TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Libratone One Click

Lifestyle-ljud to go

Libratone har gjort diskret entré på marknaden för bärbara Bluetooth-högtalare.

forfatter
Publicerad 2016-11-05 - 06:00
L&B tycker
Frigjort och öppet ljud med riktigt gott om luft i toppen och fin återgivning av röster.
Vi har hört bättre bas i den här storleksklassen. Spelar bara i mono. Inte lika vattentät som en del konkurrenter.
Specifikationer
 • 1-tums diskant
 • 3-tums bas/mellanregister
 • 2 slavbasar
 • Förstärkare: Ingen uppgift
 • Max ljudtryck: 88 dB (1 m)
 • Anslutning: Bluetooth 4.0, aux (3,5 mm stereo-minijack)
 • Batteritid: 12 timmar
 • Mått: 12 x 20,5 x 4,1 cm
 • Vikt: 0,9 kg

Danska Libratone har gjort sig ett namn som leverantör av trådlösa ”livsstilshögtalare” som kan användas överallt i hemmet. Vi har testat dem allihop. Nu vill Libratone vara delaktiga även i tillvaron utanför hemmet. I första vändan görs det med två bärbara Bluetooth-högtalare, varav vi testar toppmodellen här: Libratone One. På IFA-mässan i Berlin i september lanserade Libratone två olika brusreducerande hörlurar också, dem ska vi återkomma till så fort vi fått tag på testexemplar.

Libratone One finns i två varianter, med efternamnen ”Click” och ”Style”. Enda skillnaden är den skyddande ramen och bärremmen som är utformade en aning annorlunda, plus färgen på tygfronten. Det går för övrigt att köpa lösa ramar och remmar om man skulle bli sugen på att ändra sin högtalare till den andra modellen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Tåligt byggd

Den version vi har tagit emot för test är Click, som är den mest robusta av de båda. Den gummibelagda skyddsramen har en rad ”fötter” som kan tryckas ut ur ramen och ersättas av en gummibygel och en bärrem. Resten av högtalaren täcks av vävt tyg. Ett runt pekfält med Libratone-logga används för styrning. På baksidan sitter en omkopplare och ett gummilock som täcker en mikro-USB-port för uppladdning och en aux-ingång (minijack). Rent storleksmässigt är hela högtalaren ungefär som en inbunden bok. Eller en BeoPlay A2. Så det är ganska så lätt att få plats med den i väskan eller ryggsäcken.

One Click är skyddad mot vattenstänk (IPX4) och tål att vara med ute i duggregn, men den är inte helt vattentät som till exempel UE Boom-serien och JBL Xtreme.

Bakom tygfronten finns ett 3-tums bas/mellanregister och en 1-tums diskant, plus två passiva element (slavbasar) som ger ett tillskott i basen. Libratones övriga modeller har inbyggt wifi och multiroom-funktion, men One (och den mindre Too) är renodlade Bluetooth-högtalare.

Om en enda högtalare inte är nog kan man koppla ihop ytterligare en One, eller en Libratone Zipp, och spela i hela huset. Man kan dock inte koppla ihop högtalarna som stereopar.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Ljudet

Basen är de flesta bärbara högtalares akilleshäl. En 3-tums bas i ett kabinett på en halvliter är inte det bästa sättet att få djupbas och stort ljud. Men One Click klarar sig faktiskt bättre än de flesta. Ljudbilden är tämligen rund och välbalanserad, så ljudet känns inte så tunt och spinkigt som vi är vana vid att höra från många mellanstora Bluetooth-högtalare. När man spelar en låt med mycket bas, till exempel Nero-remixen av Dedmau5:s ”Ghosts N Stuff” kan man enkelt höra att det saknas en del. Men bristerna är inte påfallande på något sätt. Jämfört med UE Boom 2, som går att köpa för ungefär samma pengar, har Libratone mer tyngd.

Men resten av tonregistret är betydligt mer intressant. Det är där Libratone Click briljerar. Röster återges på ett så naturligt sätt att man nästan glömmer bort att det handlar om en bärbar högtalare för under tvåtusen kronor. Och diskanten är nästan lika bra. Vi befinner oss på en nivå där även hifi-nördar kan stå ut med att lyssna på musik. Libratone överträffar faktiskt också UE Boom 2, som annars är en av högtalarna som låter naturligast i klassen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Precis som Libratones övriga högtalare är One Click rundstrålande för att skapa ett rymligt ljud, varifrån man än lyssnar. Utstrålningen sker dock inte riktigt hela vägen runt. Diskanten låter klart bäst rakt framifrån.

One Click är ingen partyhögtalare (det är det ingen resehögtalare som är!) men den behåller sitt fina ljud upp till sin maxgräns på 88 dB. Och även om jag har hört flera mindre Bluetooth-högtalare som överträffar den volymen så räcker det fortfarande för att man ska få sura blickar från omgivningen om man vrider upp hela vägen ute i det fria.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Det är farliga vatten som Libratone kastar sig ut i. Bärbart ljud är ett område där konkurrenterna står i kö och där priserna ofta är låga. Om det kommer att lyckas för Libratone att skapa sig en nisch är det ingen som vet, och på danska hemmamarknaden stöter One på hårt motstånd från bland annat BO& Play (A2) och DALI (Katch) som båda vänder sig till precis samma kundgrupp och har produkter som är förvillande lika men som av goda skäl är något dyrare. Och ute i vida världen ska One slåss med bland andra JBL Charge och Sony SRS-XB3.

Under alla omständigheter är Libratone One Click en mycket övertygande debut på marknaden för bärbara högtalare. Den är trogen Libratones ljudideal och tack vare sitt oerhört naturliga och välbalanserade ljud är den en bra och överkomlig högtalare med samma storlek som en bok.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
En klassiker vi aldrig glömmer JBL Paragon var den ultimata högtalaren om man skulle imponerade på grannarna i Beverly Hills på 1950- och 60-talen. Och den spelade i stereo!
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend