Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Philips AE8000

Liten världsradio

Den är liten och billig, men välutrustad med analog och digital radio.

Publicerad 2016-02-08 - 06:00
Philips AE8000
Lasse Svendsen

En liten radio som inte tar mycket plats kan verka lockande. Och när priset inte är det minsta avskräckande så kan det till och med vara ett bra köp. Som den här kan vara. Om man inte är så våldsamt kräsen med ljudkvaliteten, vill säga.

Philips lilla bordsradio har allt de flesta behöver. Ett beskedligt fotavtryck, väldigt enkel skötsel med knappar på fronten, och en fjärrkontroll. Den klarar FM, DAB+ och webbradio så att man kommer åt 30 000 kanaler från hela världen, inte bara lokala och rikstäckande radiostationer.

De mest använda kan lagras i ett minne som rymmer upp till 20 kanaler, så att man snabbt hittar sina favoriter.

Philips-radion saknar Bluetooth, så det går inte att strömma musik till den. Men det finns en analog ljudingång på baksidan – och ett hörlursuttag med stereoljud på fronten.

Som de flesta radioapparater har den klocka med alarm, kom bara ihåg att ställa in det först.

 

Spelar högt, men …

AE8000 är bara 22 cm bred, har en enkel monohögtalare på framsidan och en liten skärm som visar vald kanal och inställningar. Kvalitetsintrycket är inte enormt, med ett enkelt träfiberkabinett och aluminiumfärgade plastknappar.

Ljudet håller dessvärre samma klass. Låt gå för att Philips-radion är billig, men det måste vara möjligt att göra den bättre än så här. På pluskontot finns det dugligt med bas och den spelar relativt högt för att vara så liten.

Röster låter färgade, med tydligt väsandes s-ljud som örat uppfattar som förvrängning, och även om talet är relativt klart så här man tydligt hur mansröster får en märklig betoning i basen.

Men problemet ligger främst i mellanregistret. Det låter nästan grumligt, även om radiosignalerna är stark. I musik ligger röster lite för långt bak i en rent allmänt luddig ljudbild, och bristen på hörbar diskant underlättar inte direkt för diktionen.

Det är lätt att låta sig bli imponerad över att Philips AE8000 spelar så pass högt, men man tröttnar fort på grund av bristerna i ljudkvalitet, som kan vara irriterande för somliga. Det låga priset och kombinationen av webbradio, FM och DAB+ är naturligtvis förmildrande omständigheter.

Men vi köper hellre en Pinell Supersound II eller Radionette Solist.

Ljud & Bild tycker

Trevlig prislapp och ganska så fylligt ljud. Tar emot lokala kanaler på FM och DAB plus hela världen med webbradio. Medelmåttig ljudkvalitet med luddigt tal och grumligt mellanregister. Enkelt och plastigt skal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen