga vrå störs man inte så mycket av oväsen. Men så fort man rör på sig och är bland folk så är man omringad av sus och brus, det kan vara på bussen på väg till jobbet, i kontorslandskapet eller på tåget eller flygplanet. Då känns det hopplöst att lyssna på musik. Lyckligtvis finns det en bra lösning på ljudproblemet.

Hörlurar med brusreducering finns i alla storlekar och prisklasser. De allra billigaste har varken bra brusdämpning eller bra ljud. Längre upp i prisklasserna ser det annorlunda ut. Där hittar vi K495NC, ett par kompakta AKG-hörlurar med aktiv brusreducering där mikrofoner plockar upp oväsen och sedan utjämnar det med hjälp av en inbyggd brusreduceringskrets.

USB-laddning
Resultatet är att man hör mer av musiken och mindre av trafiklarm, gatumusikanter och annat oväsen. För 3 500 kronor får man slutna öronkåpor som kan fällas ihop och läggas i etuit som ingår. Laddbara batterier driver den aktiva brusreduceringen och K495NC kan laddas med en adapter eller via USB-kontakten på laptopen.

Lurarna väger en hel del men är gediget byggda och osar av kvalitet. Komforten är god men vi hade föredragit att den ena av de löstagbara kablarna hade haft handsfree-styrning av mobiltelefoner. Man kan dock fortsätta att lyssna på musik även om batteriet har tagit slut, så är det inte med alla brusreducerande hörlurar.

Ljudet
Utan brusreducering dämpas inte oväsen särskilt mycket, trots den slutna konstruktionen. Kåporna omsluter nämligen inte öronen på samma sätt som Soul SL300 eller Bose QC15. Ljudkvaliteten är däremot genomgående hög. Utan aktiverad dämpning finns det en bra balans mellan bas, mellanregister och diskant. Den dynamiska kontrasten får godkänt fast det sjuder inte direkt av liv i musiken.

Vrider man däremot på reglaget och aktiverar brusreduceringen så händer det saker och ting. Basen blir inte bara fylligare, den blir snabbare och får mycket bättre dynamik. Ljudbilden är inte lika luftig och transparent som i PSB M4U2 men den är väldigt behaglig, med fin fyllighet i mellanregistret och en användbar, men inte gnistrande, dynamik i diskanten.

Brusreduceringen är fortfarande bättre i Bose QC15, men inte mycket. AKG-lurarna låter dock bättre, med fin balans i ljudbilden och en fyllig, om än aningen mörk, klang och en god dynamisk kontrast. Tillsammans med Bose QC15 och Audio-Technica ATH-NC7b är AKG K495NC några av de mest lyckade hörlurarna med brusreducering som finns. Och tveklöst de läckraste och mest välgjorda.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.