Search
Generic filters

: Ultrasone Signature DJ

Dynamiskt ljudfyrverkeri

Man skulle kanske kunna misstänka att den här vita hörluren är avsedd för DJ:s, men i själva verket passar den bättre för hifi.

Ljud & Bild tycker

Engagerande dynamik Öppen ljudbild Bekväma
Kan verka lite påträngande
 • Sluten hörlur
 • 50-mm element
 • 32 ohm, 115 dB
 • 300 gram
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 7000 kr

Då och då händer det att namnet blir missvisande. ”Signature DJ” är bara halva sanningen. Detta är visserligen Ultrasones andra modell i den påkostade Signature-serien, men att den skulle passa bäst för diskjockeys är bara dumheter. Efter ett par veckor med DJ-modellen vågar jag glatt föreslå en ny beteckning: Signature Hifi. Inte särskilt originellt, jag vet, men desto mer träffande.

Precis som Signature Pro är DJ-modellen en sluten hörlur med gedigen byggkvalitet och Ultrasones påkostade teknik. De två har likadana öronkåpor och huvudbågar, fast på insidan har DJ-luren 50 mm stora element i stället för 40 mm, och elementen har en beläggning av Mylar i stället för titan. Sådana sandwich-konstruktioner är inte ovanliga, både titan och Mylar används för ge styvhet och för att kontrollera resonanser i membranytan utan att elementets rörliga massa ökar för mycket.

S-Logic
Eftersom DJ-lurarna vänder sig mot en annan kundgrupp än Pro-lurarna ingår det en spiralkabel samt en tunnare och kortare kabel för bärbart bruk. Till exempel en mobiltelefon, för lurarna är tillräckligt effektiva för att kunna drivas av bärbara spelare, även om man kanske inte skulle kunna tro det.

Signature DJ är utrustade med Ultrasones S-Logic Plus-teknik som innebär att elementen är monterade snett inuti i kåporna och att akustiken på insidan är optimerad för att utnyttja hela membranytan. Byggkvaliteten är mycket hög även på detaljnivå och det verkar som om allt är byggt för att hålla. Komforten är riktigt bra, kåporna pressar inte för mycket mot huvudet och är enkla att placera så att man får en optimal klangbalans.

Signature DJ spelar musik med en helt annan ljudkaraktär än Signature Pro. Basen är mer framträdande, utan att vara påträngande, och diskanten är tydligare i ljudbilden. Man hör både virveltrummor och cymbaler en smula bättre i DJ- än i Pro-versionen, som är mer välbalanserad och har en behagligt avrundad och varm klang. Pro-versionen har ett mustigare mellanregister också, med rent klangligt en bättre tyngd i allt från röster till konsertflyglar. DJ-versionen har ett tunnare mellanregister men också ett aning skarpare fokus. I en del inspelningar kan det faktiskt vara lättare att följa med i texten (eller librettot) med DJ-versionen. Musiken lever lite mer i den och det finns en sprudlande kontrast som är lätt att bli beroende av. Tråkigt blir det aldrig med Signature DJ, faktiskt oberoende av vilken musik man lyssnar på.

Vilken Signature-hörlur man ska välja är en fråga om vad man gillar mest. En välbalanserad ljudbild med fyllig klang eller en livligare ljudbild med mer dynamisk kontrast – och en sprudlande bas. De ställer under alla omständigheter upp i samma klass. Somliga tycker nog att DJ-versionens förmåga att spela ihop med en mobiltelefon är utslagsgivande, medan andra som vill ha den mest naturtrogna klangen väljer Pro-versionen.

Båda Ultrasone-hörlurarna är enastående musikförmedlare för kräsna musikälskare.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Citation Tower bevisar att convenience-ljud inte måste vara små, diskreta bordshögtalare med stora kompromisser.
  Electrocompaniet har uppgraderat sin bästa integrerade förstärkare. ECI 6DX MKII har en superbra streamer och allt digitalt innanmäte du behöver.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 är den hopfällbara mobilen du alltid har önskat dig.
  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Pro-Ject X2

  Riktpris: 12000 kr Analog vinlylvinnare

  Vera Audio P400/1000

  Riktpris: 32000 kr Sanningen kommer alltid fram

  Electrocompaniet ECI 80D

  Riktpris: 25000 kr Skön, varm klang

  NAD M33

  Riktpris: 50000 kr Kul, klok och stark
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.