: allocacoc audioCube

En kub med ljud

Men den hade kunnat låta bättre.
Ljud & Bild tycker
Utseendet är coolt och vi gillar att nätdelen är inbyggd.
Ljudkvaliteten är inget att skryta över, det går inte att spela tillräckligt högt och via Bluetooth tappar musiken tråden när man spelar för lågt.
Specifikationer
  • Anslutningar: Bluetooth 3.0, 3,5 mm,
  • Batteri: 4800 mAh, 12 timmar
  • Styrplatta: Ja
  • Mått: 213 x 87 x 89 mm
  • Vikt: 940 gram
Annons
Annons
forfatter

audioCube är det passande namnet på den här snitsigt tärningsformade högtalaren. Varje sida är exakt 10 cm bred och de som har koll på matematiken vet att det innebär en volym på exakt en liter. Intressant nog är vikten snudd på identisk med vad en 1-liters mjölkförpackning väger.

Läs också: Test av 9 trådlösa resehögtalare

Fyra av sidorna är försedda med ett 2,5-tums fullregisterelement så att ljudet blir nästan likadant hur man än placerar högtalaren. Med strömkabeln isatt på ena sidan tvingas man lägga tärningen så att det ena elementet pekar nedåt mot bordsskivan. Enligt tillverkaren är det bara en fördel eftersom underlaget tillför musiken extra energi.

På full laddning orkar musiken spela i 12 timmar på halv volym, och det minskas till 8 timmar om man drar på ordentligt.

Läs också: Test av Bose QuietComfort 35, trådlösa brusreducerande hörlurar

Foto: allocacoc/Lucasfilm
Foto: allocacoc

Ljudet imponerar inte

Och det är nu vi måste berätta om bristerna. För om du bestämmer dig för att spela högt så börjar högtalaren snabbt att skorra, särskilt om du spelar musik som har en del bas. Oavsett om det är jazz eller pop som spelas så måste man hålla igen på volymen en hel del för att förhindra att audioCube förvandlas till en gröt av skorrande.

I övrigt är ljudet medelmåttigt. Mycket mellanregister, lite diskant och bas. Neil Youngs röst framträder inte särskilt bra i den legendariska ”Heart of Gold” och gitarren låter burkig och livlös.

Det färgade ljudet går igen i all musik. Bara glöm att sätta på något klassiskt, piano och fiol saknar lyster och klangstruktur. Det funkar fint med elektrisk pop och hiphop, men även till sådan musik föredrar jag andra alternativ. Till exempel Creative Sound Blaster Roar 2 som för 1 800 kronor har väsentligt mer tryck och tyngd, och kan spela mer än dubbelt så högt innan den börjar skorra – och dessutom har en renare och öppnare tonstruktur. Och för ett par hundralappar mindre så får du Sony SRS-XB3 som sopar mattan med audioCube när det gäller ljudkvalitet.

 

Användning

När det gäller skötsel är ljudkuben helt genomsnittlig. Fast Bluetooth är inte lika stabilt som hos de bästa, vi hör att signalen ibland dör ut om man inte spelar högt nog. Och högt nog är förvånansvärt högt. Mer än vad jag gillar om jag bara ska ha lite bakgrundsmusik på skrivbordet.

Styrpanelen på fronten är dessutom lite trög och bökig. Inte varje tryckning registreras. Och om man försöker hålla inne knappen som höjer eller sänker volymen så svarar högtalaren med att hoppa till nästa eller föregående låt i stället. Man måste nämligen trycka flera gånger efter varandra för att ändra ljudet. Jag insåg snabbt att musiken sköts bättre från mobilen eller datorn.

Foto: allocacoc/Lucasfilm
Foto: allocacoc

Slutsats

Den bärbara Bluetooth-högtalaren audioCube från allocacoc ser kul ut. Dessvärre är ljudet för instängt och hermetiskt, det saknar övertoner och börjar dessutom skorra i basen innan volymen blir speciellt hög alls. Bluetooth-anslutningen hade också kunnat vara bättre.

Att högtalaren låter som en bilmotor när den startar, och att av/på-knappen även fungerar som en passiv slavbas, hjälper föga.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Det senaste tillskottet till Surface Pro-sortimentet har bland annat LTE Advanced inbyggt.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
Slimmade högtalare med fullvuxen bas är inte så lätta att hitta – om de inte heter PMC.
Är du sugen på tvättäkta 8K-upplösning men vill inte betala en förmögenhet? Då kan Samsung Q700T vara rätt medicin.
Fairphone 3 vill rädda klimatet och ge dig ett rent samvete på samma gång. Men även om tanken är god så misslyckas mobiltelefonen fullständigt.
Thorens är äntligen där de ska vara, med en av de bästa skivspelarna vi har testat på länge.
Nikon har lyssnat på kritiken och fulländat Z6 II, som direkt blivit en av de bästa kamerorna du kan köpa.