Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Rörande magi

Cayin HA-2

Har man väl kostat på sig fina hörlurar kan en särskild hörlurförstärkare helt enkelt vara ett måste.

Publicerad 2009-08-09 - 18:50
Rörande magi
Marius Senaste artiklar:
Marius

Man ska inte låta sig luras av tekniska data, för det som beskrivs med sköna ord på papperet kan visa sig vara en smärre katastrof. Så även om man har ett hörlursuttag på CD-spelaren eller förstärkaren är det inte säkert att ljudkvaliteten håller måttet. Åtminstone inte för de mest påkostade och förfinade hörlurarna. Många förstärkare saknar hörlursförstärkare och ljudsignalen som kommer ur hörlursuttaget är en helt vanlig och oskärmad linjesignal som är kopplad till en volymkontroll.

Pluggar man in någon av marknadens bättre hörlurar, det må vara en Grado SR60 för en tusenlapp eller en Denon AH-D7000 för elvatusen, märker man fort att ljudet blir tamt, fattigt på bas och fullt av brus. Som regel är därför en särskild hörlursförstärkare med bättre elektronik och mer kraft ett måste.

Rörande
Precis som när det gäller hörlurar finns det hörlursförstärkare i alla prisklasser. Cayin HA-2 kostar ­ ­     6 500 kronor och är långt ifrån det dyraste man kan ställa i stereohyllan, men prislappen är tillräckligt hög för att målgruppen mest ska utgöras av entusiaster som ägnar mycket tid åt att lyssna på musik. Förstärkaren har därför testats med ett dussin olika hörlurar i alla prisklasser, hela vägen upp till Denons fina AH-D7000. Och det är ingen tvekan om saken: Cayin HA-2 förbättrade ljudkvaliteten i SAMTLIGA hörlurar, även om den kom mest till sin rätt med de dyra Denon-hörlurarna.

HA-2 kan driva två hörlurar samtidigt. Den kan kopplas till en linjeutgång (Tape Out) på förstärkaren och har två 12AU7-radiorör (eller ECC82) som driver hörlurarna. Nackdelen är att rören ofta har lite egenstörningar, och glaskolvarna kan dessutom vara känsliga för mikrofoni. Fördelen är en ytterst organisk och lättflytande klang – och för en billig peng kan man byta ut rören mot andra som har annorlunda egenskaper. Till exempel fylligare bas, mer framträdande mellanregister eller fler detaljer. Möjligheterna är stora.

Klang
Cayin-förstärkaren passar bäst till hörlurar med en del elektriskt motstånd, annars riskerar du att höra brum från förstärkaren i kåporna. Så glöm 32 ohm eller lägre, välj snarare 64 ohm för att minimera brum. Dessvärre hörs det lite egenstörningar från utgångssteget vilken hörlur man än försöker med, och med de mest tungdrivna lurarna är HA-2 inte kapabel att komma i närheten av någon realistisk konsertvolym.

Håller man sig till lurar som ligger mellan 64 och 300 ohm, och en känslighet på mer än 100 dB, så ordnar det sig. Med eftertryck. För detta är en kolossalt välljudande förstärkare. Musiken svävar på lätta vingar och ljudbilden är så öppen och transparent att man kan göra djupdykningar in i den. Små detaljer återges med självklar naturlighet, röster är nära real life på ett sätt man bara kan uppleva med hörlurar, och allt känns så silkeslent och behagligt att man inte vill sluta lyssna. En liten betoning i övre mellanregistret framhäver övertoner från exempelvis små virveltrummor i metall och cymbaler, och även om basåtergivningen känns potent när vi pratar om kontrabasar så saknar den lite av potensen som gör trummor fullständigt realistiska.

Slutsats
Cayin HA-2 är en enastående partner för hörlurar som Denon AH-D7000 och andra High End-modeller, men den kan blåsa liv i de tröttaste hörlurar med sin nästan magiskt organiska klang. När Cayin blir av med skönhetsfel som brum och brus till­sammans med de allt mer populära lågimpedanta hörlursmodellerna, är HA-2 snudd på perfektion. För ljudkvaliteten håller högsta klass.

Ljud & Bild tycker

Praktfull ljudkvalitet. Superb transparens. Dubbla utgångar. Svagt bakgrundsbrus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen