: UE Roll

Musikalisk kanelbulle till utflykten

UE utökar sortimentet med en tallriksformad högtalare som får plats i ytterfickan på ryggsäcken.
Ljud & Bild tycker
Samma fina ljud som vi har vant oss vid från UE Boom-serien – fast mer bärbart och till lägre pris.
Förhållandevis kostsam. Man kan komma nästan lika långt för mindre pengar. Djupbas går inte att få i den här storleken.
Specifikationer
  • 2-tums bas/mellanregister
  • 2 x 0,75-tums diskanter
  • Frekvensomfång: 108–20 000 Hz
  • Max ljudtryck: 85 dB (1 m)
  • Anslutningar: Bluetooth 4.0, aux (3,5 mm stereo-minijack)
  • Klassning: IP67 (klarar 30 minuter på 1 meters djup)
  • Batteritid: Upp till nio timmar musik.
  • Mått: 135 x 40 mm
  • Vikt: 360 gram
Annons
Annons
forfatter

Ultimate Ears fortsätter att utöka sin familj med små, vattentäta resehögtalare. Senast skrev vi om den otroligt lyckade Boom 2 och serien rymmer både mindre och större modeller som är byggda efter samma mall.

EU Roll är mindre än Boom och Megaboom och är trots namnet inte en rulle utan snarare linsformad. Det gör det rätt så enkelt att stoppa ner den i det sista lediga facket i ryggsäcken eller i den redan proppfulla resväskan. Ett inbyggt gummiband kan användas för att sätta fast högtalaren på cykelstyret, tältpinnen eller dörrhandtaget på hotellet.

Förutom trådlös anslutning via Bluetooth finns en analog minijack-kontakt som sitter dold under en gummilucka på baksidan bredvid en mikroUSB-kontakt för laddning. Fronten täcks av ett grovt tyg och undersidan är gjord av gummi. Högtalaren är vattentät, så man kan ta den med sig överallt. Ett stort plus och minus på fronten gör att man aldrig behöver fundera på hur man höjer och sänker volymen. Om man använder UE:s egen styr-app (finns till iOS och Android) så kan man koppla ihop två eller fler UE-högtalare och spela musik för hela festen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Ljudet

Rivaliteten bland små, bärbara högtalare är stenhård och man kan hitta billigare högtalare än UE:s. Rent ljudmässigt är det däremot svårt att klaga på dem. Och det gäller Roll också. Någon djupbas finns naturligtvis inte men det låter snyggt och fylligt ner till en viss gräns (108 Hz enlig UE). Basen i Gorillaz ”On Melancholy Hill” låter precis lika dominerande som den ska – det saknas bara lite i de nedersta två och en halv oktaverna. Mellan- och diskantregistret är så bra som vi kan minnas ha hört från någon resehögtalare för samma pengar. Röster låter klara och inte ett dugg instängda. Det har offrats hela två diskanter på Roll, så spridningen är bra och detaljerna kommer med – även om man inte står precis framför den.

Med tanke på sin storlek kan Roll spela riktigt högt. 85 dB ljudtryck på en meters håll. Det är strax under vad storebror Boom 2 klarar av, men ändå tillräckligt högt för att alla ska höra musiken – även de som helst hade velat slippa.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Slutsats

Det går inte bara tretton, utan snarare sjutton, små Bluetooth-högtalare på dussinet. Men det tycks inte skrämma Logitech-ägda Ultimate Ears, som nog säkert får en fin framgång med Roll. Den har en perfekt storlek och ett lite mer överkomligt pris än Boom-modellerna. Och framför allt låter den lika oförskämt bra som resten av serien.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Apples första hörlurar är svindyra, men fantastiskt bra. På allt. Nästan.
Ska du ha nya öronproppar så är det bara helt trådlösa som gäller.
Galaxy Buds Live är fullproppade med funktioner men kan inte hålla vad de lovar.
Köp traditionella hörlurar för pengarna du hade tänkt lägga på de bästa trådlösa brusreducerarna.
Geneva är tillbaka med en gnistrande stereohögtalare i ett stilrent retrokabinett.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.