Search
Generic filters

: UE Roll

Musikalisk kanelbulle till utflykten

UE utökar sortimentet med en tallriksformad högtalare som får plats i ytterfickan på ryggsäcken.

Ljud & Bild tycker

Samma fina ljud som vi har vant oss vid från UE Boom-serien – fast mer bärbart och till lägre pris.
Förhållandevis kostsam. Man kan komma nästan lika långt för mindre pengar. Djupbas går inte att få i den här storleken.
 • 2-tums bas/mellanregister
 • 2 x 0,75-tums diskanter
 • Frekvensomfång: 108–20 000 Hz
 • Max ljudtryck: 85 dB (1 m)
 • Anslutningar: Bluetooth 4.0, aux (3,5 mm stereo-minijack)
 • Klassning: IP67 (klarar 30 minuter på 1 meters djup)
 • Batteritid: Upp till nio timmar musik.
 • Mått: 135 x 40 mm
 • Vikt: 360 gram
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 1400 kr

Ultimate Ears fortsätter att utöka sin familj med små, vattentäta resehögtalare. Senast skrev vi om den otroligt lyckade Boom 2 och serien rymmer både mindre och större modeller som är byggda efter samma mall.

EU Roll är mindre än Boom och Megaboom och är trots namnet inte en rulle utan snarare linsformad. Det gör det rätt så enkelt att stoppa ner den i det sista lediga facket i ryggsäcken eller i den redan proppfulla resväskan. Ett inbyggt gummiband kan användas för att sätta fast högtalaren på cykelstyret, tältpinnen eller dörrhandtaget på hotellet.

Förutom trådlös anslutning via Bluetooth finns en analog minijack-kontakt som sitter dold under en gummilucka på baksidan bredvid en mikroUSB-kontakt för laddning. Fronten täcks av ett grovt tyg och undersidan är gjord av gummi. Högtalaren är vattentät, så man kan ta den med sig överallt. Ett stort plus och minus på fronten gör att man aldrig behöver fundera på hur man höjer och sänker volymen. Om man använder UE:s egen styr-app (finns till iOS och Android) så kan man koppla ihop två eller fler UE-högtalare och spela musik för hela festen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Ljudet

Rivaliteten bland små, bärbara högtalare är stenhård och man kan hitta billigare högtalare än UE:s. Rent ljudmässigt är det däremot svårt att klaga på dem. Och det gäller Roll också. Någon djupbas finns naturligtvis inte men det låter snyggt och fylligt ner till en viss gräns (108 Hz enlig UE). Basen i Gorillaz ”On Melancholy Hill” låter precis lika dominerande som den ska – det saknas bara lite i de nedersta två och en halv oktaverna. Mellan- och diskantregistret är så bra som vi kan minnas ha hört från någon resehögtalare för samma pengar. Röster låter klara och inte ett dugg instängda. Det har offrats hela två diskanter på Roll, så spridningen är bra och detaljerna kommer med – även om man inte står precis framför den.

Med tanke på sin storlek kan Roll spela riktigt högt. 85 dB ljudtryck på en meters håll. Det är strax under vad storebror Boom 2 klarar av, men ändå tillräckligt högt för att alla ska höra musiken – även de som helst hade velat slippa.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Slutsats

Det går inte bara tretton, utan snarare sjutton, små Bluetooth-högtalare på dussinet. Men det tycks inte skrämma Logitech-ägda Ultimate Ears, som nog säkert får en fin framgång med Roll. Den har en perfekt storlek och ett lite mer överkomligt pris än Boom-modellerna. Och framför allt låter den lika oförskämt bra som resten av serien.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
  Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sonus faber Lumina III

  Riktpris: 20000 kr Handbyggd ljudkvalitet

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  Sony HT-G700

  Riktpris: 4500 kr Nästan äkta surroundljud

  Sigberg Audio Inkognito 12

  Riktpris: 28000 kr Odjuret på väggen
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!