Ultrasone Signature DJ

Dynamiskt ljudfyrverkeri

Man skulle kanske kunna misstänka att den här vita hörluren är avsedd för DJ:s, men i själva verket passar den bättre för hifi.
Ljud & Bild tycker
Engagerande dynamik Öppen ljudbild Bekväma
Kan verka lite påträngande
Specifikationer
  • Sluten hörlur
  • 50-mm element
  • 32 ohm, 115 dB
  • 300 gram
forfatter

Då och då händer det att namnet blir missvisande. ”Signature DJ” är bara halva sanningen. Detta är visserligen Ultrasones andra modell i den påkostade Signature-serien, men att den skulle passa bäst för diskjockeys är bara dumheter. Efter ett par veckor med DJ-modellen vågar jag glatt föreslå en ny beteckning: Signature Hifi. Inte särskilt originellt, jag vet, men desto mer träffande.

Precis som Signature Pro är DJ-modellen en sluten hörlur med gedigen byggkvalitet och Ultrasones påkostade teknik. De två har likadana öronkåpor och huvudbågar, fast på insidan har DJ-luren 50 mm stora element i stället för 40 mm, och elementen har en beläggning av Mylar i stället för titan. Sådana sandwich-konstruktioner är inte ovanliga, både titan och Mylar används för ge styvhet och för att kontrollera resonanser i membranytan utan att elementets rörliga massa ökar för mycket.

S-Logic
Eftersom DJ-lurarna vänder sig mot en annan kundgrupp än Pro-lurarna ingår det en spiralkabel samt en tunnare och kortare kabel för bärbart bruk. Till exempel en mobiltelefon, för lurarna är tillräckligt effektiva för att kunna drivas av bärbara spelare, även om man kanske inte skulle kunna tro det.

Signature DJ är utrustade med Ultrasones S-Logic Plus-teknik som innebär att elementen är monterade snett inuti i kåporna och att akustiken på insidan är optimerad för att utnyttja hela membranytan. Byggkvaliteten är mycket hög även på detaljnivå och det verkar som om allt är byggt för att hålla. Komforten är riktigt bra, kåporna pressar inte för mycket mot huvudet och är enkla att placera så att man får en optimal klangbalans.

Signature DJ spelar musik med en helt annan ljudkaraktär än Signature Pro. Basen är mer framträdande, utan att vara påträngande, och diskanten är tydligare i ljudbilden. Man hör både virveltrummor och cymbaler en smula bättre i DJ- än i Pro-versionen, som är mer välbalanserad och har en behagligt avrundad och varm klang. Pro-versionen har ett mustigare mellanregister också, med rent klangligt en bättre tyngd i allt från röster till konsertflyglar. DJ-versionen har ett tunnare mellanregister men också ett aning skarpare fokus. I en del inspelningar kan det faktiskt vara lättare att följa med i texten (eller librettot) med DJ-versionen. Musiken lever lite mer i den och det finns en sprudlande kontrast som är lätt att bli beroende av. Tråkigt blir det aldrig med Signature DJ, faktiskt oberoende av vilken musik man lyssnar på.

Vilken Signature-hörlur man ska välja är en fråga om vad man gillar mest. En välbalanserad ljudbild med fyllig klang eller en livligare ljudbild med mer dynamisk kontrast – och en sprudlande bas. De ställer under alla omständigheter upp i samma klass. Somliga tycker nog att DJ-versionens förmåga att spela ihop med en mobiltelefon är utslagsgivande, medan andra som vill ha den mest naturtrogna klangen väljer Pro-versionen.

Båda Ultrasone-hörlurarna är enastående musikförmedlare för kräsna musikälskare.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.