SUPERERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 30% DENNA VECKA! SE ERBJUDANDET HÄR!

: 6 bluetooth-hörlurar

Trådlöst och bärbart ljud

Hörlurar utan sladdar i vägen är en praktisk och lockande tanke, men det går inte helt utan trassel.

Med trådlösa hörlurar kan du röra dig mycket friare och slipper att sladden trasslar in sig. De är praktiska både om du rör på dig eller skrotar runt hemma.

Den lavinartade ökningen av smartmobiler har fungerat som en turbo för omsättningen av hörlurar. Numera är urvalet enormt – men kvaliteten högst varierande. Detsamma gäller ljudet, framförallt om man faller för frestelsen att köpa en trådlös modell.

Många kunder råkar ut för att ljudet avbryts, somliga för att det inte låter lika bra som med de gamla lurarna med sladd, och andra beklagar sig över att batteritiden är för dålig. Ström behövs ju.

De billigaste modellerna har vanliga batterier som går att byta ut själv, men de vi testar här har inbyggda batterier som laddas upp. Du kan ladda dem var som helst, till exempel i USB-porten i den bärbara datorn.

Eftersom alla testdeltagare använder bluetooth – eller blåtand, som vissa säger – kan man råka ut för att ljudet bryts. Tystnaden kan bero på att man flyttat sig mer än 9–10 meter bort från mobilen som sänder musiken trådlöst till hörluren, eller att det finns något hinder i vägen som blockerar den trådlösa signalen.

Om man inte tycker att ljudkvaliteten är övertygande så beror det på att trådlös strömning via bluetooth ofta komprimeras på samma sätt som MP3-filer. Till skillnad från sladdkoppling, som ju inte komprimerar musiköverföringen alls. Hörlurar och smartmobiler som stöder bluetooth med så kallad aptX-överföring har rent potentiellt ett bättre ljud än de med vanlig bluetooth.

Alla hörlurar i detta test klarar aptX-formatet och några av dem har till och med aktiv brusreducering som dämpar oväsen utifrån. Så att man hör mer av musiken.

Hörlurarna är betygsatta för sin ljudkvalitet, bekvämlighet, batteritid och användarvänlighet. Mest avgörande är som vanligt hur mycket man får för pengarna.

Behöver du aptX?
Alla hörlurar med bluetooth kan användas med i princip alla smartmobiler, surfplattor och datorer eftersom de också har bluetooth. Men det är inte allt som fungerar. Till exempel kan man inte använda den nya aptX-standarden om man spelar musik från en iPhone, iPod eller iPad. Det beror på att iOS-operativsystemet inte stöder aptX-versionen av bluetooth, och det gör för övrigt inte alla andra mobiler heller. Men Samsung Galaxy S4, flera HTC-modeller och Sony Xperia Z Ultra gör det.

Vad är då aptX? Enkelt förklarat är det en algoritm som gör det möjligt att koppla ihop två enheter och överföra musiken med lägre bithastighet utan att kvaliteten påverkas, alltså utan att komprimera musiken lika mycket. I teorin ger musikströmning med aptX högre ljudkvalitet än vanlig bluetooth, som de flesta enheter stöder.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Luftig lättviktare

Tycker du att det kan bli lite för mycket bas i hörlurar och hatar sådana som klämmer på öronen, är de här från Sony mitt i prick.

Ljud & Bild tycker

Lättflytande och behagligt ljud i kombination med testets bästa komfort gör Sonys hörlurar till att bra och prisvärt val.
Volymknappen och låtknappen kommer att reta gallfeber på dig.
 • Slutna hörlurar
 • 40-mm element
 • Mikrofon
 • 10 ohm, 110 dB
 • 17 timmars batteri
 • Pris: 2 000 kr
 • Sony.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2000 kr

Man kan undra hur de tänkte hos Sony när de satte knappen som väljer låt på det mest framträdande stället. När du ska höja eller sänka ljudet är det lätt hänt att du byter låt i stället. Knappen sticken nämligen ut för mycket på den högra kåpan. Men allt är inte katastrofalt med Sonys trådlösa hörlurar. Komforten är utmärkt, batteritiden lång och både design och byggkvalitet är förträfflig. Fast det går inte att fälla ihop dem.

Ljudbilden är mycket behaglig. Här finns inte lika mycket tryck som hos Philips och Velodyne, men en fin sammanhållning och transparens. Du hör nyanser i musiken tydligt, även om mellanregistret hade kunnat vara fylligare. Stråkar, röster och många instrument låter nämligen för tunt, och klangfärgerna markeras inte lika bra som i Philips-lurarna. Men Sony-lurarna går att köpa för en dryg femhundring mindre i de flesta butiker, och det gör MDR-10RBT till ett bra köp

Bose AE2w
Bose vinner knappast några designpriser med sin AE2w, som har bluetooth-modulen utstickande ur ena öronkåpan.
Velodyne vFree BT
Läckert utseende och väldefinierad bas gör detta till en hörlur för alla som gillar dynamik.
AKG K845 BT
Testets största hörlurar är också de som passar bäst till varierad musik. De har dessutom en unik funktion som påverkar ljudet.
Philips Fidelio M1BT
Philips små hörlurar är ett fynd. Ljudet är felfritt och komforten oklanderlig.
Sennheiser MM 450-X Travel
Sennheisers hörlurar är bland de lättaste att använda. Kvaliteten är bra, men ljudet når inte upp till de bästa.
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.
  Kompakta JBL L82 Classic ger så mycket kul för pengarna att vi utropar dem till bäst i klassen.
  Sonys fullmatade spelkonsol har blixtrande prestanda och knivskarp grafik – skräddarsydd för nästa generation avancerade spel.
  Apple iPad Air och Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i tuff tvekamp.
  Denon har aldrig gjort en bättre surroundförstärkare än jubileumsmodellen AVC-A110.
  Byter du ut den gamla nätdelen mot en ny så kan det hända att du blir lika överraskad som vi blev.
  En digital anteckningsbok är en mycket bättre idé än det låter. Speciellt när den är lika bra som Remarkable 2.
  För den som har råd är det svårt att få bättre ljud från digitalsamlingen eller strömningstjänster. Förmögna har det bra!

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips Fidelio X3

  Riktpris: 4000 kr För den som älskar musik

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.