Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: allocacoc audioCube

En kub med ljud

Men den hade kunnat låta bättre.

Av / 2016-09-30 - 06:00
allocacoc audioCube
John Hvidlykke

audioCube är det passande namnet på den här snitsigt tärningsformade högtalaren. Varje sida är exakt 10 cm bred och de som har koll på matematiken vet att det innebär en volym på exakt en liter. Intressant nog är vikten snudd på identisk med vad en 1-liters mjölkförpackning väger.

Läs också: Test av 9 trådlösa resehögtalare

Fyra av sidorna är försedda med ett 2,5-tums fullregisterelement så att ljudet blir nästan likadant hur man än placerar högtalaren. Med strömkabeln isatt på ena sidan tvingas man lägga tärningen så att det ena elementet pekar nedåt mot bordsskivan. Enligt tillverkaren är det bara en fördel eftersom underlaget tillför musiken extra energi.

På full laddning orkar musiken spela i 12 timmar på halv volym, och det minskas till 8 timmar om man drar på ordentligt.

Läs också: Test av Bose QuietComfort 35, trådlösa brusreducerande hörlurar

Foto: allocacoc/Lucasfilm
Foto: allocacoc

Ljudet imponerar inte

Och det är nu vi måste berätta om bristerna. För om du bestämmer dig för att spela högt så börjar högtalaren snabbt att skorra, särskilt om du spelar musik som har en del bas. Oavsett om det är jazz eller pop som spelas så måste man hålla igen på volymen en hel del för att förhindra att audioCube förvandlas till en gröt av skorrande.

I övrigt är ljudet medelmåttigt. Mycket mellanregister, lite diskant och bas. Neil Youngs röst framträder inte särskilt bra i den legendariska ”Heart of Gold” och gitarren låter burkig och livlös.

Det färgade ljudet går igen i all musik. Bara glöm att sätta på något klassiskt, piano och fiol saknar lyster och klangstruktur. Det funkar fint med elektrisk pop och hiphop, men även till sådan musik föredrar jag andra alternativ. Till exempel Creative Sound Blaster Roar 2 som för 1 800 kronor har väsentligt mer tryck och tyngd, och kan spela mer än dubbelt så högt innan den börjar skorra – och dessutom har en renare och öppnare tonstruktur. Och för ett par hundralappar mindre så får du Sony SRS-XB3 som sopar mattan med audioCube när det gäller ljudkvalitet.

 

Användning

När det gäller skötsel är ljudkuben helt genomsnittlig. Fast Bluetooth är inte lika stabilt som hos de bästa, vi hör att signalen ibland dör ut om man inte spelar högt nog. Och högt nog är förvånansvärt högt. Mer än vad jag gillar om jag bara ska ha lite bakgrundsmusik på skrivbordet.

Styrpanelen på fronten är dessutom lite trög och bökig. Inte varje tryckning registreras. Och om man försöker hålla inne knappen som höjer eller sänker volymen så svarar högtalaren med att hoppa till nästa eller föregående låt i stället. Man måste nämligen trycka flera gånger efter varandra för att ändra ljudet. Jag insåg snabbt att musiken sköts bättre från mobilen eller datorn.

Foto: allocacoc/Lucasfilm
Foto: allocacoc

Slutsats

Den bärbara Bluetooth-högtalaren audioCube från allocacoc ser kul ut. Dessvärre är ljudet för instängt och hermetiskt, det saknar övertoner och börjar dessutom skorra i basen innan volymen blir speciellt hög alls. Bluetooth-anslutningen hade också kunnat vara bättre.

Att högtalaren låter som en bilmotor när den startar, och att av/på-knappen även fungerar som en passiv slavbas, hjälper föga.

Ljud & Bild tycker

Utseendet är coolt och vi gillar att nätdelen är inbyggd. Ljudkvaliteten är inget att skryta över, det går inte att spela tillräckligt högt och via Bluetooth tappar musiken tråden när man spelar för lågt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Släktfejd hos B&W

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Väggprydnad med ljud

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Rulla till toppen