Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Primare NP-30

Anläggningens nya hjärta?

Nätverksspelaren är en helt ny produkt som ska fungera som centrum för alla digitala media. Fungerar det, och behövs den?

Publicerad 2014-01-03 - 06:00
Primare NP-30
Sven Bilen Senaste artiklar:
Sven Bilen

Att vårt sätt att lyssna till musik hela tiden förändras är inte så konstigt. Tiden och utvecklingen gör att det kommer till nya media, andra försvinner och några, som till exempel vinylskivan, kommer tillbaka igen. Den här gången ser vi på en produkt inom en helt ny kategori, men en kategori som kan komma att påverka de flesta anläggningar framöver.

Testexemplaret kommer från Primare. Det är säkert ingen direkt hemlighet för tidningens läsare att jag har blivit rätt förtjust i Primares ”nya” apparatgeneration. I mitt tycke har firman både ljud- och handhavandemässigt lagt ribban betydligt högre än förr om åren. Inte för att det var dåligt förr, det har bara blivit väldigt bra nu.

Man har hållit fast vid en välfungerande och rasande snygg yttre design men lagt ner mycket innovativt tänkande i att få det inre att vara så långt fram i utvecklingen som möjligt. Det har bland annat resulterat i en spännande UFPD klass D-förstärkarteknologi som fått stor och positiv uppmärksamhet och en Blu-ray-spelare med ljudmässiga high-end-ambitioner. Senast testade jag deras DAC30, som helt enkelt var en strålande apparat till sitt pris.

Vad ska man med den till?
Nykomlingen NP-30 är inte bara en nykomling i Primares produktsortiment, det är även en representant för en ny produktkategori inom hifi som jag är säker på att vi kommer att få mer och mer att göra med som tiden går. Jag talar om nätverksspelaren.

Jaha, säger du kanske, allt den kan går ju egentligen att klara med en dator – vad ska jag då med en nätverksspelare till? Jo, det ska jag försöka ge svar på. Vi börjar med vad det är den kan.

Med NP-30 kan man strömma musik från UPnP-enheter som PC/Mac/NAS, Apples iPrylar, externa hårddiskar eller USB-minnen. Den klarar det mesta, inklusive internetradio (via vTuner), Spotify (via din dator och en app) och – ja, vad du vill egentligen. Högupplösta 24-bitars filer? Jo, det klarar den också.

Men den kan inte bara det. Den kan ställas med fast eller variabel utgång, kör du variabel utgång kan du använda den som en digital förförstärkare att kopplas direkt till ditt slutsteg. För NP-30 agerar också som välljudande 24 bit/192 kHz DAC. Naturligtvis finns det både kablad nätverksanslutning och wifi, men även tre optiska, en koaxial samt dubbla USB-ingångar (A + B) på baksidan. Det betyder att i stort sett vad som helst med en digital utgångssignal kan kopplas rakt in i NP-30. Tilläggas ska, att eftersom DAC:en är verkligt kompetent blir resultatet kanske förvånande för dig när du kopplar in din CD-spelare som digital transport.

Tillika är det en riktigt bra analogdel som sitter i, med balanserad utgång och en ordentligt tilltagen nätdel. Det är inte bara förstärkarteknologi som är beroende av en ordentlig nätdel, även de digitala kretsarna mår synnerligen väl av att få bra ström.

Och allt styrs med en app. Eller Primares fjärr.

PrimareNP30back

Fördelarna
Fördelarna med att ha en central spelare på det här sättet, istället för till exempel en dator, är många. För det första måste du ändå ha en DAC mellan din dator och din anläggning. I varje fall om du är intresserad av att få kvalitet på ditt ljud. För det andra är det väsentligt enklare rent användarmässigt. För det tredje är det verkligt flexibelt och för det fjärde låter det klasser bättre.

Jag har till exempel spelat NP-30 kopplad till ett par mycket kompetenta aktiva högtalare. Det gav en enkel, överskådlig och inte minst riktigt välljudande anläggning som var ett rent nöje att betjäna.

Det som många gör är att man ser en produkt som något som ska anpassas till den befintliga anläggningen. NP30 är istället en apparat man bygger sin anläggning kring. Jag har till exempel en NAS med massor med musik, numera i tämligen ostrukturerad ordning. Jo, NP30 klarar fint att både hitta och spela de tre TB musik som ligger där, men det blir lite rörigt trots allt. Med en NP30 fast i systemet hade jag skaffat en extern hårddisk och lagt över den musik jag verkligen ville kunna spela och som jag inte lika gärna kunde ta via Spotify.

En fördel här är att du medan du spelar kan få all info om kvalitet och format på den musik som spelas. Det gillar jag.

Maskinen kan kopplas till internet via kabel eller wifi. Jag ska erkänna att jag endast provat med kabel, vilket Primare också rekommenderar, då man menar att det ger det bästa ljudet. Antennen till wifi hade inte kommit med i lådan till mitt väl inkörda testexemplar. Med kabel är du emellertid igång direkt, utan några som helst problem.

Om du har din router långt ifrån din anläggning, kan jag rekommendera lösningen där du kopplar kablat internet via elnätet i hemmet. Det har fungerat oklanderligt med min NAS i flera år, fläkten i min NAS för sådant oväsen att den förvisats till grovköket.

Fronten på NP30 har två knappar, on/stand-by och val av ingång samt sex små dioder som markerar vald ingång plus två dioder för Lan- och Lock- indikering. Hur enkelt som helst.

Bra ljud
Jag har matat in diverse digitala källor i NP30 och det hela har helt enkelt fungerat oklanderligt och med utmärkt ljud. Det är en bra DAC som sitter i. Den har ett genomgående helhetsljud som mer släpper igenom musiksignalen som den är än sätter sitt eget fingeravtryck. I varje fall upplever man att olika musik också låter olika, precis som det ska vara. Precis som med DAC30 känns det som om man får ovanligt bra ljudmässiga prestanda för pengarna. Jo, jag är återigen imponerad av vad Primare har åstadkommit.

NP30 fann snabbt sin plats i anläggningen och när den väl sitter där upptäcker jag att den blir svår att avvara när den nu ska lämnas tillbaka. Det är helt enkelt en mycket användbar produkt som jag lärt att sätta stort värde på, inte minst i samband med att jag gjort andra tester.

Slutsats
Primare NP30 är en härlig apparat som kan det mesta du behöver för att spela dina digitala källor. Den är dessutom enkel att använda och bjuder på en alldeles utmärkt ljudkvalitet. En mycket trevlig och användbar spelare som kan utgöra hjärtat i den moderna anläggningen.

Ljud & Bild tycker

Enkel att använda Välfungerande app Klarar de flesta digitala format Utmärkt DAC och fin ljudkvalitet Ny produktkategori som kan vara svår att se nyttan av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen