: Lyd by Dissing Copenhagen On Wall

Highend uppåt väggarna

Ambitiös dansk konstruktion vill göra upp med alla tunga, dominerade bjässehögtalare som fyller hela vardagsrummet.

Ljud & Bild tycker

Eleganta och lättplacerade som få högtalare i prisklassen. Ofärgat och behagligt ljud.
Mer snygga än avslöjande att lyssna på. Basåtergivningen är en smula begränsad. Och så är de dyra!
 • Sluten vägghögtalare
 • 1-tums diskant med keramikmembran
 • 2 x 5-tums bas med aluminiummembran
 • Frekvensområde: 59–20 000 Hz (+/–3 dB)
 • Känslighet: 91 dB
 • Max ljudtryck: 112 dB
 • Rekommenderad förstärkareffekt: 10–100 watt
 • Delningsfrekvens: 2 kHz (24 dB/okt)
 • Mått: 29,0 x 60,0 x 10,5 cm (BxHxD)
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 32000 kr

Att ställa ett par seriösa högtalare i vardagsrummet är inte allt lika enkelt som det kan verka. I praktiken kan den placering som ger bäst ljud visa sig vara precis just den halva av vardagsrummet som sambon lägger sitt absoluta och oåterkalleliga veto mot att få beslagtagen.

Även om montering på eller i väggen är vanlig i hemmabiosammanhang så är det sällsynt med seriösa hifi-konstruktioner för väggmontering. En av orsakerna till misären är att högtalare som hamnar tätt intill rummets ytor orsakar rumsresonanser på ett sätt som sällan passar ljudet.

Steinway Lyngdorf Model S är ett av få undantag vi kan komma på. Och de är väsentligt dyrare (fast då ingår det också flera subwoofrar och åtskilliga förstärkare med rumskorrektion i systemet). Och så finns Copenhagen On Wall från danska Lyd by Dissing. Som namnet antyder är högtalaren avsedd för att hängas upp på väggen, vilket i stort sett gör den osynlig i inredningen. Och eftersom hela det smala kabinettet, bortsett från frontplattan, är vitt så smälter högtalaren ihop med väggen den hänger på, rent visuellt.

Foto: Lyd by Dissing
Foto: Lyd by Dissing

Copenhagen On Wall är en tvåvägskonstruktion med två 5-tums bas/mellanregister med aluminiummembran och en 1-tums keramisk domediskant som sitter i en stor, hornliknande waveguide. Fronten är gjord av kraftig ask, men finns för övrigt i flera utföranden. Allt verkar snyggt och stabilt, men utan den överdrivet pråliga design som kännetecknar (mycket) dyrare highend. Väggmonteringen görs med ett par vanliga skruvar som passar in i ett försänkt fäste på baksidan av högtalaren. Högtalarterminalerna sitter på undersidan. De guldpläterade kontakterna klarar tjocka avskalade kablar och spadar, men inte bananer.

Placeringsprocessen är annorlunda mot normalt, eftersom väggen är given och man bara måste tänka på bredd och höjd. Å andra sidan krävs en skruvdragare, vattenpass och fogmassa till hålen när man experimenterar med placeringen.

Foto: Lyd by Dissing
Foto: Lyd by Dissing

Ljudet

Det är alltid spännande att höra det första från en ny högtalartillverkare som har modet att utmana branschens stora. Bland positiva överraskningar finns till exempel Buchardt Audio S200 och Nordic Audio Gida, som båda utmärkte sig med ett synnerligen precist och avslöjande ljud till priser man inte skulle ha trott var möjliga.

Copenhagen On Wall är en lite annorlunda konstruktion. Konstruktör Tue Dissing berättar att han har strävat efter att skapa en högtalare som man kan lyssna på länge utan att bli trött. En högtalare med så lite färgning som möjligt, utan imponatoreffekter.

Det målet har han uppnått. Första intrycket av de pittoreska små högtalarna är rent och klart – och mycket snyggt. Med en skiva eller en Tidal-spellista får man lust att lägga upp benen på fotpallen och koppla av med en bok under tiden som musiken kör på i godan ro. Det finns ett lugn i ljudet som gör det trivsamt att lyssna på de flesta musikstilar. Kanske lite för lugnt.

Inte för att det saknas dynamisk förmåga. Trummisen Warren Zevons ”Roland Headless Thomson Gunner” trycker till som ett pistolskott och Zevons röst har rätt intensitet. Men vi saknar känslan av att lyssna på rock. Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket tryck.

Foto: Lyd by Dissing
Foto: Lyd by Dissing

Och även om upplösningen är bra och det har gått att få de lätta aluminiumbasarna att mötas fint med diskanten så saknar vi ändå den grad av detaljer vi brukar förvänta oss när det handlar om highend. Med de små NX-500 som vi testade i förra numret kan man höra hur ”The Ballad of Lucy Jordan” är en fråga om liv och död för Marianne Faithful, medan samma låt känns mer som ännu en dag på kontoret genom de fyra gånger så dyra Copenhagen On Wall.

Även om vägplaceringen ger ett naturligt lyft i botten så är basen allt annat än dominerande. Copenhagen On Wall rullar av under 70 Hz, vilket enligt konstruktören är medvetet, just för att undvika ojämn bas som präglas av rumsresonanser. I stället rekommenderar Tue Dissing starkt att man kompletterar med en icke-vägghängd subwoofer i de nedersta oktaverna.

Det betyder inte att Copenhagen On Wall är en dålig högtalare. Byggkvaliteten är läcker och konstruktionen består av fina komponenter rakt igenom. Om målet är att få musikåtergivning över genomsnittet i vardagsrummet utan att kompromissa med inredningen (vilket är svårt att göra med traditionella högtalare och livsstilsanläggningar) är den ett av de bästa alternativen som finns där ute. Den avslappnade spelstilen kommer att tilltala många, medan den å andra sidan kommer att få andra att protestera.

Foto: Lyd by Dissing
Foto: Lyd by Dissing

Slutsats

Lilla Copenhagen On Wall visar att man visst kan få bra ljud utan att offra hela heminredningen. Om det finns begränsat med plats, eller om de estetiska kraven tar för stort utrymme, är den en intressant bekantskap som ger ett rent ljud i vardagsrummet utan att göra särskilt mycket väsen av sig. Men ljudtrycksfanatiker och basnarkomaner får leta någon annanstans.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  LG SN8YG

  Riktpris: 7000 kr LG har skärpt sig

  Belkin Soundform Elite

  Riktpris: 3000 kr Lyckat musikaliskt partnerskap

  Harman Kardon Citation One MKII

  Riktpris: 2000 kr Starkt förbättrad Citation

  Samsung HW-Q950T

  Riktpris: 15000 kr Soundbar med bioambitioner
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.