TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
☀️ SOMMAR-ERBJUDANDE☀️ LB+ Total 6 veckor för bara 6 kronor!

TEST: Sharp Q-series (HT-SBW55121)

Nykomlingen når inte hela vägen

Sharp vill bli en aktör i premiumklassen med sin nya Q-serie. Att det står ”Tuned by Devialet” på kartongen höjer förväntningarna, men uppfylls de?

Av / 2025-06-17 - 07:00
Sharp Q-series (HT-SBW55121)

Ljud & Bild tycker

  • Stöder både Dolby Atmos och DTS:X. Kan byggas ut med trådlösa bakhögtalare. Kraftfull nog för de flesta rum.
  • Ingen Wi-Fi-anslutning, streaming eller app. Diffus röståtergivning. Utförandet känns billigt.

Sharp går in som utmanare på soundbar-marknaden med nya Q-serien, här representerad av HT-SBW55121 (där det ingår subwoofer) och bakhögtalarna HT-SPR52021. Med ”Tuned by Devialet” på lådan och stöd för både Dolby Atmos och DTS:X siktar Sharp högt. Men på en tuff marknad krävs det mer än bara fina specifikationer.

Design och byggkvalitet

Den svarta högtalaren är rektangulär och kantig, överdragen med tyg. Med sina 126 cm passar den TV-apparater från 55 tum och uppåt. Det första som slår oss är det stora teckenfönstret på framsidan. Synligt och bra, men eftersom texten är ännu större ser man sällan ett helt ord åt gången när de rullar fram. Ordet ”Atmos” fanns det till exempel inte plats för.

Utförandet känns billigare än konkurrenternas. Plastiga delar och finish har inte samma kvalitetskänsla som Samsung och Sonos. Subwoofern känns också lätt. Den är inte dåligt byggd – bara inte riktigt på den nivå man förväntar sig i prisklassen.

Sharp HTSBW52_BK_PS_C3_SIDERIGHT_EL
Trådlösa bakhögtalare höjer priset med 3 800 kronor. (Foto: Sharp)

Installation och funktionalitet

När det gäller inställningarna stöter vi på Sharps största svaghet: Q-serien saknar Wi-Fi-anslutning. All musikströmning måste göras via Bluetooth. Det är visserligen enkelt, men inte gjort för långa lyssningssessioner. Om någon ringer, eller du behöver mobiltelefonen till annat, får du snabbt problem.

Utan AirPlay, Chromecast eller någon annan nätverksfunktion förlorar du möjligheten till streaming i hög kvalitet. Högupplösta format som Dolby Atmos-musik överförs inte heller via Bluetooth – du får bara stereoljud. Då måste du streama via en app på TV:n med skärmen påslagen. Vilket inte är så väldigt mysigt när man lyssnar på musik.

Annons

I övrigt går installationen bra. Subwoofern kopplar in sig automatiskt och bakhögtalarna är enkla att parkoppla. Men vi hade kunnat tänka oss en app med EQ-inställningar.

Sharp Q-series subwoofer HT-SBW55121
Subwoofern från Sharp levererar helt okej bas, men saknar definition vid högre volymer. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Så låter Sharp Q-series

Med Dolby Atmos-material på Netflix upptäcker vi att dialogen inte känns riktigt centrerad som den borde. Röster kommer från ett diffust område kring mitten, snarare än den exakta punktformade ”bubblan” vi är vana vid från andra soundbar-högtalare i premiumklassen.

Subwoofern levererar hyfsad bas, men saknar den kontrollerade, djupa basåtergivningen som kännetecknar de bästa. På hög volym tappar den precision och basen blir mindre definierad.

Dolby Atmos-höjdeffekterna är märkbara, men inte imponerande. Jämfört med Samsung HW-Q995F eller Sonos Arc saknar Sharp den övertygande 3D-känslan som får dig att känna att ljudet kommer ovanifrån.

Via Bluetooth låter musiken lite instängd och basen är färgad. Ljudbilden är smal och mellanregistret saknar den definition och värme vi förväntar oss i den här prisklassen. När subwoofern justeras ned ett par snäpp blir musikåtergivningen mer balanserad, men är fortfarande inte på konkurrenternas nivå.

