: Cabasse Stream 1

Trådlöst gourmetljud

Den minsta multiroom-högtalaren från Cabasse är lika stor som konkurrenternas största. Och vi gillar den!
08 2015Cabasse Stream 1
Ljud & Bild tycker
Kombinerar kraftfullt ljud med fin tonalitet, i en användarvänlig inpackning. Stöder högupplösta musikformat.
Urvalet av inbyggda streaming-tjänster är begränsat till Spotify och Deezer. Vi gillar inte fjärrkontrollen.
Specifikationer
  • Effekt: 2 x 10 W + 2 x 20 W
  • Frekvensomfång: 50–20 000 Hz
  • Nätverk: Wifi, ethernet
  • Streaming: DLNA, Spotify, Deezer, internetradio (vTuner), Bluetooth aptX (NFC)
  • Upplösning: 24 bit/96 kHz
  • Ingångar: Analog 3,5-mm, USB
  • Fjärrkontroll: Ja, plus app (iOS och Android)
  • Färg: Svart eller vit högglans
Annons
Annons
forfatter

Vi blev väldigt förtjusta i Cabasses största trådlösa system, Stream 3, när vi testade det 2013. Två satellithögtalare och en subwoofer spelade lysande ihop, med ett ljud som var både energiskt och upplöst på samma gång.

Stream 1 är en mindre, integrerad trådlös högtalare med två stereoelement och ett 5,5-tums baselement placerat på undersidan – eller baksidan, beroende på om högtalaren placeras liggande eller stående på högkant.

Högtalaren, som även kan väggmonteras, är ungefär som de största modellerna från konkurrenterna, till exempel Sonos PLAY:5 och Denon HEOS 7. Stream 1 har både DLNA-streaming och Bluetooth, och allt sköts enkelt och smidigt från mobilen eller surfplattan med en överskådlig app (iOS och Android) som också ger tillgång till musikbiblioteket på en nätverksinkopplad dator eller ett USB-minne. För att växla mellan källor behövs dock den medföljande fjärrkontrollen som är av ganska så liten och billig sort.

Internetradio finns också, i form av vTuner som har tusentals radiostationer. En nyhet är strömningstjänsten Deezer, och Spotify har fullt Connect-stöd. Det betyder att den vanliga Spotify-appen används för att streama musiken till Cabasse-systemet. Högupplösta musikfiler upp till 24 bit/96 kHz stöds.

Cabasse_Stream1_stående
Cabasse Stream 1 i svart högglans.

Annons

 

Användning

Vi gillar Cabasse-appen, den är överskådlig och användarvänlig. Vilken ljudkälla som är inkopplad markeras med färgen på lysdioden: blå för Bluetooth, orange för wifi och grön för analog källa.

Ljudkvaliteten finns också på plats, med öppna och rena toner i kombination med en fyllig och förhållandevis kraftfull bas. Så även om jag nog skulle rekommendera Stream 3 som huvudanläggning i vardagsrummet och hellre sprida ut ljudet med en eller flera Stream 1 i andra rum, så klarar sig systemets minsting överraskande bra på egna ben.

Cabasse_Stream1_stående_svart_bakgrunn
Fjärrkontroll ingår, men appen är käckare.

Jämfört med Sony SRS-X9, som vi testade i fjol, är Cabasse både fylligare och kraftigare, och även om övertonerna i diskanten inte är fullt lika distinkta och krispiga så är Cabasse tillräckligt luftig längst upp också. Ljudet är mycket välbalanserat, här finns ingen ”fuskbas” som bumlar och maskerar det viktiga mellanregistret. I stället återges instrumenten klara och tydliga, och sångröster får all plats de behöver.

Annons

Cabasse_Stream1_bass

 

Slutsats

Cabasse Stream 1 är ett naturligt val för den som vill bygga ut ett befintligt Stream 3-system i flera rum. Men högtalaren klarar sig fint på egen hand också. Den är både lättskött, stöder högupplösta musikfiler och låter mycket bra. Rent ljudmässigt ligger Cabasse-högtalaren kanske ett snäpp över både Denon HEOS 7 och Sonos PLAY:5, men både Denon och Sonos kan fler trick – till exempel koppla ihop två högtalare i stereo – och de har ännu överskådligare appar.

Eftersom detta är en enda högtalare finns det inget stereoperspektiv att tala om. Då behöver du en Stream 3, som har separata element. Men det här är ändå ett mycket bra köp!

Se presentationsvideo av Cabasse Stream 1.

Annons

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Avancerade träningsfunktioner och bättre koll på resultaten.
Razers nya speltangentbord reagerar olika beroende på hur hårt du trycker på tangenterna.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
På CES-mässan visade Razer upp en gaming-stol med utrullningsbar OLED-skärm! Har den massage också?
HEDDphone är verkligen ett unikum, som banar väg för något helt nytt inom hörlurar. Du har garanterat aldrig hört något liknande!
Om du inte nöjer dig med att spela på en riktigt bra TV så har Philips en lösning som du inte får missa. Tyvärr har de missat ett par viktiga detaljer.
Så dök den första PC:n med GeForce RTX 3080 upp. Och flyttar återigen gränserna för 3D-prestanda i spel.
Vill du ha en TV som inte ser som en TV? Då kan Samsungs välsvarvade The Serif vara ett fräscht alternativ.
Bakom ett tråkigt yttre jobbar en stark processor och ett utmärkt grafikkort – men de kommer inte riktigt loss.
Så här enkelt har det aldrig varit filma i 4K från luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.