TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST 6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

forfatter
Publicerad 2019-03-19 - 14:00
Produkter i testet
 • Monitor Audio Gold 100 (G5)
 • Sonus faber Sonetto II
 • Piega Premium 301
 • KEF R3
 • Bowers & Wilkins 705 S2
 • Dynaudio Evoke 20
 • Anta att du har ett litet vardagsrum eller ett annat rum där det inte passar med ett par stora golvhögtalare. Vill du gå miste om det bästa ljudet bara därför? Naturligtvis inte. Att man måste gå ner i storlek betyder inte alls man måste offra ljudet. Släpp lös musiken!

  I budgetklassen är det allmänt känt att man får bättre ljud för pengarna om man köper stativhögtalare i stället för golvhögtalare, eftersom materialkostnaden minskar plus att mindre kabinett orsakar mindre resonanser. Men om du trodde att detta slutade att gälla när man går upp i pris så får du tänka om.

  I 20 000-kronorsklassen får man verkligen en försmak av lyxlivet. Även om det är mycket pengar – och det även finns riktigt bra golvhögtalare i det här segmentet – så kan de bästa stativhögtalarna få nackhåren att resa sig på ett helt annat sätt än de golvstående varianterna som kostar lika mycket. Det är ganska vanligt att en golvhögtalare av samma kvalitet kostar dubbelt så mycket som den kompakta versionen. Den kan oftast tillföra en extra halv oktav i basen, men resten av tonregistret är i princip identisk. Tja, bortsett från att mindre högtalare inte sällan har ännu mindre förvrängning i de ljusare tonerna, på grund av att kabinetten färgar mindre.

  Placering

  Stativhögtalare är mer lättplacerade än golvhögtalare och man kan till exempel ställa dem rakt in i en bokhylla. Men bäst blir ljudet om man investerar i ett par stativ. Då blir fotavtrycket faktiskt lika stort som av en golvhögtalare, även om det visuella blir mer minimalistiskt. Och totalpriset blir något högre än för bara högtalarna. De flesta mindre högtalarna trivs bäst ganska så nära – men inte helt intill – bakväggen. Prova dig fram, du hör när basen sitter som den ska.

  Om förstärkaren

  Det är kanske inte så intuitivt, men små högtalare betyder inte att kraven på förstärkare sjunker. Tvärtom har små högtalare lägre känslighet än de större, vilket tvingar baselementen att jobba lite hårdare för att ge samma mängd bas. Vilket i sin tur innebär att kravet på förstärkarkontroll åtminstone inte blir lägre. Därför är vårt tips att köpa en så bra förstärkare du har råd med. Inte nödvändigtvis den som har flest watt på papperet, men den måste vara strömstark och kompetent för att få ut det mesta ur högtalarna.

  Sex kompetenta högtalare. Foto: Geir Gråbein Nordby

  Sex kompetenta modeller

  I detta test har vi tagit med högtalare från några av branschens allra yppersta märken. Alla ligger sig i prisklassen runt 20 000 kronor. Men de är inte likadana. Till exempel är koaxialhögtalaren KEF R3 den enda som är en äkta trevägsmodell, i ett startfält fullt av tvåvägshögtalare. De flesta har en ganska så fullvuxen storlek, men här finns också Piega Premium 301 som utmärker sig med ytterst kompakta mått – utan att det påverkar den inre volymen nämnvärt eftersom kabinettet av aluminium har tunna väggar.

  Några testdeltagare har en traditionell domediskant, medan både Monitor Audio och Piega förlitar sig på en banddiskant. B&W har satt sin diskant på toppen av högtalaren.

  Som sagt: det finns stora variationer.

  Produkter i testet

  Monitor Audio Gold 100 (G5)

  Easy Listening

  Nykomlingarna från Monitor Audio låter helt enkelt vackert, men Gold 100 kan också verka lite mjuka och tråkiga jämfört med de tuffaste i klassen.

  Om du vill ha en civiliserad högtalare som är lätt att leva med så behöver du inte leta länge till.
  Vi saknar lite mer öppenhet, dynamik och engagemang.

  Sonus faber Sonetto II

  Italienskt silkesljud

  De snövita Sonetto-högtalarna låter bra med det mesta och ser bra ut.

  Bra tyngd i basen, härligt mellanregister med praktfull röståtegivning. Väldigt snygg finish.
  Lite för tam dynamisk kontrast, låter lite grått och färglöst i toppen.

  Piega Premium 301

  Perfekta i bokhyllan

  De här små aluminiumhögtalarna spelar långt över sin viktklass.

  Superlöst och fokuserat ljud med ytterst väldefinierad bas. Mycket kompakta och fin kvalitetskänsla.
  Så här små högtalare spelar inte våldsamt högt eller djupt.

  KEF R3

  Super­fokus!

  KEF drämmer till med en läcker, precis och välljudande högtalare som ger massor av valuta för pengarna.

  KEF serverar musiken med exakt fokus, en grym närvaro och imponerande djup bas i förhållande till storleken.
  Ljudbilden är inte lika luftig och detaljerad som i testets allra bästa.

  Bowers & Wilkins 705 S2

  Referensen står stark

  Förra årets kompakta vinnare är fortfarande en av de allra bästa i sin klass.

  Neutral och detaljerad återgivning av musiken. Otroligt bra dynamik och utsökt sammanhållning mellan bas och diskant.
  Inte klassens djupaste bas, och det finns de som har ännu luftigare övertoner.

  Dynaudio Evoke 20

  Mästaren av mångsidighet

  Dynaudio väcker musiken till liv och placerar artisten mitt i vardagsrummet. Med enorm rymd runtomkring.

  Här finns det massor av luft och det musikaliska rummet sträcker sig bakåt och inåt mot en avlägsen horisont. Dynamiken är gnistrande, här finns allt på plats!
  Vissa andra högtalare kan ha ännu mer aggressivitet i rytmerna.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Billig soundbar som imponerar Denons billigaste soundbar med Dolby Atmos har förvånansvärt bra ljud.
  PSB fyller 50 år med nya flaggskepp Synchrony-serien markerar 50 år av högtalarhantverk. Ikonisk grundare är fortfarande med i laget.
  Partyhögtalare och massor av helt trådlöst från JBL Oavsett smak och plånbok bör du kunna hitta en par helt trådlösa öronproppar från JBL som passar. De har också nya partyhögtalare.
  Vi testar Devialets första soundbar Devialet Dione ger TV-ljudet ett veritabelt lyft samtidigt som den fungerar utmärkt med musik. Men den kostar!
  Vi testar Samsungs bästa soundbar En av våra soundbar-favoriter är tillbaka i en finputsad version. Samsung HW-Q995B låter kanonbra med film!
  Sonos mindre och billigare subwoofer försenad Sonos planerade Sub Mini verkar bli försenad i några månader.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend