Search
Generic filters

12 ljudlimpor och ljudsocklar

 itemprop
12 ljudlimpor och ljudsocklar

Enklast är oftast bäst

En soundbar-högtalare förbättrar TV-ljudet i en handvändning. Men alla är inte lika bra.

TV-tillverkarna jobbar stenhårt med att förbättra sina produkter och presenterar allt bättre apparater varje år. Bortsett från på en punkt: ljudkvaliteten. I en värld där plattare är bättre finns det inte plats att bygga in högtalare av god kvalitet. Ett fåtal undantag finns, där TV:n sitter infälld i en större ram för att få plats till ett par okej högtalare. Men nu för tiden, när man helst vill ha en så stor bild som möjligt, är väggplatsen dyrbar och vem vill ha en 55-tums TV som tar lika stor plats som en 65-tums? Då tar man ju hellre 65-tummaren!

Den enklaste och mest eleganta lösningen på ljudproblemet är en soundbar-högtalare. Det är en separat högtalare där alla elementen, förstärkningen och signalbehandlingen av den digitala ljudsignalen från filmen eller musiken sitter inbyggt i ett och samma kabinett. Då kan du titta på lördagsfilmen med tio gånger bättre ljud, och plötsligt får du användbar ljudkvalitet när du lyssnar på musik också. Oavsett om du ska titta på en konsert, lyssna på radio eller spela musik direkt från datorn eller mobilen via Bluetooth. Alla testdeltagarna klarar nämligen av att spela musik trådlöst.

 

Limpa eller sockel?

Det finns två sorters soundbar-högtalare: ljudlimpor och ljudsocklar. Skillnaden är att limpan är platt och passar bäst på väggen. Om TV:n är väggmonterad kan en sådan vara den bästa lösningen, den sätts då fast längst skärmens undersida (eller ovansida). En ljudsockel är djupare och avsedd att ställas under TV:n.

Detta är dock mer ett rättesnöre än ett facit, eftersom somliga har en TV-möbel som har plats för en ljudlimpa. Och det är också många med en väggmonterad TV som har en TV-bänk under där det finns gott om plats för en ljudsockel.

På grund av ljudlimpornas smala form har de flesta av dem en separat bashögtalare som tar emot ljudsignalen trådlöst från limpan. Det betyder att baslådan kan gömmas undan där det passar. Ljudsocklarna har däremot större kabinettvolym, vilket ger plats för fler element och innebär att de inte är lika beroende av en separat bashögtalare. Flera av dem kan dock ändå koppla in en subbas.

 

annons

Utrustning

Utrustningsnivån varierar stort mellan olika soundbar-högtalare. Några av dem har optisk digitalingång och Bluetooth, men inte mer än så. Andra har dessutom HDMI och till och med nätverksanslutning så att du kan strömma musik trådlöst från datorn. Några av dem kan synkroniseras med andra produkter från samma märke, så att de kan ingå i multiroom-system och spela samma (eller olika) musik och filmljud i flera rum.

annons

 

Så testade vi

Alla produkterna har testats på vår hifi-bänk. Den har hyllor av härdat glas, som vi täckt med tjockt tyg (scenmolton) för att förhindra oönskade vibrationer. Vi har använt HDMI-överföring där det varit möjligt, annars har ljudet överförts via den optiska digitalingången. De högtalare som har extern subwoofer har haft den placerad där den låter bäst (som regel någonstans på golvet vid frontväggen, inte långt från högtalaren).

Nätverksfunktionen har testats i de fall det varit aktuellt, annars har musik i stereo spelats via Bluetooth och från CD.

Vi har testat olika ljudinställningar för att hitta den som ger bäst resultat. Oftast låter musik bäst i rent stereoläge, medan film ger bäst inlevelse med surroundfunktion.

annons

Film har vi testat med ”Transformers: Age of Extinction” på Blu-ray och musiken i stereo har varit ett blandat urval.

Produkter i testet
 data-srcset
Många funktioner som nätverk och multiroom inpackat i bra användarvänlighet. Tyvärr är inte ljudet tillräckligt bra.

Trådlös nätverk gör att du kan strömma musik trådlöst och ljudsockeln går dessutom att inkludera i ett multiroom-system med andra produkter i ALL-familjen. Lyssna på samma musik i alla rum eller titta på film i vardagsrummet samtidigt som webbradio strömmas i köket. Allt styrs från en app.

Ljudsockeln har teckenfönster på fronten, bakom grillen, som ger en bra översikt över ingångar och inställningar.

Bäst ljud med stereomusik får man genom att sätta subwoofern till nivå 2 och välja standardläget. Stäng av funktioner som 3D Clear Dialogue och H. Bass.

SC-ALL30T låter ändå inte tillräckligt bra med musik. Sångröster är inte klara och basen är grötig. Musik funkar helt enkelt dåligt.

Film på Blu-ray låter bättre. Där kan du aktivera 3D Clear Dialogue och ändra till ljudläget Cinema för att få den största och luftigaste ljudbilden, med en liten känsla av surroundljud.

Film klarar sig väsentligt mycket bättre än musik i stereo. Det finns mer luft.

Djupa baseffekter blir fort för mycket för högtalarelementen, som bottnar och skorrar om man vrider upp volymen för högt. Dialogen är tillräckligt klar, men saknar lite upplösning.

annons

Precis som Panasonic

annons

Betyg
 • HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)
 • Digitalingång: Optisk
 • Trådlöst: Bluetooth (NFC), wifi
 • Analogingång: RCA
 • Subwoofer: Inbyggd
 • B x H x D: 60 x 6,3 x 36,5 cm
 • Färg: Svart
Pris: 4600 kr
PlusLjudsockeln kan ställas in med andra produkter från Panasonics ALL-familj i multiroom-system. Lättskött.
MinusLjudkvaliteten räcker inte.
 data-srcset
Med inbyggda strömningstjänster och fiffiga trådlösa lösningar är Sonys ljudlimpa idealisk för dem som vill bygga ut till flera rum.

Sony har en överskådlig skärmmeny, som till och med pratar svenska och som gör att trådlös nätverkskoppling är en barnlek. Spotify Connect finns inbyggt och dessutom en inbyggd Chromecast-funktion. Öppna Netflix på mobilen och spegla sändningen på TV-skärmen via ljudlimpan.

HT-NT3 fungerar med andra kompatibla Sony-produkter i multiroom-system. Den stöder högupplösta ljudfiler och tack vare LDAC-tekniken stöder Bluetooth-anslutningen musik med tre gånger större bandbredd. Ljudöverföringens bit-ström visas på skärmen.

Musik i stereo återges med mycket bas och högtalaren kan spela högt tack vare hög ”gain”, en fördel vid inspelningar som har låg ljudnivå. Återgivningen av instrument och röster är på den fylligare sidan. Övertonerna är aningen tillbakadragna vilket ger en mörk klangkaraktär. Men det låter inte vasst eller konstlat.

Film spelas med lite surroundeffekt, men bara måttligt i förhållande till de övriga. Subwoofern tacklar inte djupbasen i den senaste Transformer-filmen särskilt väl, där bör den sänkas en del. Den låter dessutom lite svulstigt från början och tjänar på att tonas ned en smula.

Sammantaget är detta en riktigt bra ljudlimpa, med funktionalitet som viktigt ledord.

Betyg
 • HDMI: 3 in, 1 ut (ARC)
 • Digitalingång: Optisk
 • Trådlöst: Bluetooth (NFC, LDAC), wifi
 • Analogingång: 3,5 mm minijack
 • Subwoofer: Trådlös
 • B x H x D: 107 x 8,6 x 6,5 cm
 • Färg: Svart
Pris: 7000 kr
PlusBra användarvänlighet, många trådlösa möjligheter och svenska menyer. Ljudet är varmt och fylligt och lätt att tycka om.
MinusÖvertonregistret är en aning tillbakadraget och på film är inte surroundeffekten lika stor som hos en del andra.
 data-srcset
Stort filmljud, enkel skötsel och ganska så bra ljud med musik gör detta till det bästa köpet av alla ljudlimporna.

I likhet med Klipsch saknar Denon ett teckenfönster som visar ingång och ljudläge. Allt visas med lysdioder. Men det finns inte många knappar och fjärrkontrollen är enkel och överskådlig, med lättfattliga symboler.

De enda ljudinställningarna man kan välja är surround på och av, samt nattläge som ger ett plattare ljud och mindre bas så att man inte väcker resten av huset när man tittar sent på kvällen. Vill man fintrimma basen uppåt eller nedåt så har subwoofern en steglös potentiometer på baksidan.

Musik i stereo har väsentligt stramare trumrytmer och en mer balanserad basgitarr än JVC, Panasonic och Philips. Subwoofern samarbetar helt enkelt bättre med högtalarna i limpan, vilket gör att ljudbilden är mer helgjuten, och påminner ur den synvinkeln mer om Klipsch. Denon är inte lika kraftig, men hänger med tillräckligt bra för att orka med en förfest eller två.

Det är med film i skivluckan som Denon drar ifrån. DHT-S514 ger ett bättre intryck av surround än Klipsch, tack vare en mer naturtrogen och faskorrekt ljudbild. Dialogen är klar och har luftiga och fina övertoner. Den har inte samma fyllighet som Klipsch, men totalt sett gillar vi Denon bättre när vi tittar på film.

Denon har ljudlimpan som ger mest för pengarna.

Betyg
 • HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)
 • Digitalingång: Optisk, koaxial
 • Trådlöst: Bluetooth (aptX)
 • Analogingång: RCA
 • Subwoofer: Trådlös
 • B x H x D: 100,4 x 7,9 x 7,8 cm
 • Färg: Svart
Pris: 5000 kr
PlusMed film är surroundeffekten imponerande och dialogen framträder mycket tydligt i en luftig ljudbild. Imponerande välbalanserat ljud.
MinusStereomusik låter inte fullt lika bra som film. Vi saknar display.
 data-srcset
Om du inte väggmonterar Panasonics ljudlimpa så ska den läggas ovanpå TV-bänken, så att elementen pekar rakt upp. Det funkar dåligt.

