Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: B&W Zeppelin Air

Zeppelin når nya höjder

En av våra favoriter bland iPod-högtalare är nu tillbaks i uppdaterad version med bättre ljud och trådlös anslutning.

Skrivet av / 2011-06-23 - 11:55
B&W Zeppelin Air
Jonas Ekelund

När vi 2008 testade den första Zeppelin var vi inte bortskämda med iPod-högtalare som lät bra. Det mesta var skränigt plastskräp som en musikälskare inte skulle ta i med tång. Men så landade luftskeppet i testlabbet och vi baxnade. En av de få iPod-högtalare som passar som stereoanläggning i vardagsrummet, var Lasses omdöme. Man bör lyssna på Zeppelin för att inse hur uppseendeväckande bra den är, blev slutsatsen. Nu har dock flera tillverkare släppt respektabla konkurrenter så att Zeppelin Air skulle få oss att ramla av stolen igen var långt ifrån självklart.

Utseendemässigt har det faktiskt inte hänt så mycket och man skulle lätt kunna förväxla den med den gamla modellen. Självklart har den behållit den karaktäristiska luftskeppsformen med den utstickande iPod-anslutningen på en arm. Byggkvaliteten är utmärkt och man blir förvånad över hur tung den är när man försöker lyfta den. På baksidan hittar man en S-video-utgång så att man kan spela upp videomaterial på sin TV samt en Aux-ingång om man vill koppla in andra ljudkällor.

Musik överallt
Just anslutningen av ljudkällor är den mest uppenbara nyheten med Zeppelin Air. Nu behöver man nämligen inte ens sätta sin iPod i hållaren för att kunna njuta av musik. Eller iPad för den delen, för den passar också i hållaren. Namnet Air innebär nämligen att den har stöd för Apples trådlösa anslutning AirPlay. Efter att ha använt en dator för att ställa in Zeppelin så ansluter den till hemmets trådlösa nätverk.

I iTunes dyker det plötsligt upp ett nytt menyval där man kan välja om man vill spela upp musiken på datorn eller Zeppelin, eller till och med båda samtidigt. Samma sak händer på iPoden, i uppspelningsläget får man ett val om var det ska låta någonstans. Man är faktiskt inte ens begränsad till bara en Zeppelin. Man kan ha flera stycken i olika rum, vilket gör att man plötsligt har en trådlös multiroom-lösning för musik. Ljudnivån kan justeras individuellt så att man kan ta det lugnt i köket medan det är party i vardagsrummet. Mycket smidigt. Trevligt nog är man inte begränsad till musik från sitt eget bibliotek utan tekniken fungerar även med strömmande ljud som Spotify eller internetradio.

Så länge man strömmar ljud till Zeppelin så använder man så klart sin ljudkälla för att välja låtar och justera volym. Sitter iPoden dockad så använder man istället den lilla fjärrkontrollen för att göra samma sak. Har man tappat bort den så kan man lyckligtvis även justera volym direkt på apparaten.

Ljudkvalitet
Trevligt nog har B&W inte nöjt sig med att bara lägga till en ny musikkälla. Man har faktiskt skruvat en hel del på ljudet också. Till att börja med har elementens individuella förstärkare fått högre effekt så att den nu pumpar 4×25 watt till de två diskanterna och två mellanregister-elementen samt 50 watt till basen. Högtalarelementen är också uppdaterade. Diskanterna är samma som i datorhögtalaren MM-1 och mellanregisterelementen har blivit mindre för att få bättre spridning. Digital-till-analog-omvandlarna är uppgraderade och klarar nu högupplösta ljudformat i 24 bit/96 kHz. Man har även en egenutvecklad DSP för att få optimal kontroll.

Och det märks. Om vi var imponerade av Zeppelins ljudkvalitet så är vi nu betagna. Musiken låter klarare och mer detaljerad. Och tack vare att de två stora basreflexportarna på baksidan använder samma Flowport-teknik som i 800 Diamond-serien så lyckas B&W få till en häpnadsväckande bra basåtergivning från en så pass, förhållandevis, liten apparat. Den låter helt enkelt bra genom hela frekvensregistret.

Oavsett vad man kastar för musikgenre på den så vacklar den inte. Rockgitarrerna ylar så att håren reser sig på armarna, elektroniska ljud har den rätta snärten, akustiska stycken har klang och rymd och dansmusik får det verkligen att sprätta i benen.

Slutsats
Om gamla Zeppelin var utmärkt så är Zeppelin Air fantastisk. Det är en helt ny apparat innanför skalet som faktiskt låter ännu bättre. Tack vare stödet för AirPlay så kan man strömma musik trådlöst till den samt får en möjlighet att lyssna på musik i flera rum samtidigt. Trots allt detta är den billigare än föregångaren. Det är bara att kapitulera, kasta ut mikroanläggningen och ställa in en Zeppelin Air i hyllan istället.

Airplay
Apples Airplay är en teknik för att strömma ljud, video och bilder trådlöst mellan apparater. Hittills har det stötts av Apples egna produkter, som iTunes 10.1 eller senare för datorn samt iPod, iPhone och iPad med version 4.2 eller senare av iOS. Det stöds också av Apples trådlösa accesspunkt AirPort Express. Nu börjar de första apparaterna från hemelektroniktillverkarna som licensierat tekniken dyka upp.Förutom musiken skickas artist, titel, albumnamn, omslag och tidsinformation ut. Det gör att musikspelare med skärm kan visa detta under uppspelningen av låten.

Ljud & Bild tycker

Otroligt ljud Airplay Videoutgång Ingen menynavigering från fjärren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Ljud & Bild
Rulla till toppen