: SoundCast Melody

Coolaste trådlösa högtalaren

Perfekt vid poolkanten eller på stranden. Ljudet är särklassigt jämfört med kompaktare konkurrenter.
Ljud & Bild tycker
Låter potent och bra åt alla håll och spelar skjortan av de flesta Bluetooth-högtalare. Väderbeständighet och vattenskydd är ett plus, och framför allt den långa batteritiden.
För stor för handbagaget!
Specifikationer
 • Vattenskyddad högtalare

 • Trådlöst: Bluetooth (aptX, AAC)
 • Analog ingång: 3,5-mm minijack
 • 12 V batteridrift
 • Laddare med mikroUSB
 • Batteritid: upp till 20 timmar
 • Vikt: 4,1 kg
 • Annons
  Annons
  forfatter

  När man snackar om bärbara Bluetooth-högtalare så är inte en klump på fyra kilo direkt det första man kommer att tänka på. Den runda missilformen med handtag på ovansidan ger mer associationer till en gammal mjölkkanna än något som ska stå för sommarmusiken. Det är väl därför vi aldrig har fått plats med SoundCast Melody i något av våra grupptester av Bluetooth-högtalare. Och detta trots att Melody faktiskt är SoundCasts minsta trådlösa högtalare – Outcast-modellen är mycket större.

  Ändå är det något väldigt tilltalande med den här högtalaren. Det stora formatet har gett plats åt fyra 3-tums fullregisterelement som strålar ut åt vart sitt håll, så att högtalaren kan ställas mitt på terrassen utan att det påverkar tonåtergivningen för någon av gästerna. Högtalaren har också plats för ett kraftigt batteri som utlovar uppemot 20 timmars musikglädje. Och Bluetooth-överföringen sker med aptX-kodeken för högre ljudkvalitet. Stöder inte din mobiltelefon detta – om du till exempel har en iPhone – så går det att använda AAC-formatet. Det går också att koppla in högtalaren analogt, med minijack-kabeln (3,5 mm) som ingår.

   

  Sagolikt ljud

  Precis som de flesta Bluetooth-högtalare är Melody oerhört enkel att sköta. Länka ihop den trådlöst med mobilen eller datorn via Bluetooth och börja spela musik.

  Och ett sådant ljud! Musiken återges med en helt annan kraft än med de sedvanliga Bluetooth-högtalarna vi brukar plocka in för test. Både på kontoret och i vardagsrummet har den visat sig kunna rocka loss. På normal volym är basen fyllig utan att maskera tonregistret längre upp. Det betyder att funkiga bastoner slår saftigt, samtidigt som röster fortfarande har plats att veckla ut sig på. Melody låter imponerande rent och öppet också. Den är nästan som en tvättäkta stereo i miniatyr.

  Annons

  Nick Mulveys gitarr i visan ”Cucurucu” klingar fint och Nicks röst, som står nära mikrofonen i studion, har närhet och elegans. Och det går också utmärkt att vräka på med David Guetta på grillfesten eller på stranden. Jämfört med andra Bluetooth-högtalare spelar Melody faktiskt väldigt högt. Den tappar visserligen den djupaste basen på fullt ös, men detta är ändå en av de roligaste bärbara högtalarna undertecknad har haft den stora glädjen att få testa. En förklädd bergsprängare!

   

  Slutsats

  Den är inte lika liten och piffig som många andra Bluetooth-högtalare, men storleken ger ett par fördelar. Nämligen i ren ljudnivå, samt en imponerande batterikapacitet. 20 timmar håller musiken igång på normal volym. Och ”normalt” är i det här sammanhanget högre än många andra högtalarens maxnivå.

  SoundCast Melody spelar både högt och rent och är rena drömmen att lyssna på. Den påminner mer om en nedskalad hifi-anläggning än det mesta annat bärbart vi har hört. Lägg därtill att den är skyddad mot väder och vind så finns det inte mycket mer att tillägga.

  Okej, den är inte lika bärbar som mycket annat, men det går fint att ta med den till stranden. Antingen i handen eller på cykelstyret.

  Annons

  Här är en videopresentation av SoundCast Melody.

  SoundCast_Melody

  Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
  för att läsa vidare.

  Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

  Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
  Har du den här produkten?
  Sätt ditt betyg.

  0 / 5. Antal röster: 0

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

   

  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
  Annons
  Annons

  Läs också

  Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
  Pro-Ject har uppgraderat retrospelaren The Classic och gjort ett av de bästa köpen i klassen.
  Ett bättre phonosteg kan vara vad som behövs för att få fram även de minsta nyanserna ur vinylspåren.
  Varför Hegel inte har gjort det här förut är en gåta. Deras första phonosteg är lyckat på alla områden.
  Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
  Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
  Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
  Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
  Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
  Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
  JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.
  DJI Mavic Air 2 är en flygande kamera som ger dig ett helt nytt perspektiv.
  Jobba hemifrån eller bara vara hemma? Den här skärmen funkar till allt!
  De första aktiva trådlösa högtalarna från engelska Q Acoustics är enkla att bereda plats för i ett snyggt hem. Men ljudet når inte riktigt hela vägen.
  Samsung Galaxy S21 5G är mobilen du ska köpa om du vill ha mest för pengarna.
  Med samma finesser som Apples öronproppar är de även lika låsta till de egna mobilerna.