Den här ljudlimpan monteras platt på väggen under TV:n, så att den pekar rakt fram, eller läggs ner ovanpå TV-bänken, så att elementen pekar rakt upp. I praktiken borde den aldrig ligga på detta sätt, eftersom ljudet då bli milt sagt eländigt, plus att du inte heller ser teckenfönstret från soffan.

Trådlös nätverksanslutning gör att du kan strömma musik trådlöst och högtalaren går dessutom att inkludera i ett multiroom-system tillsammans med andra produkter i Panasonics ALL-familj. Till exempel ALL3 och ALL8. Då kan du lyssna på samma musik i alla rum, eller ha filmljud i vardagsrummet samtidigt som du spelar musik i badrummet.

Problemet är att den här ljudlimpan aldrig borde inkluderas i något musiksystem eftersom ljudet från musik i stereo låter instängt i övertonregistret och dånande i basen. Det blir inte bättre med olika ljudinställningar eftersom de allihop gör något konstigt med fasen som innebär att ljudbilden blir för diffus.

Därför är det överraskande att Panasonic ALL70 låter betydligt bättre med film i surround, och med 3D Clear Dialogue-funktionen aktiverad blir dialogen renare samtidigt som surroundeffekten som uppstår funkar fint till film.

Det är helt uppenbart att den här soundbar-högtalaren är fintrimmad för filmljud, även om den inte heller då når upp till de bästa. Men till musik? Glöm det.

Betyg
 • HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)
 • Digitalingång: Optisk
 • Trådlöst: Bluetooth (NFC), wifi
 • Analogingång: Nej
 • Subwoofer: Trådlös
 • B x H x D: 95 x 12,5 x 5,7 cm
 • Färg: Svart
Pris: 5500 kr
PlusLjudlimpan går att koppla ihop med andra produkter i Panasonics ALL-familj i ett multiroom-system.
MinusLjudkvaliteten är medelmåttig och med musik är den bedrövlig.
 data-srcset
JVC TH-WL709H
En av testets tunnaste ljudlimpor lyckas riktigt bra.
 data-srcset
Klipsch R-10B
Med horndiskanter och en kraftfull subwoofer är det här en ljudlimpa som verkligen kan sparka ifrån sig!
 data-srcset
Canton DM 75
Canton DM 75 är den mest välljudande ljudsockeln i klassen.
 data-srcset
Yamaha SRT-700
Den här sockeln är prisvärd, men vi vet att Yamaha kan bättre.
 data-srcset
PSB Alpha VS21
Från PSB kommer en ljudsockel som tar ljudkvaliteten på allvar.
 data-srcset
Pioneer SBX-B70D
DAB-radio, nätverksfunktion och AirPlay innebär att det bara är ljudkvaliteten som saknas i Pioneers ljudsockel.
 data-srcset
Philips HTL7140
Ljudlimpan från Philips har en trådsmal form och är mycket läcker att titta på. Tyvärr låter den tunt också.
 data-srcset
Samsung HW-J8510/J8511
Testets allra största ljudlimpa är böjd, så att den har samma stil som Samsungs största konkava skärmar.
  Subscribe
  Notify of
  2 Comments
  oldest
  newest most voted
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til 12 ljudlimpor och ljudsocklar

   data-srcset

  Världens bästa soundbar-högtalare?

  För dig som inte har någonting emot att betala för det bästa ljudet – men som inte orkar krångla med separata komponenter och kabeltrassel.

  (Foto: Tillverkare)

  TV-ljud som går att bygga ut

  Äntligen en Yamaha-soundbar som kan ha trådlösa högtalare! Men MusicCast BAR 400 kan mycket mer än så.

  (Foto: Tillverkare)

  Om din TV lider av spinkigt ljud så finns det inget lättare sätt att bota den än med en billig soundbar.

  (Foto: Tillverkare)

  Ska du ha bättre ljud från TV:n så är en soundbar det allra enklaste sättet. Välj en med strömning så får du en musikanläggning på köpet!

  (Foto: Tillverkare)

  Samsung HW-K660/K661 ger dig ett rent ljud med tyngd, via Bluetooth och wifi.

  (Foto: Tillverkare)

  Även om interiören kräver en soundbar-högtalare så behöver det inte betyda att man måste kompromissa med ljudet.

   data-srcset

  En soundbar-högtalare förbättrar TV-ljudet i en handvändning. Men alla är inte lika bra.

   data-srcset

  200-watts dansk designhögtalare som fungerar både som soundbar-högtalare till TV:n och som minianläggning med mobil eller dator.

   data-srcset

  Möt tre soundbar-högtalare som talar TV:ns formspråk – och förbättrar upplevelsen.

  Prova  LB+ i 3 veckor
  3 VECKOR FÖR 3 KR
  Tillgång till alla tester och nyheter
  PROVA LB+
  Ingen bindningstid
  Stäng
  Scroll to Top