Sharp Q-series SPREAD
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Slutsats

Sharp Q-series HT-SBW55121 hoppar på soundbar-tåget, tyvärr utan att tillföra något nytt. Med en prislapp på 9 000 kronor för soundbar och subwoofer (plus ungefär 4 000 kronor extra för bakhögtalare) hamnar totalpriset på nästan 13 000 för ett komplett system.

För samma pengar får man betydligt bättre högtalare på andra ställen, till exempel har både Samsung och Sonos betydligt bättre system i sina sortiment till samma pris. Bristen på Wi-Fi-streaming är ett stort minus, och ljudkvaliteten når inte upp till standarden som konkurrenterna sätter.

Trots ”Tuned by Devialet” finns det nog gränser för vad en mästerkock kan koka ihop när råvarorna inte är tillräckligt bra. Sharp Q-series är inte dålig, men på en tuff marknad räcker det inte med att vara ”helt okej”.

Karakter
Sharp Q-series (HT-SBW55121)
Premium

Också i detta test:

Sonos Arc Ultra

Potent ljud i alla kanaler

Sonos toppmodell fick en stor uppgradering förra året. Arc Ultra låter utmärkt med film och musik och har stora utbyggnadsmöjligheter – för den som är villig att betala.

Sonos Arc Ultra har ett imponerande stort surroundljud och generös bas i förhållande till sin storlek. Stora utbyggnadsmöjligheter.
Det kompletta Sonos-systemet är ganska dyrt jämfört med konkurrenterna. Inga extra HDMI-ingångar.
Läs hela testet

Marshall Heston 120

Står stadigt på egna ben

Marshalls allra första soundbar låter imponerade bra med både film och musik, utan hjälp av extra högtalare

Marshall övertygar med ett detaljerat ljud till både film och musik, en stor och bred stereoljudbild och imponerande fyllig bas.
Det finns soundbar-högtalare där ute som har ännu större och mer omslutande surroundljud. Så det kan vara en god idé att bygga ut med ett par extra bakhögtalare.
Läs hela testet

Harman Kardon Enchant 1100

Elegant kraftpaket

Harman Kardons Enchant 1100 är för dig som värdesätter balanserat ljud och kvalitet – oavsett om du börjar med bara en soundbar eller bygger ut till en komplett hemmabio.

Dynamiskt ljud med mycket ”tryck”. Multibeam-tekniken ger en bra surroundeffekt även utan bakhögtalare. Fin byggkvalitet. Mycket bra röståtergivning. 7-bands EQ.
Dyr när den utökas med subwoofer och bakhögtalare. Inte lika kraftfull vid extrema volymer som Samsung.
Läs hela testet

Samsung HW-Q995F

Bioljud behöver inte längre ett biorum

Samsung befäster sin position i toppen med HW-Q995F – en soundbar med 11.1.4-kanaler, inklusive bakhögtalare och en ny, kraftfullare subwoofer.

Massivt och omslutande 3D-ljud med övertygande höjdkanaler. Kraftfull och mer precis bas än tidigare. Subwoofer och bakhögtalare ingår. Q-Symphony tillsammans med Samsung TV. Utmärkt app.
Den kantiga designen passar inte alla. Ibland lite aggressivt ljud med musik. Inte det billigaste paketet på marknaden.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

Erbjudande - 1 månad 10:-

Prova LB+ i en månad för 10:-

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

LB+ Total 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

10:- / första månaden
154:- / mån
154:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till fler 7 800 produkttester!
  • Nyhetsbrev varje vecka med de senaste nyheterna
  • Bra rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Tidningen i digitalt format – nytt nummer varje månad
  • L&B TechCast – en podd från L&B
  • Inaktiverade annonser
  • L&B+ Video – häng med L&B-redaktionen bakom kulisserna på de stora teknikmässorna och mycket mer!

De bästa bärbara högtalarna

Aktiv magi

Marantz blickar mot nya horisonter

De hetaste högtalarna till sommarens soundtrack

Bäst soundbar för musik och film

Modern utgåva med knorr

Sjukt enkla – sjukt bra

Rock-soundbaren har landat

Spelar bas med övertygelse

Du kommer inte att tro dina öron

Budgetmodell från Revival

Sony tar upp kampen med Sonos – och lyckas delvis