TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Sonos Play:5

Multiroom-härskaren

Sonos har uppdaterat sin största trådlösa högtalare så mycket att det bara är namnet som återstår. Och det har den bara blivit bättre av.

forfatter
Publicerad 2015-12-17 - 06:00
L&B tycker
Superanvändarvänlig installation, suveränt urval av musiktjänster och genial rumskorrektion. Ljudet är snyggt: massor av kraft, imponerande bas och ett tjusigt stereoperspektiv.
Designen är tråkig och ljudet inte lika detaljerat som hos de bästa konkurrenterna – eller traditionella stereoanläggningar. Kan inte spela högupplöst ljud.
Specifikationer
 • 3 x 4-tums bas/mellanregister
 • 3 x 1-tums domediskanter
 • Förstärkareffekt: Ingen uppgift
 • Frekvensomfång: Ingen uppgift
 • Filformat: MP3, WMA, iTunes Plus, AAC, AAC+, OGG, Audible, ALAC, FLAC, WAV och AIFF
 • Upplösning: Upp till 16 bit/48 kHz
 • Anslutningar: Wifi, ethernet, SonosNet
 • Streaming: AirPlay, DLNA, Spotify, Tidal, TDC Play, Google Play, Grove, Deezer m fl.
 • App: iOS, Android, PC, Mac
 • Mått: 36,4 x 20,3 x 15,4 cm
 • Vikt: 6,4 kg
Riktpris: 5400Pr. 2015-12-17 Produktsida

Sonos har måhända inte uppfunnit multiroom-begreppet men de har åtminstone gjort det till ett folknöje. Och under tiden har de sålt så många trådlösa, nätverksanslutna högtalare att varenda traditionell hifi-tillverkare har sett varthän det barkar och gormat åt sin utvecklingsavdelning: ”En sådan måste vi också ha!”

De senaste åren har vi därför sett ett veritabelt myller av rivaliserande multiroom-produkter från både nya och gamla elektronikmärken. Vi har testat en lång rad och upptäckt att flera av dem har varit riktigt bra, men att ingen har lyckats putta ner Sonos från tronen.

 

Installation

Att koppla upp ett multiroom-system och få det att fungera ihop med hemmets nätverk kan vara krångligt. Men inte med Sonos, där installationen är så oteknisk och självklar att man knappt ens upptäcker det förrän allt är klart och musiken spelar.

Play:5 har en utpräglat diskret design, så de allra flesta lär kunna hitta en plats som passar i inredningen.
Play:5 har en utpräglat diskret design, så de allra flesta lär kunna hitta en plats som passar i inredningen.

 

Genial rumskorrektion

Samtidigt med nya Play:5 har Sonos introducerat rumskorrektion: Trueplay. Vi har känt till rumskorrektion länge, först såg vi det i kostsamma digitala entusiastprodukter från exempelvis Lyngdorf och sedan i allt billigare hemmabioförstärkare. Men oss veterligen är detta första gången som någon har byggt in det i ett multiroom-system.

Det geniala med Sonos lösning är att man använder den inbyggda mikrofonen i sin smartmobil eller surfplatta för att göra mätningarna. Nackdelen är att systemet i dagsläget bara fungerar med Apples produkter. I praktiken är detta inget stort problem. Alla data från rumskorrektionens mätning sparas i själva högtalaren, så man behöver bara en iOS-enhet under själva installationen. Sedan kan man styra anläggningen från såväl Android- och iOS-enheter som PC och Mac.

Sonos är världsmästare på att göra avtal med streaming-tjänster och nätradiokanaler. Man kan bokstavligt talat välja mellan dussintals tjänster och nya tillkommer regelbundet. Spotify och Tidal är självklara.
Man kan blanda fritt från alla musikkällorna i samma spellista och välja en låt från Spotify, nästa från Tidal HiFi och sedan en WAV-fil från en NAS-disk. Allt spelas smidigt och utan att man märker vilken källa musiken kommer från. Den enda begränsningen är upplösningen. Sonos är en av de allra sista som inte stöder ljud i högupplösta format. Att man måste nöja sig med gammaldags CD-kvalitet är knappast en kvalitetsbegränsning när det gäller multiroom-högtalare, men har man skaffat en samling HD-musikfiler så kommer det att finnas låtar som vägrar att låta sig spelas.

Man kan koppla ihop två högtalare till ett stereopar, och då kommer verkligen ljudkvaliteten till sin rätt.
Man kan koppla ihop två högtalare till ett stereopar, och då kommer verkligen ljudkvaliteten till sin rätt.

 

Nytt inifrån och ut

Play:5 har namnet gemensamt med Sonos förra toppmodell, men inte mer än så. Inifrån och ut är allting nytt, och lyckligtvis har allt blivit bättre. Tre nya bas/mellanregister och tre domediskanter som sitter vinklade för att ge en stereobild som är något bredare än det smala kabinettet. Sonos avslöjar ingenting om storleken på elementen, men av kabinettets fysiska mått att döma så verkar basarna vara 4-tums och diskanterna 1-tums domer.

Från utsidan är Play:5 mer diskret än föregångaren och påminner mer om en traditionell högtalare, fast med svagt böjd front. Kabinettet är antingen matt svart eller vitt och fronten är täckt av ett finmaskigt svart metallgaller. Det är neutralt och stilrent, på gränsen till tråkigt. Men det är knappast någon som känner sig hotad av utseendet.

Vi är dock inget inredningsmagasin, utan en elektronik- och ljudtidning. Och när det gäller ljudet så har det hänt stora saker. Ljudet är på alla områden bättre än den gamla Play:5. Basen är imponerande djup och kraftfull och diskanten är upplöst och klar. Och det går att spela högt! Stereoperspektivet är begränsat, men tack vare smart placering av de tre diskanterna så lyckas de måla upp en ganska så bred ljudbild som sträcker sig utanför kabinettets mått.

Det allra bästa är dock rumskorrektionen. Den fungerar – och den fungerar riktigt bra! Med korrigeringen aktiverad faller saker och ting på plats, och pucklarna i frekvenskurvan som ofrånkomligen följer av att man placerar en högtalare i ett rum jämnas ut. För att undvika att rota för mycket i basregistret så korrigerar Trueplay inte för svackor i frekvensgången, den tar bara bort pucklarna. Men bara det gör en enorm skillnad. Basen som först kändes mullrande och oprecis blir stram och välkontrollerad och på det stora hela blir ljudbilden renare.

Ska jag klaga på några av Play:5:s klangmässiga kvaliteter så är det mellanregistret. Det låter trevligt och bra, men återgivningen av röster är inte lika ren och öppen som hos BeoPlay A6, som i och för sig kostar nästan dubbelt så mycket. En jämförelse med konkurrenter som ligger närmare rent prismässigt, till exempel Geneva AeroSphere Large och Samsung 360 R7, slutar med fördel för Play:5. Och Sonos saknar konkurrens när det gäller urvalet av musiktjänster.

Man kan starta och stoppa avspelningen med en lätt beröring. Men det är enklast att sköta musiken från appen.
Man kan starta och stoppa avspelningen med en lätt beröring. Men det är enklast att sköta musiken från appen.

 

Det behövs två för att dansa tango

Fördubblar man budgeten så kan man få två Play:5 – och samtidigt en möjlighet att spela i stereo. Vi provade med att koppla in en extra i systemet, parade ihop dem som stereopar och gjorde om rumskorrektionen.

Resultatet var imponerande! I stereopar och med Trueplay aktiverat levererar Play:5 en stor och frigjord ljudbild, där man tydligt anar inspelningsrummets akustik (eller den rumsklang som lades till i studion). Visst, vi har fortfarande att göra med ett kompakt stycke streaming-utrustning, men det är mer än svårt att hitta en ”riktig” anläggning som kan konkurrera med förhållandet mellan pris och kvalitet. Den förbättrade Play:5 har blivit närmare en dryg tusenlapp dyrare än sin föregångare, men skillnaden är absolut värd pengarna.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Slutsats

Med sin nya toppmodell och en smart och välfungerande rumskorrektion har Sonos uppenbarligen rustat sig väl för att ta upp kampen med varje hot mot tronen. Och på den sitter de säkert! Vissa rivaler har ljudmässiga finesser, snygg design eller tekniska specialiteter. Men när det gäller att fylla alla hemmets rum med bra ljud utan att lägga massor av timmar på att trassla med kablar och inställningar så är Sonos fortfarande den obestridde kungen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

3 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Sonos Sub Mini: värd all väntan? Är Sonos nya mini-subwoofer helt enkelt för dyr? Audun på Ljud & Bild-redaktionen tycker till.
Kanske den häftigaste i sitt slag Centerhögtalare utöver det vanliga.
Partyhögtalare med karaoke och DJ-funktion Spelar dundrande högt i 25 timmar.
Följ Ljud & Bild