Search
Generic filters

: 7 proppar för tusenlappen

Satsa på kvalitetsproppar

Lägg en extra slant på dina lurar så får du bättre ljud som håller längre.

De senaste numren har vi ägnat de flesta hörlurstesterna åt trådlösa lurar med tanke på avsaknaden av hörlursuttag i iPhone 7. Men vi har inte glömt bort Android-ägare och de som har äldre iPhone-modeller. Därför är det nu hög tid för ett rejält test av öronproppar med sladd för mobilen. Senaste gången vi gick igenom denna kategori så var prislappen viktig och vi testade lurar som låg ett steg upp från rena budgetprodukter. Men denna gång är kvaliteten viktigare.

Vi anser nämligen att det kan vara väl värt att investera lite extra pengar i sina hörlurar. Speciellt när man använder dem ofta. Man får ju en bättre byggkvalitet vilket betyder att lurarna håller längre. Alltså kan man se det som att man bara sprider ut investeringen över fler år än med ett par billiga lurar. Dessutom så får man så klart en bättre ljudkvalitet under den tiden. Och är man en flitig brukare och förmodligen musikälskare så ska det ju också låta så bra som möjligt så att man kan njuta av musiken.

Försegla för basen
Med proppar man stoppar in i örat (in-ear som det heter på engelska) så är det väldigt viktigt med passformen. Naturligtvis för att de ska sitta kvar och för att det ska kännas bekvämt att ha dem på sig länge. Men också för att ljudet ska bli så bra som möjligt. Dels stänger man bättre ut störande ljud omkring sig. Dels får man en mycket bättre basåtergivning om man lyckas få till en bra försegling. Därför anger vi noga hur många extra kuddar man får med i förpackningen. Men man kan också köpa extra kuddar, till exempel memory foam-kuddar om man inte gillar känslan av silikonkuddar.

Man ska också titta extra noga på produktbeskrivningen om lurarnas fjärrkontroll är anpassad för Android eller iPhone. Grundfunktioner som att starta och stoppa avspelning, samt justera volymen, brukar fungera bra för alla modeller. Men för att få extrafunktioner som att hoppa till nästa eller föregående låt att fungera måste fjärrkontrollen vara anpassad till din typ av mobil.

 

Vi testar:
AKG N20 1 200 kr
Bowers & Wilkins C5 Series 2 1 300 kr
Jays a-JAYS Five 800 kr
Onkyo E700M 1 000 kr
Panasonic RP-HJX21M 1 000 kr
Razer Hammerhead Pro V2 850 kr
Sennheiser CX 5.00 800 kr

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Stora och kraftfulla

Grandios dynamisk spelstil, men misslyckas med passformen och låter onaturligt.

Ljud & Bild tycker

Läcker futuristisk design. Utmärkt dynamik och kraftfull bas.
Bara basfunktioner i fjärren. Sitter inte på plats i öronen. Onaturligt ljud.
 • Element: 13,5 mm
 • Frekvensomfång: 4 Hz-35 kHz
 • Impedans: 26 ohm
 • Känslighet: Ingen uppgift
 • Vikt: 9 gram
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1000 kr

Panasonics proppar ser verkligen inte ut som alla andra. De har en väldig high-tech look med sitt skimrande skal där man genom slitsar anar ett rödglödgat inre. Det känns som en kvalitetsprodukt med solida proppar och ordentlig dragavlastning i kabelinfästningarna. Sladden är däremot av enklare slag och det är risk för att den trasslar ihop sig i fickan. Lyckligtvis får man med en enklare påse att transportera dem i. Man får även med silikonkuddar i tre storlekar.

Ett problem med de ganska stora propparna är att de sticker ut en bit ur örat. Det inte bara ser lite märkligt ut, det känns dessutom som att de ska ramla ut när som helst. Mycket riktigt krävs det bara ett lätt ryck i sladden. En fördel med den mycket sparsmakade fjärrkontrollen är att den fungerar både med Android och iOS. Nackdelen är att man inte kan kontrollera speciellt mycket, inte ens volymen. Poängen med en fjärrkontroll på sladden ska väl ändå vara att man slipper ta fram mobilen?

