: NuPrime ST-10

En liten kraftkarl

No-nonsense-slutsteg som driver det mesta utan att göra väsen av sig.
Ljud & Bild tycker
Att återgivningen är korrekt behöver inte betyda att den är tråkig. Det finns tillräckligt med kraft för att få de flesta högtalare att rocka.
Vi befinner oss i en prisklass där konkurrensen är stenhård. Gillar du varmt ljud får du leta någon annanstans.
Specifikationer
  • Typ: Stereoeffektförstärkare
  • Effekt: 2 x 150 watt klass A/D (8 ohm)
  • Ingångar: Obalanserad RCA, balanserad XLR
  • Utgångar: 1 par högtalarterminaler (banan/spade)
  • Mått: 21,5 x 5,9 x 39,4 cm
  • Vikt: 6 kg
  • Färg: Svart eller silver
Annons
Annons
forfatter

NuPrime ST-10 är den givna partnern till DAC-10H. Designen och yttermåtten är precis likdana. Frontplatten är däremot helt rensad från kontroller, bortsett från en nästan osynligt strömbrytare och en enda LED-indikator.

Å andra sidan är det – för att vara en effektförstärkare – fullt på baksidan av ST-10. Ett par kraftiga skruv/banan-kontakter till högtalarna samt både balanserade (XLR) och konventionella (RCA ingångar. En omkopplare växlar mellan balanserade och obalanserade signaler. Det finns dessutom en trigger-ingång för fjärrstyrd av/på – från exempelvis NuPrime DAC-10H.

ST-10 är en renodlad effektförstärkare som lämnar 2 x 150 watt. Precis som i NuPrimes övriga förstärkare kör utgångssteget i klass D och resten av kretsarna i klass A.

Skillnaden mot STA-9 som vi testade i septembernumret är att ST-10 bara lämnar 30 watt mer. Ändå kostar den mer än dubbelt så mycket

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Ljudet

Det är inte personlighet och värme som präglar produkterna från NuPrime. Så om det är den sortens adjektiv du letar efter när du läser tester så är ST-10 inte det mest självklara valet. Det skulle den däremot kunna vara om du letar efter ett neutralt sätt att driva de allra flesta högtalare. I likhet med sina ”kusiner” IDA-16, IDA-8 och nu senast STA-9, sätter den ett ytterst litet fingeravtryck på ljudet som passerar genom den.

Mätt i effekt (och för den sakens skull storlek) är skillnaden mellan ST-10 och den hälften så dyra STA-9 beskedlig. Men effektmätningar, uppmätta med ohmska motstånd, avslöjar långtifrån hela sanningen. Om förstärkarna kopplas till en bra signalkälla, som DAC-10H, så finns det massor av detaljer i båda två. Men när det handlar om rock, som ska spelas högt och genom lite svårare högtalare, så uppvisar ST-10 muskler som står i kontrast till storleken. Här får man en stabil och mäktig bas. Djupt basmuller från Trentemøllers ”…Even Though You’re With Another Girl” får den tyngd det ska ha, och bas- och trumdetaljerna i Ginger Bakers ”Time Be Time” smäller ut i rummet när de spelas genom System Audio Pandion 30.

Uttrycket ”nästan-referens” handlar om att tänja på begreppen: det kräver beslutsamhet. Men NuPrime håller sitt löfte. ST-10/DAC-10H levererar en ljudkvalitet som drar mot det allra bästa, men utan att du behöver sälja båda njurarna för att ha råd.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

NuPrime ST-10 har samma kvaliteter som övriga NuPrime-förstärkare. Den är neutral på gränsen till det oengagerande – vilket å andra sidan betyder att den behandlar all musik lika lojalt. Om du vill ha en viss klang så får den komma från resten av kedjan. Det finns tillräckligt med kraft för att få fart på de flesta högtalare, även mer tungdrivna sådana. Värsta konkurrenten är faktiskt NuPrimes egen IDA-16, som bara kostar en tredjedel mer och som har ännu mer råstyrka och en inbyggd förförstärkare och DAC.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Det senaste tillskottet till Surface Pro-sortimentet har bland annat LTE Advanced inbyggt.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
Slimmade högtalare med fullvuxen bas är inte så lätta att hitta – om de inte heter PMC.
Är du sugen på tvättäkta 8K-upplösning men vill inte betala en förmögenhet? Då kan Samsung Q700T vara rätt medicin.
Fairphone 3 vill rädda klimatet och ge dig ett rent samvete på samma gång. Men även om tanken är god så misslyckas mobiltelefonen fullständigt.