: allocacoc audioCube

En kub med ljud

Men den hade kunnat låta bättre.

Ljud & Bild tycker

Utseendet är coolt och vi gillar att nätdelen är inbyggd.
Ljudkvaliteten är inget att skryta över, det går inte att spela tillräckligt högt och via Bluetooth tappar musiken tråden när man spelar för lågt.
 • Anslutningar: Bluetooth 3.0, 3,5 mm,
 • Batteri: 4800 mAh, 12 timmar
 • Styrplatta: Ja
 • Mått: 213 x 87 x 89 mm
 • Vikt: 940 gram
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 1200 kr

audioCube är det passande namnet på den här snitsigt tärningsformade högtalaren. Varje sida är exakt 10 cm bred och de som har koll på matematiken vet att det innebär en volym på exakt en liter. Intressant nog är vikten snudd på identisk med vad en 1-liters mjölkförpackning väger.

Läs också: Test av 9 trådlösa resehögtalare

Fyra av sidorna är försedda med ett 2,5-tums fullregisterelement så att ljudet blir nästan likadant hur man än placerar högtalaren. Med strömkabeln isatt på ena sidan tvingas man lägga tärningen så att det ena elementet pekar nedåt mot bordsskivan. Enligt tillverkaren är det bara en fördel eftersom underlaget tillför musiken extra energi.

På full laddning orkar musiken spela i 12 timmar på halv volym, och det minskas till 8 timmar om man drar på ordentligt.

Läs också: Test av Bose QuietComfort 35, trådlösa brusreducerande hörlurar

Foto: allocacoc/Lucasfilm
Foto: allocacoc

Ljudet imponerar inte

Och det är nu vi måste berätta om bristerna. För om du bestämmer dig för att spela högt så börjar högtalaren snabbt att skorra, särskilt om du spelar musik som har en del bas. Oavsett om det är jazz eller pop som spelas så måste man hålla igen på volymen en hel del för att förhindra att audioCube förvandlas till en gröt av skorrande.

I övrigt är ljudet medelmåttigt. Mycket mellanregister, lite diskant och bas. Neil Youngs röst framträder inte särskilt bra i den legendariska ”Heart of Gold” och gitarren låter burkig och livlös.

Det färgade ljudet går igen i all musik. Bara glöm att sätta på något klassiskt, piano och fiol saknar lyster och klangstruktur. Det funkar fint med elektrisk pop och hiphop, men även till sådan musik föredrar jag andra alternativ. Till exempel Creative Sound Blaster Roar 2 som för 1 800 kronor har väsentligt mer tryck och tyngd, och kan spela mer än dubbelt så högt innan den börjar skorra – och dessutom har en renare och öppnare tonstruktur. Och för ett par hundralappar mindre så får du Sony SRS-XB3 som sopar mattan med audioCube när det gäller ljudkvalitet.

 

Användning

När det gäller skötsel är ljudkuben helt genomsnittlig. Fast Bluetooth är inte lika stabilt som hos de bästa, vi hör att signalen ibland dör ut om man inte spelar högt nog. Och högt nog är förvånansvärt högt. Mer än vad jag gillar om jag bara ska ha lite bakgrundsmusik på skrivbordet.

Styrpanelen på fronten är dessutom lite trög och bökig. Inte varje tryckning registreras. Och om man försöker hålla inne knappen som höjer eller sänker volymen så svarar högtalaren med att hoppa till nästa eller föregående låt i stället. Man måste nämligen trycka flera gånger efter varandra för att ändra ljudet. Jag insåg snabbt att musiken sköts bättre från mobilen eller datorn.

Foto: allocacoc/Lucasfilm
Foto: allocacoc

Slutsats

Den bärbara Bluetooth-högtalaren audioCube från allocacoc ser kul ut. Dessvärre är ljudet för instängt och hermetiskt, det saknar övertoner och börjar dessutom skorra i basen innan volymen blir speciellt hög alls. Bluetooth-anslutningen hade också kunnat vara bättre.

Att högtalaren låter som en bilmotor när den startar, och att av/på-knappen även fungerar som en passiv slavbas, hjälper föga.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  LG SN8YG

  Riktpris: 7000 kr LG har skärpt sig

  Belkin Soundform Elite

  Riktpris: 3000 kr Lyckat musikaliskt partnerskap

  Harman Kardon Citation One MKII

  Riktpris: 2000 kr Starkt förbättrad Citation

  Samsung HW-Q950T

  Riktpris: 15000 kr Soundbar med bioambitioner
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.