: allocacoc audioCube

En kub med ljud

Men den hade kunnat låta bättre.
Ljud & Bild tycker
Utseendet är coolt och vi gillar att nätdelen är inbyggd.
Ljudkvaliteten är inget att skryta över, det går inte att spela tillräckligt högt och via Bluetooth tappar musiken tråden när man spelar för lågt.
Specifikationer
  • Anslutningar: Bluetooth 3.0, 3,5 mm,
  • Batteri: 4800 mAh, 12 timmar
  • Styrplatta: Ja
  • Mått: 213 x 87 x 89 mm
  • Vikt: 940 gram
Annons
Annons
forfatter

audioCube är det passande namnet på den här snitsigt tärningsformade högtalaren. Varje sida är exakt 10 cm bred och de som har koll på matematiken vet att det innebär en volym på exakt en liter. Intressant nog är vikten snudd på identisk med vad en 1-liters mjölkförpackning väger.

Läs också: Test av 9 trådlösa resehögtalare

Fyra av sidorna är försedda med ett 2,5-tums fullregisterelement så att ljudet blir nästan likadant hur man än placerar högtalaren. Med strömkabeln isatt på ena sidan tvingas man lägga tärningen så att det ena elementet pekar nedåt mot bordsskivan. Enligt tillverkaren är det bara en fördel eftersom underlaget tillför musiken extra energi.

På full laddning orkar musiken spela i 12 timmar på halv volym, och det minskas till 8 timmar om man drar på ordentligt.

Läs också: Test av Bose QuietComfort 35, trådlösa brusreducerande hörlurar

Annons
Foto: allocacoc/Lucasfilm
Foto: allocacoc

Ljudet imponerar inte

Och det är nu vi måste berätta om bristerna. För om du bestämmer dig för att spela högt så börjar högtalaren snabbt att skorra, särskilt om du spelar musik som har en del bas. Oavsett om det är jazz eller pop som spelas så måste man hålla igen på volymen en hel del för att förhindra att audioCube förvandlas till en gröt av skorrande.

I övrigt är ljudet medelmåttigt. Mycket mellanregister, lite diskant och bas. Neil Youngs röst framträder inte särskilt bra i den legendariska ”Heart of Gold” och gitarren låter burkig och livlös.

Det färgade ljudet går igen i all musik. Bara glöm att sätta på något klassiskt, piano och fiol saknar lyster och klangstruktur. Det funkar fint med elektrisk pop och hiphop, men även till sådan musik föredrar jag andra alternativ. Till exempel Creative Sound Blaster Roar 2 som för 1 800 kronor har väsentligt mer tryck och tyngd, och kan spela mer än dubbelt så högt innan den börjar skorra – och dessutom har en renare och öppnare tonstruktur. Och för ett par hundralappar mindre så får du Sony SRS-XB3 som sopar mattan med audioCube när det gäller ljudkvalitet.

 

Användning

När det gäller skötsel är ljudkuben helt genomsnittlig. Fast Bluetooth är inte lika stabilt som hos de bästa, vi hör att signalen ibland dör ut om man inte spelar högt nog. Och högt nog är förvånansvärt högt. Mer än vad jag gillar om jag bara ska ha lite bakgrundsmusik på skrivbordet.

Annons

Styrpanelen på fronten är dessutom lite trög och bökig. Inte varje tryckning registreras. Och om man försöker hålla inne knappen som höjer eller sänker volymen så svarar högtalaren med att hoppa till nästa eller föregående låt i stället. Man måste nämligen trycka flera gånger efter varandra för att ändra ljudet. Jag insåg snabbt att musiken sköts bättre från mobilen eller datorn.

Foto: allocacoc/Lucasfilm
Foto: allocacoc

Slutsats

Den bärbara Bluetooth-högtalaren audioCube från allocacoc ser kul ut. Dessvärre är ljudet för instängt och hermetiskt, det saknar övertoner och börjar dessutom skorra i basen innan volymen blir speciellt hög alls. Bluetooth-anslutningen hade också kunnat vara bättre.

Att högtalaren låter som en bilmotor när den startar, och att av/på-knappen även fungerar som en passiv slavbas, hjälper föga.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Creative lovar att SXFI Air Gamer passar alla tack vare både trådlöst och trådbundet ljud.
För första gången på tio år petar AMD Ryzen ner Intel i nya gaming-datorer från Dell och Alienware.
HP Envy 17 och Envy x360 med 11:e generationens processorer och Nvidia-hemmakontorsgrafik
Om du har ett hårt och smutsigt arbete, eller bara är fumligare än de flesta, så ställer det speciella krav på datorn.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
2021 års Mercedes S-klass är full av innovativa och lysxiga lösningar för både ögon och öron. Vi har tillbringat ett par dagar bakom ratten för att se och höra vad nykomlingen har att erbjuda!