Anledningen till att propparna blivit relativt stora är att Panasonic har klämt in en extra uppsättning talspolar och neodymmagneter. Detta för att kunna leverera mer kraft och dynamik. Och det lyckas de mycket bra med. Basen är kraftfull men precis och i orkesterstycken fångar de spännvidden. Men de låter inte naturligt. Det är som att man råkat slå på någon obskyr effekt i mobilen för att ”förbättra” ljudet, men som istället förstör det. Det är svårt att placera instrument och stereoperspektivet är luddigt.

Slutsats
Panasonics proppar har en design som för tanken till science fiction snarare än hifi. De ser ut som små jetmotorer och mycket riktigt är de utformade för att leverera mycket bas och ett stort dynamiskt ljud. Nackdelen är att propparna är så stora att de inte riktigt vill sitta kvar i örat. Och även om Panasonic har lyckats med föresatsen om kraft i ljudet så når de inte ända fram när det gäller kvaliteten. Någonting i konstruktionen gör att lurarna låter lite luddigt och frånvarande, vilket gör att ljudet inte är naturligt.

Dynamik och djärvhet

C5 ser spännande ut och låter riktigt bra, men alla tycker inte att de är bekväma.

Ljud & Bild tycker

Design som sticker ut från mängden. Resefodral och fyra storlekar på proppar. Utmärkt ljud.
Fjärrkontrollen fungerar bara med iOS. Inte trasselfri sladd. Öronöglan kan kännas obekväm.
 • Element: 9,2 mm
 • Frekvensomfång: 10 Hz-20 kHz
 • Impedans: 32 ohm
 • Känslighet: 115 dB/V@1khZ
 • Vikt: 20 gram
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1300 kr

För att vara ett så respekterat hifi-märke har B&W verkligen inte varit fega med formgivningen. Den djärvt avhuggna formen får dem att sticka ut från mängden. De känns verkligen som en solid kvalitetsprodukt med undantag för fjärren som är av plast. Sladden är också av ett gummiliknande material som riskerar att trassla ihop sig i fickan. Men man får ändå med ett nätt och trevligt resefodral för att skydda dem. Samt fyra storlekar på silikonpropparna för att passa olika öron.

Eftersom propparna är relativt långa har B&W satt på en justerbar ögla. Tanken är att man ska dra åt den, stoppa in propparna och sedan skjuta ut öglan till de sitter säkert på plats. Men vi fann dem obekväma i längden till skillnad från sportproppar som har en ögla i mjukt silikon. Fjärrkontrollen sitter något långt ned men inte på alltför långt avstånd. Det kan vara lite svårt att hitta var man ska trycka med fingrarna. Men framför allt fungerar den bara fullt ut med iOS-enheter.

Något förvånande är C5 inte så neutrala som man kunde ha trott. De har en kraftfull bas som går mycket djupt vilket gör elektronisk musik väldigt medryckande. Det innebär dock inte att de är överdrivna på något sätt, men audiofiler kan rynka på näsan. De låter klart, med en imponerande dynamik som faktiskt gör att det mesta låter bra. Livemusik låter utmärkt, och även akustisk musik och rent av klassisk. Då kan dock basen göra sig lite väl påmind.

Slutsats
Vi hade höga förväntningar på ljudet från B&W och vi blev inte besvikna. Man får en klar diskant, ett rikt mellanregister och bra dynamik. Basen är dock oväntat kraftfull, vilket kan vara en fördel för vissa genrer men en nackdel om man vill ha ett neutralt ljud. Lurarna ser spännande ut och känns förtroendeingivande välkonstruerade. Problemet är den ovanliga bågen som ska hålla dem på plats i örat. Den är inte bara lite bökig att hantera utan kan kännas obekväm vid längre lyssning.

Sennheiser CX 5.00
Läckra lurar med ett tilltalande ljud som passar utmärkt för de allra flesta.
Razer Hammerhead Pro V2
Tuffa proppar för spel i farten och kan i nödfall användas även till datorn.
Onkyo E700M
Snygga kvalitetslurar med bra element men ett oväntat fokus på tung basåtergivning.
Jays a-Jays Five
Snygga lurar med rejäl sladd men ljudet är ingenting för finsmakaren.
AKG N20
Trevliga proppar med ett balanserat ljud och ovanligt många praktiska tillbehör.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering

  HiFiMAN HE-1000se

  Riktpris: 40000 kr Det är ren galenskap - men oj så härlig!
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!