: UE Roll

Musikalisk kanelbulle till utflykten

UE utökar sortimentet med en tallriksformad högtalare som får plats i ytterfickan på ryggsäcken.
Ljud & Bild tycker
Samma fina ljud som vi har vant oss vid från UE Boom-serien – fast mer bärbart och till lägre pris.
Förhållandevis kostsam. Man kan komma nästan lika långt för mindre pengar. Djupbas går inte att få i den här storleken.
Specifikationer
  • 2-tums bas/mellanregister
  • 2 x 0,75-tums diskanter
  • Frekvensomfång: 108–20 000 Hz
  • Max ljudtryck: 85 dB (1 m)
  • Anslutningar: Bluetooth 4.0, aux (3,5 mm stereo-minijack)
  • Klassning: IP67 (klarar 30 minuter på 1 meters djup)
  • Batteritid: Upp till nio timmar musik.
  • Mått: 135 x 40 mm
  • Vikt: 360 gram
Annons
Annons
forfatter

Ultimate Ears fortsätter att utöka sin familj med små, vattentäta resehögtalare. Senast skrev vi om den otroligt lyckade Boom 2 och serien rymmer både mindre och större modeller som är byggda efter samma mall.

EU Roll är mindre än Boom och Megaboom och är trots namnet inte en rulle utan snarare linsformad. Det gör det rätt så enkelt att stoppa ner den i det sista lediga facket i ryggsäcken eller i den redan proppfulla resväskan. Ett inbyggt gummiband kan användas för att sätta fast högtalaren på cykelstyret, tältpinnen eller dörrhandtaget på hotellet.

Förutom trådlös anslutning via Bluetooth finns en analog minijack-kontakt som sitter dold under en gummilucka på baksidan bredvid en mikroUSB-kontakt för laddning. Fronten täcks av ett grovt tyg och undersidan är gjord av gummi. Högtalaren är vattentät, så man kan ta den med sig överallt. Ett stort plus och minus på fronten gör att man aldrig behöver fundera på hur man höjer och sänker volymen. Om man använder UE:s egen styr-app (finns till iOS och Android) så kan man koppla ihop två eller fler UE-högtalare och spela musik för hela festen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Ljudet

Rivaliteten bland små, bärbara högtalare är stenhård och man kan hitta billigare högtalare än UE:s. Rent ljudmässigt är det däremot svårt att klaga på dem. Och det gäller Roll också. Någon djupbas finns naturligtvis inte men det låter snyggt och fylligt ner till en viss gräns (108 Hz enlig UE). Basen i Gorillaz ”On Melancholy Hill” låter precis lika dominerande som den ska – det saknas bara lite i de nedersta två och en halv oktaverna. Mellan- och diskantregistret är så bra som vi kan minnas ha hört från någon resehögtalare för samma pengar. Röster låter klara och inte ett dugg instängda. Det har offrats hela två diskanter på Roll, så spridningen är bra och detaljerna kommer med – även om man inte står precis framför den.

Annons

Med tanke på sin storlek kan Roll spela riktigt högt. 85 dB ljudtryck på en meters håll. Det är strax under vad storebror Boom 2 klarar av, men ändå tillräckligt högt för att alla ska höra musiken – även de som helst hade velat slippa.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Slutsats

Det går inte bara tretton, utan snarare sjutton, små Bluetooth-högtalare på dussinet. Men det tycks inte skrämma Logitech-ägda Ultimate Ears, som nog säkert får en fin framgång med Roll. Den har en perfekt storlek och ett lite mer överkomligt pris än Boom-modellerna. Och framför allt låter den lika oförskämt bra som resten av serien.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Creative lovar att SXFI Air Gamer passar alla tack vare både trådlöst och trådbundet ljud.
För första gången på tio år petar AMD Ryzen ner Intel i nya gaming-datorer från Dell och Alienware.
HP Envy 17 och Envy x360 med 11:e generationens processorer och Nvidia-hemmakontorsgrafik
Om du har ett hårt och smutsigt arbete, eller bara är fumligare än de flesta, så ställer det speciella krav på datorn.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
2021 års Mercedes S-klass är full av innovativa och lysxiga lösningar för både ögon och öron. Vi har tillbringat ett par dagar bakom ratten för att se och höra vad nykomlingen har att erbjuda!