TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Sonos PLAY:1

Suverän mini-Sonos

Sonos bjuder på överraskande bra ljud från en överraskande liten aktiv högtalare. Och betjäningen är som vanligt i topp!

forfatter
Publicerad 2013-12-03 - 13:55
L&B tycker
Blir inte bättre för det priset Fantastisk flexibilitet och betjäning
Loudness bör inte vara grundinställningen
Specifikationer
 • Trådlös aktiv högtalare
 • Spelar Spotify, Wimp, Deezer, webbradio, musik på smartmobil och i datorn, musik från NAS m.m.
 • Pris: 1 800 kr
Riktpris: 1800Pr. 2013-12-03 Produktsida

Det har aldrig varit enklare att fylla hemmet med musik, säger man från Sonos.  Det ligger något i det, för med sin tredje och hittills minsta fristående högtalare slår man nytt rekord i hur litet det egentligen kan bli. Nykomlingen Sonos PLAY:1 är en kompakt trådlös högtalare som kan strömma musik i hela huset med ljud ”i hifi-kvalitet”, enligt vad Sonos själva säger.

”Sonos kom till utifrån övertygelsen att du aldrig ska behöva välja mellan kvalitetsljud och enkel tillgång till all musik i hemmet”, säger John MacFarlane, VD för Sonos. ”PLAY:1 gör det enklare än någonsin för musikälskare att komma igång med Sonos.” Jo, det ligger också helt i linje med vad han berättade för mig om firman när jag var på besök i Santa Barbara i samband med lanseringen av PlayBar, Sonos ljudplanka.

För redan från början har Sonos mål varit att nå ut till den breda allmänheten. De tre första åren utvecklade man bara konceptet och när de första produkterna väl kom på marknaden för nu snart 10 år sedan var Sonos helt enkelt en mindre revolution och egentligen rätt långt före sin tid. Man hade en vision om vad framtiden skulle betyda, hur folk skulle spela musik. Man var redan från starten fokuserade på att strömning var framtiden. De senaste tre, fyra åren har Sonos försäljning verkligen tagit fart och omsättningen har fördubblats för varje år.

Stor som en cd
PLAY:1 heter den senaste produkten, och den är inte ens hälften så stor som mellanmodellen PLAY:3. Den är blott 16,5 cm hög och 12×12 cm på bredden och djupet. Som en cd-skiva, alltså. Med tanke på att det inuti sitter två högtalare, förstärkning och mottagare/sändare till det trådlösa nätverket har man verkligen lyckats med sin mission om en kompakt apparat.

I PLAY:1 är som brukligt för firman all hård- och mjukvara designad in-house. En förseglad konstruktion gör att den dessutom kan stå emot fukt i hemmet – till och med ångan i badrummet, hävdar Sonos. En del av Sonos-konceptets styrka ligger i att man upprättar ett eget nätverk, det betyder att det är närmast fånigt enkelt att lägga till nya apparater eller sätta upp systemet.

Du kan koppla till flera PLAY:1-enheter eller kombinera den med andra Sonos-högtalare eller -komponenter. Du kan även para två PLAY:1-enheter och få stereoljud, eller använda två PLAY:1 som bakhögtalare tillsammans med PlayBar och en Sonos SUB och få 5.1-surroundljud till din tv. Som med alla Sonos-apparater kan du strömma miljontals låtar och playlistor från musiktjänster som t.ex. Spotify och WiMP, lyssna till ditt musikbibliotek på datorn eller var det nu ligger och så finns det över 100 000 gratis radiostationer, podcasts och utsändningar som hämtas via webben. Allt styr du via en app eller en separat controller, själv använder jag i stort sett alltid min smarta telefon. En praktisk apparat, med andra ord.

