TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Rega System One

Startpaket för LP-samlare

Här är stereon för dig som älskar musik på vinyl och behöver bättre ljud.

forfatter
Publicerad 2022-03-19 - 09:00
Karakter
Rega System One
L&B tycker
Förvånansvärt levande och engagerande ljud från en liten anläggning som får plats i bokhyllan. Enkel att installera, enkel att använda – och fantastiskt ljud för pengarna.
Finns bara i svart. Inga digitalingångar och ingen streaming.
Specifikationer
 • Typ: Komplett anläggning
 • Ljudkälla: Rega Planar 1, skivspelare
 • Pickup: MM
 • Förstärkare: Rega io
  Effekt: 2x 30 w
  CD-spelare: Nej
  Anslutning: 2 x analog, MM-skivspelaringång
  Trådlöst: Nej
  DAC: Nej
 • Högtalare: Rega Kyte
  Baselement: 12,5 cm pappmembran
  Diskantelement: 18 mm dome
  Känslighet: 89 dB
 • Fjärrkontroll: Ja
 • Tillbehör: Högtalarkablar, dammlock till skivspelare
 • Webb: digitalbild.se
Riktpris: 15000Pr. 2022-03-19 Produktsida

Även om streaming har tagit fart och är det dominerande sättet att konsumera musik – efter radio – så är det många som föredrar vinyl. Det finns många anledningar till detta, till exempel det varma ljudet, skivomslag som kan gränsa till konst (och ibland är det) och all information man hittar på ett album.

Därför säljs det fortfarande en ansenlig mängd LP-skivor varje år, och utbudet av skivspelare har aldrig varit större.

Men till skillnad från den tiden när vinyl (och kassetter) var det enda musikbärande mediet är det inte lika lätt att hitta kompetens på området. Vem ska man fråga (förutom oss, så klart) och var kan man hitta bra skivspelare som är lätta att integrera i anläggningen?

Man behöver inte lokalisera en hifi-butik med gråhårig personal för att ta reda på det, det kan faktiskt vara så här enkelt.

Engelska Rega, som jag vågar påstå är mest kända för sina välljudande skivspelare, hävdar att de sett ett behov av att göra det enklare att komma igång med vinylsamlingen.

Så i stället för att först hitta en skivspelare som är bra, sedan en förstärkare och sedan ett par bra högtalare, har de satt ihop ett paket med allt i en enda låda. Alltså skivspelare, förstärkare och högtalare. Till och med högtalarkablar ingår.

Rega System One II
Fantastiskt startpaket för LP-älskare. Foto: Rega

Anläggningen

Två av komponenterna har vi testat tidigare. Rega System One, som anläggningen heter, består nämligen av den budgetvänliga skivspelaren Planar 1, som är ett av de bästa köpen i klassen. Den är helt manuell, som de flesta på den här nivån, och har en MM-pickup förmonterad.

Den andra komponenten är pyttelilla Rega IO, en riktigt liten men ytterst potent integrerad förstärkare med skivspelaringång, just för MM-pickuper. Den har ytterligare två ingångar, och ett hörlursuttag, men inga digitalingångar eller streaming. Förstärkaren har en liten fjärrkontroll och lämnar 30 watt effekt per kanal, vilket räcker gott och väl till de medföljande högtalarna.

De heter Rega Kyte och dem har vi inte testat tidigare. De är bara 32 cm höga och får enkelt plats i bokhyllan eller på en bänk i vardagsrummet. Kyte finns endast i grafitsvart formpressad fenolplast, som är lätt, styvt och dött. De vinner kanske inga skönhetstävlingar, men jag tycker att de ser mycket bättre ut i verkligheten än på bild.

När man packar upp anläggningen hittar man strömkablar, strömförsörjning till skivspelaren och 2 x 3 meter anständiga högtalarkablar i kartongen.

Rega System One video
Skanna QR-koden på lådan och följ monteringsanvisningen i videon. Foto: Rega

Installation

Det kan verka lite svårt att hitta högtalarkablarnas plus och minus, men om man följer den randiga linjen på kabeln från plus på förstärkaren till plus på högtalaren så undviker man att fasvända signalen.

Anläggningen är väldigt enkel att sätta ihop. Bra illustrationer ligger i kartongen och skannar man av QR-koden på kartongen så öppnar mobilen en kort video som visar hur man installerar hela systemet.

Kort sagt innebär att det att packa upp signalen i samma ordning som signalen går. Först skivspelaren, och den har redan pickupen monterad, så allt man behöver göra är att ta bort tejpen och kartongen som skyddar spelaren, trä på motvikten på tonarmen och koppla in ström och kablar till förstärkaren. Det följer med ett dammlock som enkelt träs på gångjärnen bak.

Näst på tur är förstärkaren. Man drar högtalarkablarna till där man har tänkt ställa högtalarna, skalar av isoleringen, tvinnar koppartrådarna mellan fingrarna och trär dem genom hålen under skruvarna till kabelterminalerna.

Sedan sätter man i batterierna i den lilla fjärrkontrollen och packar upp högtalarna.

Det ingår ett T-format fäste som skruvas fast på baksidan av högtalaren och lyfter upp den lite i bakkant. Det drar man åt ordentligt med en stjärnskruvmejsel och skruvar fast högtalarkablarna i terminalerna på baksidan – och dubbelkollar att strecket på kablarna sitter i den röda terminalen.

Till sist pluggar man in skivspelarens strömförsörjning och förstärkarens strömkabel i väggen. Sedan är det bara att plocka fram LP-skivorna.

Rega System One IO
30 potenta watt på en yta som inte är mycket större än en bok. Foto: Rega

Varmt och underbart ljud

Det är fullt möjligt att spara pengar på att sätta ihop en stereo själv. En enkel skivspelare, den billigaste förstärkaren man hittar – med skivspelaringång – och ett par små högtalare, behöver inte ens kosta 10 000 kronor.

Nackdelen är att man inte kan vara säker på att allt passar ihop lika bra, så att man inte får den ljudkvalitet man verkligen vill ha.

Det behöver man inte oroa sig för här, för Rega-anläggningen spelar med ett engagemang som till och med jag blev förvånad över. Trots att jag mycket väl visste hur bra skivspelaren är, och att den lilla förstärkaren spelar i en mycket högre viktklass, var jag inte förberedd på det här.

De små Kyte-högtalarna passar som hand i handske med förstärkaren, kombinationen är uppenbarligen lyckad. Mina förväntningar kom snabbt på skam, för när Astrud Gilberto och Stan Getz blåste ut The Girl From Ipanema ur de små högtalarna kom flinet direkt.

Ljudbilden var övertygande stor, otroligt nog var det gott om djup i basen och den lilla förstärkaren hade full kontroll över dynamiken, även i basen. Trots att jag spelade högt.

Det finns ingen egentlig djupbas, men trummorna och basgitarren i Dire Straits Private Investigations, återgavs med mer än tillräcklig fyllighet och tryck för att skapa ett solitt fundament i basen.

Klangen är varm och fyllig utan att vara luddig. Ett piano klingar varmt men fokuserat och ljudbilden är öppen och välbalanserad. Det finns aldrig några vassa toner, eller betoningar för den delen, det enda jag saknade var lite mer djup i det övre mellanregistret och i diskanten.

Men man kan inte få allt här i världen.

Mark Knopflers karaktäristiska gitarr lät precis som jag hade hoppats, och basen från Gary Peacock lät mycket tuffare och djupare än jag har hört den från många andra högtalare i den här storleksklassen.

Rega System One Kyte
De små högtalarna är gjutna i plast, men låter mycket bättre än de ser ut. Foto: Rega

Slutsats: Rega System One

Rega System One saknar både digitala ingångar och streaming, men om det inte spelar någon roll kan man inte klaga på mycket. Jag har svårt att se hur man kan skulle kunna hitta ett bättre ljud från LP-skivor i den här prisklassen.

Rega-anläggningen är måhända blygsam till utseendet. Förstärkaren är nästan omöjligt liten och högtalarna är gjutna i plast, men det hämmar absolut inte ljudkvaliteten, som är glädjande övertygande.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

Prisvärd skivspelare med bättre ljud Levereras med 2M Red MM pickup och inbyggt phonosteg.
Kompakt och billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC är en kombinerad digitalomvandlare, förförstärkare och hörlursförstärkare.
Regaförstärkaren har blivit "digital" Rega har klamrat sig fast vid analoga ingångar på sina förstärkare. Men nu har de äntligen tagit klivet in i den moderna tiden.
Ny dansk high end-serie Kända namn bakom tre förstärkare i tungviktsklassen.
En legend ligger bakom bakom dessa Efter skivspelarna är de klara med sin första högtalare.
Ny toppserie från Audiolab Brittiska Audiolab har fött en helt ny förstärkare - och faktiskt en CD-transport också!
Följ Ljud & Bild