Search
Generic filters

: NuPrime ST-10

En liten kraftkarl

No-nonsense-slutsteg som driver det mesta utan att göra väsen av sig.

Ljud & Bild tycker

Att återgivningen är korrekt behöver inte betyda att den är tråkig. Det finns tillräckligt med kraft för att få de flesta högtalare att rocka.
Vi befinner oss i en prisklass där konkurrensen är stenhård. Gillar du varmt ljud får du leta någon annanstans.
 • Typ: Stereoeffektförstärkare
 • Effekt: 2 x 150 watt klass A/D (8 ohm)
 • Ingångar: Obalanserad RCA, balanserad XLR
 • Utgångar: 1 par högtalarterminaler (banan/spade)
 • Mått: 21,5 x 5,9 x 39,4 cm
 • Vikt: 6 kg
 • Färg: Svart eller silver
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 16000 kr

NuPrime ST-10 är den givna partnern till DAC-10H. Designen och yttermåtten är precis likdana. Frontplatten är däremot helt rensad från kontroller, bortsett från en nästan osynligt strömbrytare och en enda LED-indikator.

Å andra sidan är det – för att vara en effektförstärkare – fullt på baksidan av ST-10. Ett par kraftiga skruv/banan-kontakter till högtalarna samt både balanserade (XLR) och konventionella (RCA ingångar. En omkopplare växlar mellan balanserade och obalanserade signaler. Det finns dessutom en trigger-ingång för fjärrstyrd av/på – från exempelvis NuPrime DAC-10H.

ST-10 är en renodlad effektförstärkare som lämnar 2 x 150 watt. Precis som i NuPrimes övriga förstärkare kör utgångssteget i klass D och resten av kretsarna i klass A.

Skillnaden mot STA-9 som vi testade i septembernumret är att ST-10 bara lämnar 30 watt mer. Ändå kostar den mer än dubbelt så mycket

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Ljudet

Det är inte personlighet och värme som präglar produkterna från NuPrime. Så om det är den sortens adjektiv du letar efter när du läser tester så är ST-10 inte det mest självklara valet. Det skulle den däremot kunna vara om du letar efter ett neutralt sätt att driva de allra flesta högtalare. I likhet med sina ”kusiner” IDA-16, IDA-8 och nu senast STA-9, sätter den ett ytterst litet fingeravtryck på ljudet som passerar genom den.

Mätt i effekt (och för den sakens skull storlek) är skillnaden mellan ST-10 och den hälften så dyra STA-9 beskedlig. Men effektmätningar, uppmätta med ohmska motstånd, avslöjar långtifrån hela sanningen. Om förstärkarna kopplas till en bra signalkälla, som DAC-10H, så finns det massor av detaljer i båda två. Men när det handlar om rock, som ska spelas högt och genom lite svårare högtalare, så uppvisar ST-10 muskler som står i kontrast till storleken. Här får man en stabil och mäktig bas. Djupt basmuller från Trentemøllers ”…Even Though You’re With Another Girl” får den tyngd det ska ha, och bas- och trumdetaljerna i Ginger Bakers ”Time Be Time” smäller ut i rummet när de spelas genom System Audio Pandion 30.

Uttrycket ”nästan-referens” handlar om att tänja på begreppen: det kräver beslutsamhet. Men NuPrime håller sitt löfte. ST-10/DAC-10H levererar en ljudkvalitet som drar mot det allra bästa, men utan att du behöver sälja båda njurarna för att ha råd.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

NuPrime ST-10 har samma kvaliteter som övriga NuPrime-förstärkare. Den är neutral på gränsen till det oengagerande – vilket å andra sidan betyder att den behandlar all musik lika lojalt. Om du vill ha en viss klang så får den komma från resten av kedjan. Det finns tillräckligt med kraft för att få fart på de flesta högtalare, även mer tungdrivna sådana. Värsta konkurrenten är faktiskt NuPrimes egen IDA-16, som bara kostar en tredjedel mer och som har ännu mer råstyrka och en inbyggd förförstärkare och DAC.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion

  Rega io

  Riktpris: 5500 kr Miniförstärkare med maxat ljud

  Electrocompaniet ECI 6DX MKII

  Riktpris: 65000 kr Analog förstärkare som kan digitala konster
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.