Play1_3Drender_white

Lätt som en plätt
Och enkelt är det. Jag hade middagsgäster när jag precis fått hem PLAY:1. Vi kom till att diskutera apparaten, varpå jag kopplade in den och hade musik spelande på bara någon minut. Telefonen med app fick gästerna ta hand om, och även dessa Sonos- (och smartmobil-)noviser hade full kontroll över det hela på få minuter. Enklare kan det helt enkelt inte bli.

En av gästerna har för övrigt en PLAY:1 i sitt hem nu…

Du kan också klara dig utan att alltid ha appen körande. PLAY:1 är försedd med en ny funktion på kabinettets ovansida, där du kan spela eller pausa musiken med ett litet tryck. Du kan också trycka snabbt på samma knapp två gånger för att hoppa till nästa låt, en funktion som tydligen Sonos-användare efterlyst. De som redan har Sonos-spelare kan också få glädje av den nya Play/Pause-funktionen med den senaste mjukvaruuppdateringen, som är tillgänglig nu.

Imponerande
Ljudmässigt är det faktiskt lite imponerande hur mycket Sonos lyckas klämma ut ur den lilla apparaten. Naturligt nog spelar placeringen en viss roll i hur den låter. Undvik hörn eller för långt in på ett bord, så låter den bäst. Det är en homogen återgivning med överraskande mycket bas och kropp i ljudet. Var uppmärksam dock, Sonos har loudness (extra förstärkning av framför allt bas) tillslagen som default, så prova att slå det av och på och se vad som passar dig och din högtalarplacering bäst. Det kan ibland bli lite väl tjockt ljud med loudness på.

Man har medvetet valt att ge PLAY:1 ett lite snällt ljud, det betyder att man inte utpenslar detaljer utan satsar mer på att skapa en fungerande helhet. Det gör också att du inte blir lyssningstrött och det låter aldrig illa om PLAY:1.

För apparater av den här digniteten, som är saker som bara ska vara enkla att använda och göra ett bra jobb, är den här sortens omsorgsfulla tuning ett kraftigt plus. Ljudet är helt okej och lite till, det räcker kolossalt långt i den här prisklassen. Den kan också spela högt nog utan att man upplever att den blir stressad. Här kommer så klart placeringen in i bilden igen, men när det går att flytta högtalaren som man vill är det ju enkelt att leka sig fram till det bästa ljudet.

Om man kopplar två stycken i stereo via sin app blir det genast en annan återgivning med en bättre helhet och en överraskande fin stereobild. Det är ju inte dyrt det här! Kopplar vi dessutom till Sonos SUB, som i och för sig bara den är betydligt dyrare än ett par PLAY:1, blir det en anläggning som väl kan klara ett mindre rum eller mer opretentiös lyssning med riktigt lyckat resultat. Bättre än jag väntat.

Det går även att koppla två PLAY:1 som bakhögtalare till PlayBar (helst tillsammans med SUB), vilket jag tycker passar bättre än att använda PLAY:3 som känns lite overkill vid jämförelse. Det blir en mer ”riktig” sammansättning, helt enkelt. I det här sammanhanget räcker PLAY:1 gott och väl till som bakhögtalare.

Slutsats
För så lite pengar får man helt enkelt rasande mycket. Bara handhavandet är som en instruktionsbok i hur sådant ska göras. Och flexibiliteten i Sonos-konceptet är strålande, helt enkelt. Vill du ha en liten musikspelare för en billig peng är PLAY:1 den bästa du kan köpa just nu, så enkelt är det. Rekommenderas!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Senaste artiklar:

Lämna en kommentar

Senaste artiklar:

Kan vara mitt i prick för många Äntligen en billigare subwoofer från Sonos! Sub Mini kan vara precis vad du har väntat på.
Riktig hifi för småpengar Argon Audio har uppdaterat sin redan lyckade Forte-serie. Det har den bara blivit bättre av.
Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Sonos Sub Mini: värd all väntan? Är Sonos nya mini-subwoofer helt enkelt för dyr? Audun på Ljud & Bild-redaktionen tycker till.
Följ Ljud & Bild