Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: NuPrime IDA-8

Storleken räknas … inte

NuPrimes ultrakompakta integrerade ser mest ut som en leksak för skrivbordet, men under det beskedliga skalet döljer det sig en fullvuxen förstärkare.

Av / 2015-12-11 - 06:00
NuPrime IDA-8
John Hvidlykke

För precis ett år sedan testade vi den integrerade förstärkaren NuPrime IDA-16, den första produkten som såldes under märkesnamnet NuPrime. Den gången blev vi ordentligt imponerade över den kyligt neutrala spelstilen och den kraftfulla djupbasen. Nu har IDA-16 fått en lillasyster, som också heter IDA men som har modellnumret 8.

På papperet är IDA-8 hälften så kraftig som IDA-16 (100 watt per kanal i 8 ohm i stället för 200 watt). Priset är också halverat – och detsamma är måtten. På bilderna ser den ut som en stor förstärkare, men i verkligheten har förstärkaren måtten 23,5 cm på bredden och 5,5 cm på höjden.

Kabinettet är helt svart (det finns också en silverfärgad version), med två rattar för val av ingång och volym samt en stor, blå LED-punktdisplay. Antalet fysiska ingångar har bantats ner till fyra, vilket är allt som får plats på den smala baksidan. Tre digitala ingångar (optisk, koaxial och USB) samt en enda analog (stereo RCA). Av utgångar finns en enda uppsättning högtalarterminaler, men hela två subwoofer-utgångar (vänster och höger). Slutligen finns det en USB-A-port för trådlösa donglar. Den ska vi återkomma till.

 

Hybrid mellan klass A och D

Precis som toppmodellen är IDA-8 konstruerad med så kort signalväg som möjligt. Från den inbyggda digitalomvandlaren eller från analogingången går signalen genom volymkontrollen, som växlar mellan 99 steg om 0,5 dB. Oavsett inställning så sitter det bara ett enda motstånd i signalvägen. IDA-8 har som nämnts ovan en enda analogingång och är uppenbarligen byggd främst för digitala signaler. USB-ingången klarar samplingsfrekvenser upp till 384 kHz och avkodar DSD upp till 11,2 MHz.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Utgångssteget är enligt NuPrime en hybridkonstruktion som består av en kraftfull klass D-förstärkare och ett mindre klass A-utgångssteg, som sägs förena klass A-förstärkarens renhet och effektiviteten från klass D-förstärkaren. Utgångsförstärkaren är dessutom extra högupplöst och arbetar med en moduleringsfrekvens på 600 Hz i stället för de 300 Hz som många andra klass D-förstärkare har.

 

Trådlös utökning

Korta signalvägar, exotiska driftsprinciper och höga samplingsfrekvenser är bra, men nu för tiden går det inte att bygga en hifi-komponent utan att tänka på trådlöst ljud. Det vet NuPrime också, som därför skickar med en Bluetooth-dongel som stoppas in i USB-A-porten på baksidan och som gör det möjligt att streama trådlöst från mobil eller surfplatta. Bluetooth är visserligen inte den genaste vägen till highend-nirvana, men med hifi-streaming från Tidal och tack vare aptX-protokollet så låter det faktiskt utmärkt. Och det slutar förmodligen med att just den trådlösa ingången är den som används mest.

 

Ljudet

IDA-8 måste spelas in innan man sätter sig ner och lyssnar seriöst. Efter ett par dagars inspelning har man en förstärkare som sprider glädje med en öppen och lugn ljudbild som har gott om plats mellan instrumenten och mejslar ut alla detaljer.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Även om vi inte befinner oss i tungviktsklassen så saknar inte IDA-8 kraft, och den driver gladeligen högtalare med någorlunda acceptabel känslighet (runt 88 dB) till öronbedövande nivåer. Och även om musiken spelas högt så går det inte ut över ljudbildens kontroll eller upplösning. Förstärkaren har dock inte samma pondus som storasyster IDA-16 när det gäller att sparka liv i basen i tyngre högtalare. ”The Rhythm of the Heat” från Peter Gabriels ”Live Blood”-album var en imponerande akustisk upplevelse där de många trumslagarna fyllde hela väggen bakom högtalarna. Men det var ändå lätt att motstå frestelsen att dansa med.

Sammanfattningsvis är spelstilen analytisk. Ljudbilden är stor och perspektivet brett, men den tonala balansen drar åt det ljusa hållet. IDA-8 avslöjar vad det för skillnad på en perfekt och en medelmåttig inspelning. Den kan nästan bli kritisk. Har du ett par lite för snälla högtalare så kan resultatet däremot bli helt perfekt.

IDA-8 befinner sig i en klass där det finns många konkurrenter. Gillar du rock’n’roll kan du sparka liv i festen med NAD C356BEE och för en tusenlapp extra lockar den alldeles förförande Hegel H80.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Slutsats

NuPrime IDA-8 är så liten att den nästan ser ut som en leksak. Men den är absolut gjord på allvar. När den väl är uppackad imponerar den lilla krabaten med en upplöst återgivning som ger större förstärkare något att bita i. Att du får en lysande och helt modern DAC och Bluetooth-mottagare med på köpet gör inte saken sämre.

Om du ska välja just den här förstärkaren är en fråga om musiksmak – och i viss mån även om stil. Tycker du att en förstärkare för dryga tiotusen helst ska se ut som att den kostar en slant, så ska du nog leta någon annanstans. Tycker du däremot att hifi främst ska höras och inte synas så är IDA-8 värd en provlyssning.

Ljud & Bild tycker

Upprepar många av toppmodellens goda egenskaper, i form av hög upplösning och öppenhet, fast för halva priset. Ljudbilden drar åt det ljusa hållet och det finns inte samma skoningslösa tyngd i basen som i den imponerande IDA-16.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

Rulla till toppen