Search
Generic filters

: Pro-Ject Essential III

Musikaliskt vinylpaket

Pro-Jects budgetgrammofon har blivit ännu bättre och är ett av de bästa köpen i sin prisklass.

April 2017Pro-Ject Essential III

Ljud & Bild tycker

Prisvärd skivspelare med stor ljudbild och engagerande bas. Enkel att använda och enkel att uppgradera.
Lite färglös diskant och brist på finess.
Pro-Ject Essential III
Remdriven skivspelare
Tonarm: 8,6 tum, aluminium
Pickup: Ortofon OM10 MM
Färg: Svart, vit eller röd
Mått: 42 x 11,3 x 33 cm

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 3400 kr

Med tanke på den ständigt växande efterfrågan på skivspelare är det inte så konstigt att det dyker upp nya modeller hela tiden. Bland annat från Pro-Ject, som har ett av största sortimenten. De är kanske mest kända för sina välljudande budgetspelare, men har skivspelare som kostar flera månadslöner också.

De mest eftertraktade modellerna är förmodligen de enkla i Essential-serien. De har vunnit många tester, hos oss också, och är kända för att ge mycket för pengarna.

För de som behöver bästa möjliga ljud för pengarna, och inte behöver automatik eller ett snofsigt utförande, brukar Essential vara ett bra val. Men konkurrensen från andra tillverkare som Thorens och Rega är hård. Därför har Pro-Ject valt att uppdatera sin storsäljare.

Detta är den tredje Essential-generationen. En helmanuell skivspelare som är enkel att använda och har påtagliga uppgraderingar. Den mest uppenbara är en ny pickup. Ortofon OM10 är en välljudande budgetpickup som passar fint i den relativt korta tonarmen av aluminium.

Här finns också en ny MDF-skivtallrik, en mer exakt lager och en styvare plint. Sådant som minimerar resonanser. En ny motorstyrning ska ge bättre rotationsstabilitet och gummiremmen löper på en axel av aluminium.

Filtmattan är inte tjockare men ligger bättre på skivtallriken och det ingår ett dammlock – ett plus – och på baksidan sitter det ännu bättre kablar.

Lättskött

Så Essential är egentligen uppgraderad på alla viktiga områden, utan att priset har skjutit i höjden. Det är inte dumt att känna till att den här versionen – Essential III – inte har någon inbyggd pickupförstärkare (RIAA-steg). Den måste kopplas till en förstärkare som har skivspelaringång. Eller så behövs ett separat RIAA-steg. Sådana finns från bland annat Pro-Ject och kostar från ett par hundralappar och uppåt.

Uppackning och installation är enkelt och går fort. Följ bara de tydligt illustrerade instruktionerna så tar det inte många minuter förrän den första LP:n kan läggas på filtmattan.

Det kan vara värt att tänka lite på var man ställer spelaren. De flesta lättviktsmodellerna som inte står på en egen hylla har en tendens att plocka upp resonanser som hörs som brum i högtalarna. Inte hela tiden, men om man till exempel går på parketten, smäller i skåpsdörrar eller kommer på tanken att dansa till musiken.

En tjock platta av massivt trä, som en trancherbräda, extra gummifötter under spelaren eller en vägghylla kan lösa problemet. Men man kommer långt med att ställa skivspelaren på ett stadigt underlag.

En dammborste för en hundralapp och lite skivrengöringsmedel är några av de nödvändiga tillbehören som bör finnas i varje hem med en grammofon, annars är det en relativt billig och inte minst givande hobby att samla på vinyl.

Stort ljud

Det fina med skivspelare som den här är att man inte måste byta ut den om man vill ha bättre ljud. Det räcker med att byta ut pickupen. Eller som här: nålen. För med en Ortofon OM10 kan man uppgradera ljudet genom att byta till en Stylus 20- eller Stylus 30-nål. Då betalar man lite extra för bättre ljud och slipper montera ny pickup och justera den på nytt. Det räcker med att byta ut nålen.

Men med OM10 är ljudet mer än tillräckligt bra för de flesta i målgruppen. Först och främst i basen, som får bra tyngd i trumslagen och får foten att börja trampa takten tämligen omgående.

Rytm och dynamik är egentligen spelarens största styrka. Den rockar mycket mer än musik som strömmas från Spotify eftersom ljudet är varmare och har mer klang. Lägg på en klassisk Dire Straits-LP och gör dig beredd på en nostalgitripp med varm gitarrklang och generös basdynamik.

Eller lägg på ett ännu mer klassiskt stycke, av Mozart på norska 2L med Trondeheimsolistene, och låt den mjuka stråkklangen lägga sig som en varm smekning över öronen. Det är vackert, och minst lika vackert låter Stephane Grapellis ”Limehouse Blues”, där fiolklangen har en sällsynt fin klangbotten.

Men det betyder inte att allting är perfekt. Jag saknar mer luft och öppenhet. Finess är inte Essential III:s starkaste sida, och klangen dör ut snabbt i diskanten. Det går att leva med och är sådant man förväntar sig mer av i de högre prisklasserna. Eller med en bättre nål eller pickup.

En Rega Planar 3 ger dig mer av allt, men kostar mer än dubbelt så mycket. Planar 2 kostar mindre, men är fortfarande dyrare och har stramare ljudbild med bättre fokus. I den här prisklassen finns det inga konkurrenter vi har testat hittills som ger bättre ljud för pengarna än Essential III.

Mycket bra köp

Vår uppfattning är att bättre ljud än det här kommer att kosta. Mer än 5 000 kronor om det ska låta avsevärt mycket bättre. Det innebär att Pro-Ject Essential III är vårt val i den här prisklassen. En mycket välljudande skivspelare med potential, som man kan ha mycket kul med i många år.

En mycket välljudande skivspelare med potential, som man kan ha mycket kul med i många år.

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion

  Rega io

  Riktpris: 5500 kr Miniförstärkare med maxat ljud

  Electrocompaniet ECI 6DX MKII

  Riktpris: 65000 kr Analog förstärkare som kan digitala konster
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!