Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Test av Åtta internetradio

Världsradio för köksbordet

Med en internetradio får du hela världens musik, nyheter och debatter direkt hem till dig.
Ljud & Bild tycker
Montering under skåp Bra hantering
Burkigt ljud Ej för bordet
Specifikationer

<b>Radio:</b> FM, DAB, internet
<b>Mediespelare:</b> Ja
<b>Internet:</b> Ethernet eller 802.11b/g
<b>Anslutningar:</b> RJ45, USB, USB host, aux, hörlur
<b>Fjärrkontroll:</b> Ja

Har man jobbat, pluggat eller semestrat utomlands så vet man att det finns mängder av roliga, bra och intressanta radiostationer där ute. Väl hemma kan man sakna de insatta nyheterna från London, de hetsiga debatterna från Frankrike eller den medryckande musiken från Karibien. Som tur är sänder de flesta radiostationer numera inte bara via radiovågor utan även live via internet. Att sätta sig vid datorn och lyssna är förstås möjligt men inte det roligaste i längden. Då är det betydligt mer praktiskt med en bordsradio som klarar FM, kanske digital DAB-radio men även internetradio.
Vad man behöver för att lyssna på internetradio är en bredbandsuppkoppling samt ett trådlöst nätverk. Radion kopplar upp sig på ditt nätverk och letar sedan reda på en radioportal på internet. Därifrån hämtar den information om vilka stationer som finns, vilket land de sänder från, vilken sorts innehåll kanalen sänder samt adressen till stationens sändningar. På radions skärm kan man sedan enkelt välja land, kategori eller en kombination av dem. Sedan är det bara att välja stationens namn och börja lyssna.
Men internetradio är inte bara bra för att ta in stationer från främmande orter. Om man bor i radioskugga och har problem att få in lokala stationer med antennen så är en sådan här radio räddningen. Många svenska stationer sänder dessutom med bra kvalitet på nätet vilket ger ett mycket bra ljud.
När man ska välja internetradio tycker vi det är viktigt att det är lätt att hitta stationerna. Då behöver man en hyggligt stor skärm som kan visa flera rader text. Annars blir det irriterande att försöka bläddra i listor och hitta rätt. Radion bör både ha knappar på apparaten och en fjärrkontroll som kan styra de viktigaste funktionerna. Har man skakig mottagning på sitt trådlösa nätverk är det bra om det finns möjlighet att koppla in en nätverkssladd istället. När det gäller utbudet av stationer är det sällan en faktor när man väljer apparat. Alla vi har testat kan ta in många tusen stationer och det borde räcka för de flesta.
Mediestreaming
Förutom att spela upp radio via internet kan de flesta internetradioapparater även spela musik från ditt nätverk hemma. Det som behövs är en så kallad medieserver som håller ett register över dina musikfiler och som skickar dem till radion när den begär det. Servern ska stödja universal plug and play (UPnP) vilket många nätverksdiskar gör. Man kan även köra en programvara i sin egen dator, exempelvis Windows Media Player 11 eller senare för Windows eller Majestic för Mac OS.

 

Testkriterier
Vi gick igenom vilka bordsradioapparater med internetradio som fanns tillgängliga på marknaden vid testtillfället. Efter att ha sorterat bort de vi testat vid tidigare tillfällen återstod de som är med i testet.
Apparaterna kopplades upp i ett 802.11g-nätverk och om det fanns nyare mjukvara så uppdaterades den. Vi bedömde hur lätt det var att hitta i menyerna och hur det var att hitta radiostationer. Ljudkvaliteten bedömde vi däremot med MP3-filer av bra kvalitet uppspelade via nätverket. Vi kontrollerade också vilka format på ljudfiler man kunde spela upp. Efter att ha poängsatt ljudkvalitet, funktioner, användning och kvalitetsintryck sattes även ett totalbetyg där vi vägde till det samlade intrycket mot priset.
Slutsummering
De billigaste apparaterna som Oxx och Terratec kändes plastiga och lät inget vidare. Samma sak gäller Grundig men den kan man åtminstone skruva fast under köksskåpet. Då lät den prisvärda Philips betydligt bättre och den har dessutom CD-spelare. Ännu mer prisvärd tyckte vi Pinell var och den belönades därför med Bästa köp. Men det var på håret att Scansonic snuvade dem på priset med sin snygga apparat. Teac imponerade med hightech och superbt ljud men prislappen avskräckte. Då var Revo mer överkomlig och den blev därför Bäst i test.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Terratec Noxon iRadio

Medmåttig lågbudget

Det räcker med att titta på apparatens utsida och prislappen så vet man vad man kommer få.

Billig
Ingen FM-radio Dåligt ljud

Teac WAP-R 8900

Lyxvalet

Med härlig byggkvalitet, smarta funktioner och utmärkt ljud är Teac ett självklart val för den som har råd.

Välbyggd Bra ljud Batteridrift
Priset

Scansonic R4

Lysande kvalitet

Scansonic pryder sin plats i den designintresserades hem och låter lika bra som den ser ut.

Välbyggd Snygg Bra ljud
Ingen fjärr

Revo Heritage

Modern retrolyx

Med ett snyggt yttre och mängder av ljudkällor och utgångar är Heritage en vinnare.

iPod-docka DAB-radio Snygg
Tunn bas

Pinell Supersound II

Nu ännu bättre

Gamla Supersound har prisats i pressen och i denna nya modell har de få svagheterna rättats till.

DAB-radio Prisvärd
Röriga knappar

Philips Streamium MCi298

Välmatad anläggning

Philips bjuder inte bara på stereoljud utan har även CD-spelare vilket gör detta till så mycket mer än bara en radio.

Pekskärm CD-spelare
Tar plats

OXX Vantage

Bärbar retro

Läcker 50-talsdesign och batteridrift är lockande men tyvärr känns insidan också efter sin tid.

Batteridrift
Ingen vanlig radio Få anslutningar Ingen fjärr

Grundig Sonoclock 890i WEB

Köksradion

Med äggklocka och unik montering under köksskåpet är Grundigs apparat den mest praktiska i köket.

Montering under skåp Bra hantering
Burkigt ljud Ej för bordet
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.